Razer razvija modularni stol prilagodljiv potrebama igrača, kreativaca i svih ostalih

Koncept pametnog stola funkcionirao bi kao dodatno računalo, a prošiti bi ga se moglo brojnim modulima koji će olakšati rad ili igranje te prilagoditi njegove funkcije svakom korisniku

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 18:09

CES u Las Vegasu je, zbog pandemijskih uvjeta, završio dan ranije nego je izvorno bilo planirano, no noviteti predstavljeni u sklopu tog sajma još će se neko vrijeme pregledavati i analizirati. Jedan od njih svakako je Razerov koncept modularnog stola, prvog takvog na svijetu, koji je na CES-u predstavljen tek kao koncept radnog naziva Project Sophia.

Doslovno stolno računalo

U srži ovog koncepta je stol za igranje prilično klasičnog oblika, na koji se može smjestiti monitor veličine dijagonale od 65" ili čak 77". Ono što izdvaja ovaj stol od ostalih jest činjenica da dolazi s vlastitim Intelovim procesorom i Nvidijinom grafičkom karticom, a u njegovoj radnoj površini postoji trinaest otvora u koje se mogu umetati razni "pametni" moduli, za potpunu personalizaciju doživljaja igranja.

Tako se u stol može integrirati više vanjskih ekrana, kao pomoćnih zaslona za praćenje performansi, sekundarnih zaslona osjetljivih na dodir na kojima mogu biti dodatne kontrole, razni touchpadi ili podloge po kojima se može pisati stylusom, dodaci za reprodukciju ili hvatanje zvuka (capture kartice), i slično.

Prema potrebi, na stol se mogu magnetskim priključcima dodati i drugi moduli, kao što su kamere, mikrofoni, bežični punjači mobitela, touchscreen paneli, pa čak i grijač šalica. Cijela stvar je, očekivano, opremljena RGB osvjetljenjem, kako bi se bolje uklopila uz ostale Razerove proizvode.

Unutar koncepta osmišljeni su i paketi dodataka prilagođeni igračima, kreativcima, streamerima ili onima koji jednostavno rade od kuće. Uz sve detalje, Razer ipak nije objavio planira li ovaj koncept ikada pretvoriti u finalni proizvod, niti po kojoj bi gase cijeni, u tom slučaju, moglo naći na tržištu.