General Motors za budućnost bez nesreća, gužvi i zagađenja

Proizvođač automobila General Motors vjeruje u potpuno električnu budućnost i najavljuje čak 20 električnih modela do 2023. godine

Sandro Vrbanus utorak, 3. listopada 2017. u 14:42

Američki div autoindustrije General Motors objavio je noćas svoju viziju budućnosti automobila, s naglaskom na vlastite planove za naredno petogodišnje razdoblje. GM, kažu, čvrsto vjeruje u 100% električnu budućnost, koja će donijeti automobilsku industriju i promet u potpunosti oslobođene nesreća, prometnih gužvi i zagađenja okoliša.

U skladu s tom vizijom ova će kompanija već u sljedećih 18 mjeseci predstaviti svoja nova dva potpuno električna automobila, zasnovana na tehnologiji i poukama iz modela Chevrolet Bolt EV. Nakon toga, do 2023. godine GM će u prodaju pustiti još najmanje 18 novih potpuno električnih vozila.

Kako bi se ovaj plan ostvario potrebno je paralelno razvijati tehnologiju baterija i gorivih ćelija

Ovisno o potrebama i situaciji, kompanija planira u svoja električna vozila ugrađivati i baterijske sustave i one s vodikovim gorivim ćelijama. Jedan od koncepata koji će biti pokretan potonjim rješenjem i elektromotorima bit će "SURUS" (Silent Utility Rover Universal Superstructure), u osnovi šasija nastala na osnovi tegljača koja će ponuditi svestranu primjenu istog podvozja za izradu više vrsta vozila – poput dostavnih kombija, kamiona, ili pak vozila hitne pomoći.