Norvežani su ludi za električnim automobilima

U prošloj je godini svaki treći automobil prodan u Norveškoj bio električni, prodaja im je porasla za 40%, a uključimo li plug-in hibride brojke su još bolje

Sandro Vrbanus subota, 5. siječnja 2019. u 06:30

Norveška je i do sada bila jedna od zemalja u kojima su električni automobili najbolje prodavani, a sada su se pohvalili s podacima za 2018. godinu koji definitivno potvrđuju da je ova nordijska zemlja lider u prihvaćanju ove tehnologije. U prošloj su godini, prema podacima norveške nacionalne agencije za praćenje cestovnog prometa, putnički automobili na električni pogon, ili kako oni kažu, na "alternativna goriva", učvrstili svoj tržišni položaj.

Od svih prodanih automobila u Norveškoj u 2018. godini 31,2% bilo je električnih, odnosno onih s nultim emisijama štetnih plinova. Za usporedbu, godinu ranije taj postotak je iznosio 20,9%. Ako se u računicu uključe i plug-in hibridna vozila, njihov udio u ukupnoj prodaji je 49,1%.

U zemlji od 5,3 milijuna stanovnika lani je prodano 148 tisuća automobila. Procjene za ovu godinu govore da će prodaja biti slična lanjskoj, ali se očekuje i daljnji rast prodaje elektro vozila. U 2018. je njihova popularnost porasla za oko 40%, a trend bi se lako mogao nastaviti – pa bi Norveška mogla uskoro postati zemlja sa 100%-tnim korištenjem vozila na neki vid električnog ili elektrificiranog pogona.

Prodaju vozila pogonjenih fosilnim gorivima ionako planiraju zabraniti do 2025. godine.

Osim što su popularni među kupcima, električni automobili u Norveškoj dolaze i uz razne povlastice. Tako gradovi nude besplatno parkiranje ili punjenje za njih, a država kupcima oprašta porez prilikom kupnje.