U Portugalu izgrađen najveći europski plutajući solarni park

Nova platforma ima instaliranu snagu od 5 MW i kapacitet proizvodnje oko 7,5 GWh godišnje. Studija Sveučilišta u Lancasteru otkrila je da plutajuće solarne farme mogu pomoći u zaštiti akumulacija i jezera od najgorih učinaka klimatskih promjena, održavajući njihovu temperaturu nižom pružanjem zaštite od Sunca

Mladen Smrekar utorak, 19. srpnja 2022. u 10:53

U Alquevi u Portugalu otvoren je najveći plutajući solarni park u Europi koji se sastoji od gotovo 12.000 fotonaponskih panela. Radovi su započeli su prije sedam mjeseci, a prostirat će se na četiri hektara, oko 0,016 posto ukupne površine akumulacije na kojoj je izgrađen.

Najveći europski plutajući solarni park sastoji od gotovo 12.000 fotonaponskih panela
Najveći europski plutajući solarni park sastoji od gotovo 12.000 fotonaponskih panela

Nova platforma ima instaliranu snagu od 5 MW i kapacitet proizvodnje oko 7,5 GWh godišnje, što znači da može opskrbljivati više od 30 posto kućanstava u regiji južnog Portugala.

Baterijski sustav

Hibridni projekt uključuje i hidroelektričnu energiju proizvedenu iz brane Alqueva, na čijem se vrhu nalaze plutajući solarni paneli. U planu je ugradnja baterijskog sustava nominalne snage 1 MW i kapaciteta skladištenja oko 2 MWh. Sve ove tehnologije koristit će jednu jedinu točku povezivanja na postojeću mrežu.

Energetska tvrtka EDP u konačnici planira instalirati do 154 MW obnovljivih kapaciteta u kompletnu hibridnu farmu, uključujući 70 MW plutajućih solarnih PV, 14 MW viška solarnog kapaciteta (solar overcapacity) i 70 MW hibridnih vjetroelektrana. Ovim projektom moći će se na kraju proizvoditi 300 GWh godišnje i pritom izbjeći približno 133.000 tona emisije CO2.

Brana od klimatskih promjena

Plutače na kojima stoje solarne ploče izrađene su od reciklirane plastike u kombinaciji s kompozitima od pluta. One pomažu smanjiti težinu platforme za 15 posto i smanjiti CO2 otisak projekta za oko 30 posto.

Lanjska studija Sveučilišta u Lancasteru otkrila je da plutajuće solarne farme mogu pomoći u zaštiti akumulacija i jezera od najgorih učinaka klimatskih promjena, održavajući njihovu temperaturu nižom pružanjem zaštite od Sunca.