Događaji

The Game Awards 2020 – The Last of Us 2 najveći dobitnik, prikazan velik broj igara

Mateja Šop petak, 11. prosinca 2020. u 10:24

Na ovogodišnjem izdanju sada najpopularnije dodjele nagrada Naughty Dogov hit bio je najveći dobitnik, a uz nagrade dobili smo i brojne najave igara

Prva dodjela nagrada The Game Awards održala se prije šest godina, a glavni čovjek zaslužan za njeno nastajanje, Geoff Keighley, je svake sljedeće godine pripremio bolju prezentaciju. Iako je početna ideja bila nagraditi igre i timove, The Game Awards je sada zimski festival igara, odnosno kako bi Keighley rekao, slavlje za igre i igraću industriju. Tako uz nagrade imamo rasprodaje na svim platformama na kojima su nominirane igre izašle, demo verzije nadolazećih igara na Steamu i najave novih igara, kao i nove detalje o već najavljenim igrama.

Najprije ćemo se pozabaviti dobitnicima nagrada, zatim izdvojiti najvažnije i najzanimljivije najave i za kraj vas ostaviti s prijenosom cijele prezentacije koja je započela jutros pola sata nakon ponoći i trajala više od tri sata. Kao što je bilo za očekivati, mračna i dramatična igra razvojnog tima Naughty Dog, The Last of Us Part II, pokupila je najviše nagrada, njih čak sedam, kao i onu najvažniju za najbolju igru godine. SuperGiantov Hades je unatoč brojnim nominacijama osvojio samo dvije nagrade, dok je multiplayer hit Among Us također osvojio dvije nagrade, unatoč tome što nije izašao ove godine. Ako vas zanimaju svi dobitnici, pronaći ćete ih ovdje.

Sada kad smo se osvrnuli na godinu iza nas, možemo pogledati što nas čeka sljedećih par.

Devolverove najave

Najblesaviji izdavač u igraćoj industriji, Devolver Digital, imao je čast otvoriti ovogodišnji The Game Awards, a to su naravno napravili u svom osebujnom stilu. Dobili smo kratak pregled igara koje će izdati iduće godine (Shadow Warrior 3, Olija, Boomerang X, Weird West, Card Shark), kao i najavu nove igre imena Loop Hero. Radi se o spoju nekoliko žanrova s pixelartom i chiptune glazbom, a igra će izaći iduće godine. Za sve detalje zaputite se na ove stranice.

Perfect Dark

Originalni Perfect Dark izašao je prije 20. godina, a Microsoftov tim iz Santa Monice koji je osnovan prije dvije godine radi na rebootu. The Initiative već neko vrijeme razvija novi znanstveno-fantastični FPS u kojem borba neće biti jedina važna stvar, ali rečeno je da nas od izlaska dijeli još koja godina. Na Xbox blogu objavljena je kratka najava, a čim postane dostupno više informacija javit ćemo vam.

Back 4 Blood

Ako vam nedostaje ubijanje hodajućih mrtvaca u velikim brojevima s prijateljima, uskoro stiže igra za vas. Turtle Rock Studios, tim zaslužan za serijal Left 4 Dead, konkretnije je pokazao svoju igru s istom tematikom i konceptom, Back 4 Blood. Kooperativna zombi makljaža dobit će konkretniji prikaz sljedeći tjedan, kada će postati dostupna i alfa verzija. Konačna verzija bi trebala biti godova do lipnja 2021. godine, pa ako ste zainteresirani, bacite oko na službene stranice.

The Callisto Protocol

Već kad smo iskustava koja nekim igračima sigurno nedostaju, poštenog znanstveno-fantastičnog survival horora nakon Dead Spacea 2 baš i nije bilo. Ljubitelje tog serijala sigurno će obradovati vijest da je njegov tvorac osnovao razvojni tim imena Striking Distance i da radi na spiritualnom nastavku imena The Callisto Protocol. Radnja će se odvijati na Jupiterovom mjesecu istog imena, a prema najavnom traileru nećemo se baš zabaviti. Igra će izaći nekad u 2022. godini, ali trenutno vas nemamo na koje stranice uputiti.

Dragon Age 4

BioWare nam je već nekoliko puta otkrivao novi nastavak u njihovom RPG serijalu Dragon Age, to su opet napravili danas. Ni novi trailer nam nije otkrio previše. Prema naraciji zvuči da ćemo biti običan smrtnik koji će spašavati svijet od zla, a jedino poznato lice bila je ćelava glava i šiljate uši vilenjaka Solasa. Još uvijek ne znamo ni okvirni datum kada će Dragon Age 4 izaći, ni hoće li se samo zvati Dragon Age, ali bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u BioWareu sada kada su otišli Casey Hudson i Mike Darrah. Sve novosti možete pratiti ovdje.

