Prema Bloombergu Srbija možda ima najveće europske zalihe litija

Metal ključan za proizvodnju baterija i za kojim potražnja kontinuirano raste otkriven je na jugu Srbije, a sada treba pronaći načine eksploatacije

Sandro Vrbanus subota, 31. kolovoza 2019. u 15:08

U blizini mjesta Klinovac na samom jugu Srbije stručnjaci istražuju nalazište litija, metala koji je jedan od najtraženijih u industriji baterija. Litij se koristi u baterijama za gotovo sve elektroničke uređaje, od mobitela pa sve do e-automobila, i procjenjuje se kako će potražnja za njim nastaviti snažno rasti. Stoga bi veliko nalazište litija moglo biti vrlo značajno za Srbiju, pogotovo kad se u obzir uzme da bi se tamo mogle nalaziti najveće europske zalihe tog metala.

Srbija bogata jadaritom

Ovaj lokalitet uključuje veće količine minerala jadarita (natrij litij bor silikat hidroksida) iz kojeg treba izvlačiti litij, ali i bor koji se može upotrijebiti u proizvodnji borosilikatnog stakla, keramike te gnojiva. Jadarit je prvi puta otkriven upravo u Srbiji 2004. godine i dobio je ime po tamošnjoj rijeci Jadar i Jadarskoj dolini gdje je pronađen.

Pretpostavlja se da sličnih nalazišta ima uz cijelu Drinu, kako u Srbiji tako i u susjednoj BiH. 2016. godine procijenjeno je da bi se moglo raditi o 136 pa sve do 200 milijuna tona jadarita koje u Srbiji tek treba izvući iz zemlje. Istodobno treba izgraditi tvorničke pogone za njegovu preradu, za što će trebati još nekoliko godina.

Trenutačno nekoliko svjetskih kompanija istražuje mogućnost eksploatacije ovih rezervi, a Bloomberg, koji je donio ovu priču, od njih nije uspio dobiti nikakve informacije o točnim lokacijama istraživanja ili količini pronađenih minerala.

Globalna proizvodnja litija u 2018. godini porasla je za 25%. BloombergNEF procjenjuje kako će do 2030. potražnja za ovim metalom porasti osam puta, pa se u Srbiji nadaju da su pronašli "zlatnu koku" kojom bi mogli postati europski i svjetski lider u proizvodnji ove tražene sirovine.