Igrali smo

EA Sports FC 24 - Novo ime, ista igra

Damir Radešić ponedjeljak, 9. listopada 2023. u 20:00

Electronic Artsov nogometni serijal ove godine premijerno stiže pod novim imenom, no u suštini, to je lagano nadograđena prošlogodišnja FIFA, sa svim svojim manama i vrlinama

EA Sports FC 24
Proizvođač / izdavač EA Romania, EA Vancouver / Electronic Arts
Dojam Igrači koji su do sada igrali FIFA-u, igrat će i EA Sports FC 24 koji nastavlja davno zacrtanim smjerom
Platforme PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch

Ove godine navršava se trideseta godišnjica Electronic Artsova nogometnog serijala, i baš na tako okruglu brojku, prvi put dolazi pod potpuno novim imenom. Kako poznavatelji virtualnog nogometa dobro znaju, prošle godine objavljeno je kako se dugogodišnje partnerstvo FIFA-e i Electronic Artsa raskida, jer potonji nisu željeli platiti najam licence za idućih deset godina, pa je FIFA 23 otprije godinu dana, ujedno i posljednja pod tim imenom. Nasljednik je svježi EA Sports FC 24, koji bez obzira na naziv, nastavlja ustaljenu tradiciju koju je EA godinama održavao, i unatoč izostanku nekih licenci, nema sumnje kako dosadašnji pobornici te franšize imaju razloga za optimizam.

Već prilikom samog ulaska u igru, vidljiv je izostanak prepoznatljivog FIFA-inog logoa, a daljnji odmak od prethodnika uočljiv je i na blago redizajniranim izbornicima kroz koje je kretanje primjetno brže i ugodnije. Daleko od toga da je savršeno, pogotovo u određenim načinima igranja, poput Ultimate Teama, gdje je, kao i ranije, vrlo lako izgubiti živce dok ne dođete do opcije koju tražite, no EA morao je nešto napraviti u tom smjeru, s obzirom na kritike na račun prethodnika. Mali pomak, ali vidljiv.

FC 24, dolazi s nekoliko načina igranja, pa je za one koji vole samostalno voditi svoje igrače dostupna karijera, gdje možemo izabrati stvarne nogometaše ili kreirati vlastitog, odrediti mu poziciju, i tijekom treninga i utakmica nadograđivati ga. Slično je i s karijerom izbornika, s time da su sada treneri ti koji imaju atribute vezane uz određeni dio igre koji, ako su visoki, mogu pomoći u nadolazećim susretima timova. Ne kažemo da će taj dio FC-a biti zanimljiv baš svim igračima, naprotiv, i sami smo u njemu uživali, no ono što je ranijim nastavcima osiguravalo dugotrajnost i dalekosežnu financijsku dobit je Ultimate Team.

Najveća promjena kod njega je mogućnost kombiniranja igrača i igračica iz muških i ženskih liga, što svakako nije realno, ali u virtualnim svjetovima sve je moguće. Činjenica jest da ženski nogomet posljednjih godina dobiva na popularnosti u svijetu, stadioni prilikom utakmica ženskih klubova prepuni su, i općenito nam je drago da se nježnija populacija priključila u utrku, što, doduše, na ovim prostorima ide nešto sporije, ali su pomaci vidljivi. U svijetu FC-a, kemija među igračima dodatno je nadograđena, pa će u Ultimate Teamu igrač i igračica iste narodnosti, ili ako igraju u istoj zemlji, možda čak i klubu, dobiti dodatne bonuse.

Još jedna od novosti tog dijela igre su karte evolucije, koje uz ispunjenje određenih preduvjeta, mogu poboljšati statistike i atribute igrača, no opet, uz njega su vezane i nepopularne mikrotransakcije. Istina, solidan tim može se složiti i bez izdvajanja stvarnog novca, no za najbolje igrače i izbjegavanje frustracija, ipak ćete morati posegnuti za karticom.

Uz Hypermotion V, koji u FC 24 donosi čak 11.000 animacija, rađenih prema stvarnim potezima igrača, te vrhunski engine Frostbyte, ovaj naslov podiže grafičke standarde tog žanra u nebesa, što je svakako pohvalno. Sve u svemu, nije da bez FC-a 24 ne možete, ako imate FIFA-u 23, no opet, sitne nadogradnje, i poglavito FUT, odnosno Ultimate Team, kako se sada zove, mnogima će biti glavni razlozi za nabavku, jer realno, konkurencija ne postoji već godinama.

Igrano na PS5, kôd ustupio proizvođač

EA Sports FC 24

  • Grafika
  • Animacije
  • Ultimate Team
  • Sitna poboljšanja
  • Mikrotransakcije
  • Nedostatak licenci
  • Sličnost prethodniku
Ocjena
77%
Cijena 69,99 eura (Steam)