Prvi električni vatrogasni kamion preskup je za Silicijsku dolinu

Menlo Park u Silicijskoj dolini trebao je biti prvi grad koji će koristiti najmoderniji vatrogasni kamion na svijetu, no cijena od 1,1 milijun dolara presudila je protiv kupnje

Sandro Vrbanus utorak, 24. prosinca 2019. u 06:00

Austrijska kompanija Rosenbauer razvila je koncept vatrogasnog vozila nove generacije koje se prije svega od klasičnih razlikuje po električnom pogonu. Njihov CFT (Concept Fire Truck) trebao bi u proizvodnju krenuti 2021. godine, a planirana prodajna cijena mu je više od milijun dolara – 1.112.900 dolara, da budemo precizni. Prvi kupac ovog vozila trebala je biti vatrogasna zajednica mjesta Menlo Park u Silicijskoj dolini, gdje se inače nalazi sjedište Facebooka, no prijedlog je ovoga tjedna odbijen.

Prvi električni vatrogasni kamion na svijetu trebao bi imati elektropogon snage 180 kW te baterije koje se mogu napuniti za oko četiri sata. U kamion je ugrađen i dizelski generator za slučaj da treba nadopuniti baterije, a punjača nema u blizini.

Ekologija po visokoj cijeni

Osim modernijeg pogona CFT kamion u vozni park vatrogasnih službi planira uvesti i druge nove tehnologije poput napredne ergonomije za vatrogasce, upravljanje određenim funkcijama poput hidraulične dizalice na daljinu, naprednu komunikacijsku opremu, kao i opremu za sigurniju vožnju.

Umjesto tradicionalne crvene, zbog bolje vidljivosti ovaj kamion dolazi u jarkoj boji limete
Umjesto tradicionalne crvene, zbog bolje vidljivosti ovaj kamion dolazi u jarkoj boji limete

Ugrađene baterije, osim za pogon elektromotora, koriste se i za napajanje motora za vodene pumpe za gašenje požara. Autonomija kretanja na baterije mu je oko 30 kilometara, uz 30 minuta rada vodenih pumpi.

Sve ovo, zajedno sa smanjenjem emisija stakleničkih plinova, ipak nije bilo dovoljno da opravda ulaganje od 1,1 milijuna dolara – to je, pojasnili su čelnici vatrogasaca u Menlo Parku, ipak 15 puta skuplje od običnog vatrogasnog kamiona. Bez obzira na odustajanje od narudžbe, Rosenbauer i dalje planira 2021. godine započeti proizvodnju prvih 10 primjeraka električnog vatrogasnog kamiona.