Gadgeti

Uz haptičke glazbene gadgete ne trebaju vam ni instrumenti ni sviračko umijeće

Mladen Smrekar četvrtak, 23. prosinca 2021. u 13:15

Nova generacija prijenosnih naprava za stvaranje glazbe omogućuje ljudima korištenje pokreta tijela za stvaranje zvukova, zaobilazeći pritom zamoran proces učenja sviranja nekog instrumenta

U svijetu u kojem svatko može biti TikTok zvijezda, tehnološki startupi natječu se u smišljanju uređaja koji demokratiziraju glazbu i pomažu im da brzo i jednostavno generiraju melodije profesionalnog zvuka.

Akademska istraživanja

Novost na tržištu su razni ručni i nosivi uređaji koji ljudima omogućuju korištenje gesta, zaslona osjetljivih na dodir ili gumba za stvaranje pjesama, a pojavio se i niz akademskih istraživanja posvećenih haptičkom muziciranju, poznatom i kao "Internet glazbenih stvari".

Mictic, par narukvica koji se prodaje po cijeni od 119 dolara
Mictic, par narukvica koji se prodaje po cijeni od 119 dolara

Švicarski Mictic osmislio je tako par narukvica koji se prodaje po cijeni od 119 dolara. Ovaj izum omogućuje korisnicima da generiraju zvukove raznih instrumenata - gitare, klavira, bubnjeva, violončela - mašući rukama na kontrolirane načine. 

Riječ je zapravo o modernoj verziji teremina - stotinjak godina starog elektronskog instrumenta sastavljenog od dva radijska oscilatora i dvije antene - prilagođenog 21. stoljeću i spojenog na pametnu loop stanicu. Uređaj se povezuje s pametnim telefonom, a aplikacija otključava kreativnost stvaranja glazbe za početnike bez glazbenih vještina.

Mictic se povezuje s pametnim telefonom, a aplikacija u startu nudi 15 zvukova i zvučnih pejzaža
Mictic se povezuje s pametnim telefonom, a aplikacija u startu nudi 15 zvukova i zvučnih pejzaža

Ovo je tek početak

Aplikacija u startu nudi 15 zvukova i zvučnih pejzaža, uključujući razne glazbene stilove i žanrove. Pokretači startupa vjeruju da je to tek početak i da će korisnici Mictic koristiti na isti način na koji bi koristili bilo koji MIDI kontroler i stvarati  vlastite zvučne kulise.

Orba je istovremeno i sintesajzer i looper i kontroler
Orba je istovremeno i sintesajzer i looper i kontroler

Orba je ručni prijenosnik veličine hamburgera koji se prodaje po cijeni od 99 dolara. To je istovremeno sintesajzer, looper i kontroler koji vam omogućuje stvaranje pjesama intuitivnim pokretima poput tapkanja, klizanja i mahanja. 

Orbini senzori dodira i pokreta registriraju i najsuptilnije geste. Možete ga kucnuti jednom rukom ili protresti objema, dodirnuti vrhovima prstiju ili palčevima, mahati njime po zraku ili ga pomicati po podlozi; on će reagirati na svaki podražaj.

Pjesme se skladaju u tren oka, dodavanjem slojeva bubnjeva, basa, akorda i solo dionica
Pjesme se skladaju u tren oka, dodavanjem slojeva bubnjeva, basa, akorda i solo dionica

On svira odmah zahvaljujući ugrađenom sintesajzeru i zvučniku, a pjesme se mogu komponirati u tren oka, dodavanjem slojeva bubnjeva, basa, akorda i solo dionica. Uređaj se putem Bluetootha ili USB-a može povezati s omiljenim aplikacijama za stvaranje glazbe i hardverskim sintesajzerima.

Donda Stem Player nema zaslon, tek svjetlosne trake
Donda Stem Player nema zaslon, tek svjetlosne trake

Tu je i Donda Stem Player, uređaj koji podržava Kanye West, sada poznat kao Ye. Riječ je o glazbenom gadgetu koji vam omogućuje slušanje glazbe i upravljanje njome u realnom vremenu, a sve to za 200 dolara.

Od zabave do nastave

Poput kakavog starog iPod shufflea, ni Stem Player nema zaslon, tek svjetlosne trake. S računalom se povezuje putem USB-C-a kako bi ga se ažuriralo i dodalo nove pjesme, a za korištenje treba pritiskati utore osjetljive na dodir.

Akademska zajednica provela je već nekoliko istraživanja posvećenih haptičkom muziciranju i internetu glazbenih stvari
Akademska zajednica provela je već nekoliko istraživanja posvećenih haptičkom muziciranju i internetu glazbenih stvari

Ovakvi uređaji, osmišljeni prvenstveno za zabavu, već ulaze i u škole, naročito sada, u vrijeme nastave na daljinu. Michigan International Prep School prvi je počeo je koristiti Mictic narukvice u nastavi i specijaliziranim online radionicama, a njihov primjer sad slijede i druge obrazovne institucije.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi