Grafičke kartice

Stiže AMD-ov Navi u verziji za radne stanice

Denis Arunović utorak, 19. studenog 2019. u 15:00

Radeon Pro W5700 je nova serija profesionalnih grafičkih kartica temeljenih na 7-nanometarskim čipovima i arhitekturi RDNA – istoj onoj koja pogoni stolne Radeon RX 5700

Premda je AMD već u ponudi imao 7-nanometarske grafičke kartice za profesionalno tržište, bila je riječ o akceleratorima temeljenim na arhitekturi Vega, namijenjenim ugradnji u servere. Sada je pak tvrtka najavila kartice s 7-nanometarskim GPU-ovima koje su namijenjene ugradnji u grafičke radne stanice, a koje zahvaljujući arhitekturi RDNA donose do 25% više performanse na istom radnom taktu i do 41% više performanse po vatu potrošene energije u odnosu na prethodnu generaciju kartica.

Prema AMD-ovim podacima radne stanice se u industriji koriste primarno za dizajn, pa potom za obradu fotografija i videa, potom za razvoj softvera, znanstvena istraživanja, industriju financija, istraživanje energenata (nafta, plin i slično) te zdravstvo. No najviše, 42%, otpada na dizajn.  

No, dok tradicionalnim u dizajnerskim (CAD) radnim stanicama mogu biti profesionalne grafičke kartice nižih performansi (otuda i udjel u prodaji ovakvih kartica od čak 86%), novi načini rada traže osjetno više performanse koje ulazne grafičke kartice ne mogu zadovoljiti. Ti novi načini rada su VR vizualizacija te realni prikaz dizajniranog proizvoda u stvarnom vremenu.

AMD-ovo rješenje za radne stanice namijenjene zahtjevnim primjenama je Radeon PRO W5700, temeljen na RDNA arhitekturi, 8,89 TFLOP-a FP32 performansi, 8 GB GDDR6 memorije propusnosti 448 GB/s, šest video-izlaza, podrškom za 8K ekrane i USB-om C. USB-C omogućava lako spajanje na podržane VR headsetove i monitore. Ovo su vrlo slične specifikacije stolnom Radeonu RX 5700 (dakle bez XT), s tim da model Pro nudi više 32-bitne performanse.  Nova kartica napaja se iz po jednog 6-pinskog i 8-pinskog konektora koji su smješteni na njenom stražnjem dijelu, a hladi je kutijasti turbinski hladnjak koji vrući zrak izbacuje van kućišta.

AMD karticu u svojoj prezentaciji za novinare uspoređuje s Nvidijinim modelom Quadro RTX 4000 koji također ima 8 GB memorije. Radeon je u demonstriranim testovima ponešto brži, te nešto energetski efikasniji. Mnogo veća razlika je u demonstriranom scenariju multitaskinga gdje je na testiranom računalu prvo pokrenut Corona Renderer 1.3 koji radi iznimno visoko opterećenje procesora, a nakon njega je pokrenut Specviewperf 13 benchmark koji je dizajniran za mjerenje performansi profesionalnih grafičkih kartica. Performanse kod novog Radeona u ovom scenariju padaju za 11% dok Nvidijino rješenje pada za čak 84%. AMD-ov prezenter na telekonferenciji poentira da je na radnim stanicama s novim Radeon PRO karticama moguće raditi druge stvari dok se u pozadini vrti renderiranje scene, dočim na Nvidijinima dizajner može otići na ručak ili je prisiljen koristiti drugo računalo.

Naravno, sav hardver nije ništa bez izvrsne softverske podrške. U prezentaciji je naglašeno da AMD svakog kvartala na isti dan izbacuje temeljito testirane nove verzije profesionalnih Radeon drivera, dizajniranih za rad 24/7. Planirani izlazak drivera za 2020. godinu je 12. veljače, 13. svibanj, 12. kolovoz i 11. studeni. Također su se pohvalili s napretkom performansi zahvaljujući novim driverima, nasuprot Nvidijinih profesionalnih koji su čak imali i regresiju performansi.

Radeon PRO WX5700 podržava tehnologiju AMD Remote Workstation koja je ugrađena u Radeon Pro Software odnosno AMD-ove profesionalne drivere. Ona kornisima omogućava da se uz pomoć Citrixovih Virtual appova i desktopa, ili pak Microsoftovog Remote Desktop Servicea, spoje preko Interneta na radnu stanicu i nastave tako raditi sa svim mogućnostima koja ta radna stanica nudi. Tu je također podrška za novi bežični HTC-ov headset Vive Focus Plus s kojim je moguće raditi u vodećim aplikacijama kao što su Unreal Studio, Unity, Solidworks eDrawings.

Naposlijetku spomenut je i Radeon ProRender, tvrtking besplatni plugin za realistični rendering metodom ray tracinga. On je prije dostupan za Autodeskov 3D Studio MAX, Autoskovu Mayu, ACCA Softwareove aplikacije i ptc Creo; a sada stiže i za aplikacije Houdini, Solidworks Visualize, ZEmotion i InstaLOD, MODO, Cinema 4D, Blender i USD.

Šećer na kraju je cijena. Nova je kartica dostupna po cijeni od 799 USD na američkom tržištu (bez poreza), dok je za konkurentski model Quadro RTX 4.000 potrebno izdvojiti 999 dolara, naviše.