Nije uspijelo agitiranjem, pa sada Beč financijski motivira građane da napuste korištenje plina

Program „Izlazak iz plina“ u Beču se i dalje susreće s brojnim ograničenjima. Ne bi li građane potaknuo da iz svojih domova izbace plinski priključak i uvedu novi, ekološki prihvatljiviji, Grad Beč od ožujka im nudi novčanu nagradu.

Bug.hr petak, 9. veljače 2024. u 22:17
Grad očekuje pojavu najmanje 2.000 električnih štednjaka u bečkim domovima  📷 © maniavector / Freepik
Grad očekuje pojavu najmanje 2.000 električnih štednjaka u bečkim domovima © maniavector / Freepik

Kako bi ostvario pravo na novčani bonus, stanar ne smije grijati sanitarnu vodu na plin, a isto tako u potpunosti treba izbjegavati kuhanje i grijanje na plin. Ako su ti uvjeti zadovoljeni, to jest ako je stanar iz svog doma izbacio plinski priključak, Magistratski odjel u čijoj su nadležnosti stambeno-pravna pitanja te subvencije za stanovanje (MA 50), dužan mu je isplatiti novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura.

Bez suglasja stanara i vlasnika plinski se priključak ne može ukinuti

Ipak, ukidanje plinskih priključaka ne napreduje brzinom kojom bi Grad želio. Ponekad ga ne žele ukinuti vlasnici nekretnina, a ponekad je riječ o samim stanarima. To utječe čak i na zgrade u vlasništvu Grada. Ako stanari ne žele prijeći na ekološki prihvatljiviji priključak, Grad kao stanodavac bez njihove dozvole ne može poduzeti ništa. Upravo zato, kako bi obje strane potaknula na promjenu, austrijska metropola financijsku potporu nudi objema stranama, a više informacija o tome građani mogu dobiti u za to nadležnom savjetovalištu.

Novčani bonus kreće se od 1.000 do 1.500 eura

Nakon što je stanar ili vlasnik poduzeo sve potrebne mjere za prelazak na ekološki osvješteniji izvor energije, potrebno je putem mrežne stranice prije spomenutog magistratskog odjela predati zahtjev za novčani bonus. Nakon nužnih provjera, onaj tko je doista „izašao iz plina“ na svom će bankovnom računu pronaći iznos od 1.000 eura, a u slučaju da prijelaz u isto vrijeme ostvari cijela stambena zgrada, sve uključene razveselit će uplata od 1.500 eura.

Do 2040. planiraju potpuno izbacit plin iz kućanstava

Trenutačno u Beču 30.000 domova kuha isključivo na plin, a uz nove novčane poticaje Grad nade polaže u najmanje 2.000 električnih štednjaka u tekućoj godini. Ovom strategijom Grad do 2040. godine u potpunosti planira prijeći na grijanje obnovljivim izvorima energije, predajući fosilna goriva tako zauvijek knjizi prošlosti.

Izbaci li cijela zgrada plinski priključak u isto vrijeme iznos se povećava na 1.500 eura 📷 © Marcus Lenk / Pexels
Izbaci li cijela zgrada plinski priključak u isto vrijeme iznos se povećava na 1.500 eura © Marcus Lenk / Pexels