Nvidia dominira tržištem diskretnih grafičkih rješenja

Prema istraživanju Jon Peddie Researcha, Nvidija u trećem kvartalu drži čelnu poziciju što se tiče isporuka desktop grafičkih kartica te bilježi rast kako na kvartalnoj tako i na godišnjoj razini

Matija Pavlić subota, 1. prosinca 2018. u 07:00

Tvrtka Jon Peddie Research izdala je izvješće koje se bavi tržištem grafičkih kartica tijekom trećeg kvartala ove godine.

Nvidia dominira tržištem diskretnih grafičkih kartica u trećem kvartalu s udjelom od 74,3%, unatoč činjenici da je zabilježen pad isporuka na cjelokupnom tržištu desktop grafičkih kartica od 19,2% na kvartalnoj i 36,1% na godišnjoj razini.

Riječ je o padu isporuka od 14,9% u odnosu na prosječne isporuke grafičkih kartica u posljednjih 10 godina. Cjelokupno tržište trenutačno ima vrijednost od preko 2,5 milijarde američkih dolara.

Sama Nvidija je u trećem kvartalu godine zabilježila rast tržišnog udjela kako na kvartalnoj tako i na godišnjoj razini što je vidljivo i iz tablice priložene uz ovaj tekst.

Jedinu pravu konkurenciju Nvidiji pruža AMD koji je zabilježio pad tržišnog udjela na kvartalnoj i godišnjoj razini te sada ima udio od 25,7%.