TJ-FlyingFish: prvi kineski amfibijski dron

Ova zračno-vodena hibridna bespilotna letjelica može zaroniti do tri metra ispod površine, ploviti pod vodom gotovo 40 minuta i lebdjeti u zraku šest minuta

Mladen Smrekar petak, 26. svibnja 2023. u 08:05
Dron se ispod površine kreće brzinom od dva metra u sekundi 📷 CUHK
Dron se ispod površine kreće brzinom od dva metra u sekundi CUHK

Kineski istraživači predstavili su TJ-FlyingFish, hibridni dron koji može i letjeti i roniti. Ova jedinstvena "zračno-vodena hibridna bespilotna letjelica" sposobna je, kažu njeni tvorci, za obavljanje širokog spektra zadataka. To uključuje ​​pomoć u izgradnji objekata na moru, nadzor morskih staništa, zračna i vodena istraživanja, daljinska očitavanja i razne operacije potrage i spašavanja. 

Nalik kvadrokopteru

Novi amfibijski dron stručnjaka s Odjela za strojarstvo i automatizaciju (MAE) Kineskog sveučilišta u Hong Kongu (CUHK) i Šangajskog istraživačkog instituta za inteligentne autonomne sustave Sveučilišta Tongji teži samo 1,63 kilograma i pokreću ga četiri rotora, slično kvadrokopteru. 

TJ-FlyingFish okolinu istražuje pomoću kamera i senzora, a može ga se opremiti i nizom korisnih pomagala 📷 CUHK
TJ-FlyingFish okolinu istražuje pomoću kamera i senzora, a može ga se opremiti i nizom korisnih pomagala CUHK

"Za propulziju, radni raspon se prebacuje pomoću pogonske jedinice s dvije brzine, osiguravajući dovoljan potisak. Vektoriranje potiska ostvaruje se rotacijom pogonske jedinice oko nosača, čime se poboljšava podvodna upravljivost", objasnili su developeri u službenom priopćenju.  

U letu su sve četiri jedinice okrenute prema gore i rotiraju se velikom brzinom. Kad dron sleti na vodu, one se okreću licem prema dolje i okreću manjom brzinom, povlačeći dron ispod površine. 

Autonomna kontrola

Ovaj amfibijski dron može zaroniti do tri metra ispod površine dok se kreće brzinom od dva metra u sekundi. Može ostati potopljen gotovo 40 minuta i lebdjeti u zraku šest minuta po punjenju baterije.

TJ-FlyingFish istražuje okolinu pomoću kamera i senzora, a može ga se opremiti i navigacijskim sustavom temeljenim na GPS-u, inercijalnom mjernom jedinicom, mjeračem dubine i mini Doppler uređajem za mjerenje brzine. Ove tehnološke značajke omogućuju "autonomnu kontrolu tijekom cijelog amfibijskog putovanja", kažu developeri.