Volkswagen počinje proizvoditi "powerbankove" za automobile

Mobilni punjači električnih automobila s tvorničke će trake početi izlaziti sljedeće godine, a koristit će se za punjenje vozila i privremenu pohranu energije iz obnovljivih izvora

Sandro Vrbanus subota, 26. siječnja 2019. u 14:00

Njemački automobilski koncern Volkswagen uložit će 870 milijuna dolara u svoju novu inicijativu proizvodnje vlastitih baterija za električne automobile, te u izradu sasvim novog proizvoda – mobilnih brzih punjača električnih vozila. Veliki je to korak za kompaniju ne tako davno pogođenu skandalom Dieselgate u smjeru e-mobilnosti.

Mobilni punjači koje su osmislili funkcionirat će poput "powerbanka" za mobitele – njihove će baterije biti napunjene i spremne za priključivanje vozila. Moći će puniti do četiri automobila istodobno te poslužiti kao privremeno skladište električne energije iz obnovljivih izvora. Osim punjenja vozila, dakle, služit će i za stabiliziranje elektroenergetske mreže.

Prve mobilne punionice pojavit će se u sklopu pilot-projekta na ulicama Wolfsburga u prvoj polovici ove godine, a iz tvornice u Hannoveru serijski proizvedeni punjači počet će izlaziti tijekom 2020. Volkswagen će u njih ugrađivati iste baterijske module kakvi će biti u njihovim električnim automobilima na MEB platformi. To će im omogućiti da baterije iz vozila, jednom kada ne budu više na vrhuncu svojeg kapaciteta, recikliraju i ugrade u mobilne brze punjače i daju im novi život.