Hrana kao oružje: pametna poljoprivreda u opasnosti od kibernetičkih napada, upozorava studija

Moderni pametni poljoprivredni strojevi ranjivi su na hakerske napade, što globalne opskrbne lance izlaže velikom riziku, otkrivaju istraživači Sveučilišta Cambridge

Mladen Smrekar ponedjeljak, 23. svibnja 2022. u 06:00

Napredni strojevi, poput bespilotnih letjelica i senzora, već se koriste u poljoprivredi za prikupljanje informacija o usjevima i za potporu poljoprivrednicima u donošenju odluka otkrivanjem bolesti ili nedovoljnog navodnjavanja. Takvi automatizirani sustavi poljoprivredu čine učinkovitijom, štede troškove rada, optimiziraju proizvodnju i minimiziraju gubitak i otpad.

Potencijalne opasnosti

No, taj bi napredak mogli omesti hakerski napadi. Analiza rizika koju je provelo Sveučilište Cambridge pokazuje kako implementacija umjetne inteligencije u poljoprivredu uključuje i značajne potencijalne rizike za poljoprivrednike i sigurnost proizvodnje hrane.

Pametna poljoprivreda na udaru hakera
Pametna poljoprivreda na udaru hakera

Ideja inteligentnih strojeva koji vode farme nije znanstvena fantastika, kaže dr. Asaf Tzachor, ekspert za sigurnost hrane te upravljanje rizikom prilikom implementacije UI u opskrbne lance i autor studije objavljene u časopisu Nature Machine Intelligence. Problem je u tome što se nitko nije ozbiljno zapitao postoje li kakvi rizici povezani s brzim razvojem poljoprivrede koja počiva na umjetnoj inteligenciji.

Nedostaci u hardveru

Rad sugerira da bi hakeri mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednom hardveru, od automatskih prskalica, preko dronova, do robotskih kombajna. Taj je strah dodatno pojačan upozorenjima britanske vlade i FBI-a o rastućoj prijetnji kibernetičkih napada, ali i mogućnošću da će hakeri koje sponzorira ruska država ciljati na opskrbne lance kao vitalni dio zapadne nacionalne infrastrukture.

Hakeri bi mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednom hardveru, od automatskih prskalica, preko dronova, do robotskih kombajna
Hakeri bi mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednom hardveru, od automatskih prskalica, preko dronova, do robotskih kombajna

Neke od tih prijetnji već su se ostvarile. Lani je JBS, jedna od najvećih svjetskih tvrtki za preradu mesa, platila je 11 milijuna dolara otkupnine kako kibernetičkog napada, a početkom svibnja najveća američka poljoprivredna tvrtka AGCO napadnuta je ransomwareom koji je utjecao na njihovu proizvodnju.

Istraživači iz Cambridgea izradili su katalog rizika koji se moraju uzeti u obzir u odgovornom razvoju pametne poljoprivrede, kao i načina na koji se oni mogu riješiti.

Kako bi se zaštitili od napadača koji truju skupove podataka ili gase raspršivače, autonomne dronove i robotske kombajne, tim predlaže i da "bijeli hakeri" pomognu tvrtkama u otkrivanju svih sigurnosnih nedostatka tijekom faze razvoja kako bi se sustavi zaštitili od pravih hakera.