Google će platiti 2,5 milijuna dolara zbog diskriminacije kandidata

Ministarstvo rada je potvrdilo da su postojale razlike u plaćama kod zaposlenika Googleovih ureda u Mountain Viewu, Seattleu i u Kirkland, Washingtonu, a koje su bile bazirane na njihovom spolu i etničkoj pripadnosti, a ne radnim sposobnostima

Matej Markovinović utorak, 2. veljače 2021. u 14:42

Google je pristao platiti 2,5 milijuna dolara za više od 5.500 zaposlenika i kandidata za posao koji su pogođeni sustavnom diskriminacijom u plaćama i zapošljavanju, prenosi The Verge.

Američko je ministarstvo rada utvrdilo da su softverske inženjerke potplaćene te da postoje razlike u stopama zapošljavanja ženskih i azijskih kandidata za Googleove inženjerske pozicije. Dio će iznosa koji Google mora platiti dobiti oko 2.500 inženjerki, a drugi će dio dobiti skoro 3.000 kandidata za posao, od kojih je polovica žena, a druga polovicu čine Azijati. Podsjećamo da je u 2018. godini, više od 20.000 zaposlenika izašlo s posla u znak protesta zbog postupanja tvrtke u vezi seksualnog uznemiravanja.

- „Tijekom posljednjih osam godina, provodili smo godišnju analizu ravnopravnosti plaća kako bismo identificirali i riješili bilo kakva odstupanja“, rekao je glasnogovornik Googlea za The Verge. „Ostajemo predani raznolikosti i pravednosti te pružanju podrške našim ljudima na način koji im omogućava da rade najbolje što mogu“, objašnjava glasnogovornik te dodaje kako vjeruje da bi svi trebali biti plaćeni na temelju posla koji rade.