Endless Dungeon

Amplitude Studios trenutno radi na konkurentu za serijal Civilization, ali očito imaju vremena i za druge projekte. Suradnju sa Segom nastavljaju na novoj igru u njihovom Endless svijetu, imena Endless Dungeon. Tim priprema spoj roguelitea i tower defensea u kojem ćemo iz izometrijske perspektive ubijati horde vanzemaljaca. Moći ćemo birati između nekoliko heroja koji će imati posebne vještine, a kada točno, ne zna se. Osim što ćemo igrati sami, postoji podrška za online kooperaciju, pa bacite oko na službene stranice ili one na Steamu ako vam igra zvuči zanimljivo.

Crimson Desert

Gospodin Keighley nam je s entuzijazmom rekao da je Crimson Desert, koji stiže iz Južne Koreje, pravi next-gen naslov. Pearl Abyss pokazao nam je više od pet minuta gameplayja svojeg MMORPG-a koji je u izradi za sve aktualne platforme. Za ovaj ste tim vjerojatno čuli, jer su zaslužni za Black Desert Online, pa bacite oko na njihove stranice ako se želite više upoznati s ovim krvavim svijetom.

Ark II

Nismo očekivali da ćemo gledati polugolog Vina Diesela u dva i pol sata iza ponoći, ali eto, takva noć. Studio Wildcard najavio je nastavak na svoju veoma popularnu open world survival igru Ark, koja se jednostavno zove Ark II. Možemo očekivati još prašuma i dinosaura, svakakvih mogućnosti kod izgradnje i brojne opcije u svim aspektima igre. Osim igre, tim je najavio i animiranu seriju u kojoj će svoje glasove posuditi mnogi poznati glumci. Razvojni tim rekao je da će više detalja objaviti sutra.

It Takes Two

Osebujni Joseph Fares, koji je prije dvije godine postao poznat po svojoj izjavi "Je**s Oskare!" opet se malo podružio s Keighelyjem, a ovog puta je odlučio pokazati gameplay za novu igru na kojoj radi s timom Hazelight. It Takes Two je, nakon A Way Out, još jedna ekskluzivno kooperativna igra, samo je ovog puta tematika puno lakša. Iako to vjerojatno ovisi koga pitate, budući da prati par koji mora spasiti svoj brak kako bi se izvukli iz fantazijskoj svijeta. Kao i s prošlom igrom, svi koji kupe jedan primjerak, moći će svojeg prijatelja pozvati da zaigra besplatno, a igra izlazi 26. ožujka. EA je pripremio stranice na kojima se možete više informirati.

Novi Mass Effect

Trailer koji je ostao za kraj bio je jako kratak prikaz nove igre u svijetu Mass Effecta. Ne znamo ništa osim što izgleda kao da se priča nastavlja nakon kraja u Mass Effectu 3 i kratko možemo vidjeti Liaru T'Soni. Prošlo je više od mjesec dana otkad je serijal proslavio svoj rođendan za N7 Day, a ovo je dobra vijest za one koji su se nakon Andromede zaželjeli boljih vijesti.

Ostale najave

Za kraj ćemo vas ostaviti s nekoliko brzih trailera, kao i videom za cijelu dodjelu, ako je želite odgledati u komadu. Prva je dobra vijest za ljubitelje simulacija, Microsoft Flight Simulator sljedeće godine stiže u ljetnim mjesecima na Xbox Series X i Xbox Series S.

Prošlogodišnji RPG hit i GOTY po cijenjenom Bugovom žiriju, Disco Elysium, dobiva novu verziju i stiže na sve konzole u ožujku 2021. godine. Najveća promjena je da će svi dijalozi biti odglumljeni, pa oni koji ne vole čitanje, mogu biti sretni.

Sve Yakuza igre koje su do sada bile dostupne samo na Sonyjevim konzolama uskoro stižu na PC i Microsoftove konzole. Yakuza Remastered Collection, koji uključuje Yakuzu 3, 4 i 5, izlazi 28. siječnja, dok će Yakuza 6: The Song of Life postati dostupna 25. ožujka.

Tri igre o putovanjima, ali s različitim ciljevima i izgledom, Road 96, Season i Open Roads, izgledaju zanimljivo i obećavajuće.

Dobili smo i informacije o tri kolaboracije, pa tako nakon Kratosa i Master Chief stiže u Fortnite, Warframe će dobiti oružja i legendarni glas iz Unreal Tournamenta, a Sephiroth iz Final Fantasyja VII je novi borac u Smash Brosu.

Ako želite baciti oko na sve ostale najave, izdvojite malo više od tri sata i pogledajte što je Keighley u suradnji s velikim brojem ljudi ove godine napravio. Do kraja 2020. imamo još pokoju igru i pokoje događanje, a mnogi imaju uživanje u Cyberpunku, kao i drugim igrama koje su izašle ove godine.