Prijenosna vjetroturbina, velika kao bačva piva, efikasnija od solarnih kolektora

Tvorci Powerpoda kažu da je njihov proizvod jeftiniji od solarnih panela i nadasve učinkovit u područjima koja imaju manje od 300 dana sunca godišnje

Mladen Smrekar petak, 9. travnja 2021. u 11:26

Startup sa sjedištem u američkom gradu Salt Lake Cityju, Halcium radi na tehnologiji koju njeni tvorci nazivaju "najsigurnijom, najsnažnijom vjetrenom turbinom na svijetu". Njihov Powerpod je jeftiniji od solarnih panela i učinkovit u područjima koja imaju manje od 300 dana sunca godišnje, tvrdi osnivač tvrtke Nick Hodges.

Prijenosna vjetroturbina

Dizajnirana posebno za urbane prostore, ova prijenosna vjetroturbina snage 1kW stvara tri puta više snage od ekvivalentne redovite vjetrene turbine. Napredni sustav kružnih oštrica povećava brzinu vjetra za 40 posto.

Mapa prikazuje prosječnu dnevnu snagu koju generira 1kW Powerpoda u odnosu na 1kW solarnog sustava u različitim gradovima svijeta
Mapa prikazuje prosječnu dnevnu snagu koju generira 1kW Powerpoda u odnosu na 1kW solarnog sustava u različitim gradovima svijeta

Halcium je želio stvoriti stroj koji se besprijekorno uklapa u urbani prostor i ne bi bio izvrgnut kritikama, što je čest slučaj s klasičnim vjetrenim turbinama. Uspjeli su razviti prijenosni uređaj koji oblikom i veličinom podsjeća na kantu za smeće.

Internal Blade Small File.gif

Powerpod može stajati na bilo kojoj stabilnoj površini kako bi proizvodio električnu energiju, što znači da bi u teoriji mogao postati sveprisutan poput kanti za smeće u gradovima.

Prednosti dizajna

Kako bi učinkovito generirao obnovljivu energiju, Powerpod zahvaća zrak i usmjerava ga kroz mali usisnik koji ga ubrzava prije nego što dođe do kružne oštrice. Kako se brzina vjetra povećava samim dizajnom uređaja, nema potrebe uređaj i njegove lopatice postavljati na visoke stupove.

U Halciumu kažu kako je njihov uređaj potpuno siguran za javne prostore jer nema vanjskih pokretnih dijelova, a oštrica se nalazi unutar plastičnog kućišta pa nije dostupan djeci i kućnim ljuboimcima. Uz to, kućište mu je konstruirano tako da Powerpod može hvatati vjetar iz više smjerova odjednom, za razliku od običnih vjetroelektrana.

Inner Workings.gif

Sustav bi se stoga mogao koristiti u javnim prostorima, ali i na privatnim posjedima, kao efikasan dodatak sustavima koji omogućavaju električnu energiju i kad nisu priključeni na energetsku mrežu. Potrošači Powerpod mogu sami priključiti u sustav, poput solarnih panela, s istom opremom. Mogu se i nadovezati na već postojeće solarne sustave i tako pružiti dodatni, drugačiji izvor energije.