Valve će manje kontrolirati sadržaje koji će se prodavati na Steamu

Na službenom blogu koji je naslovljen "Tko sve može biti na Steam Storeu" Valve je izjavio kako će prodavati sve što ne smatraju "trolanjem i nezakonitim"

Mateja Šop četvrtak, 7. lipnja 2018. u 15:00

U posljednjih mjesec dana došlo je do par kontroverzi vezanih uz Steam i Valve, točnije oko prodaje nekih igara na tom servisu. Najprije se pričalo o kontroverznoj (i veoma loše napravljenoj) pucačini u kojem se nalazite u ulozi osobe koja je s vatrenim oružjem ušla u školu i terorizira učenike i osoblje, a nakon toga je došlo do problema s anime igrama, točnije onima koji imaju neki eksplicitan seksualan sadržaj.

U oba je slučaja Valve išao uklanjati igre, dok su zbog drugog neki izdavači počeli tražiti alternative i jednu pronašli u GOG-u koji sada prodaje igre iza kojih stoji MangaGamer. Prema količini igara koja se dnevno pojavi na Steamu, izgleda da Valve već dugo nema kontrolu kvalitete, a prema najnovijem blogu koji se sinoć pojavio na njihovim stranicama uskoro će je biti još i manje.

Zbog spomenutih kontroverzi Valve je imao potrebu dati službenu izjavu u kojoj je glavna misao ta da smatraju kako oni ne bi trebali odlučivati koji sadržaj netko smije napraviti i prodavati. Zbog toga što smatraju da je problem višeslojan - ne radi se samo o nasilnim igrama ili igrama za odrasle, već igre mogu imati i druge kontroverzne teme, zakoni u državama su različiti i ljudi koji rade u Valveu među sobom često raspravljaju što je u redu i što nije - odlučili su opet razmotriti princip kojeg su imali kada su tek pokrenuli trgovinu.

"Valve ne bi trebao biti onaj tko bira što se nalazi u trgovini. Ako ste vi igrač, mi ne bismo trebali određivati koji sadržaj možete ili ne možete kupiti. Ako ste developer, mi ne bismo trebali određivati koji sadržaj smijete napraviti. Te bi odluke trebali vi sami donijeti. Naša uloga bi trebala biti ta da pružamo sustave i alate koji podržavaju donošenje tih odluka i pomoći vam da to napravite na što ugodniji način".

To znači da ćete na Steamu u budućnosti moći kupiti i zaigrati sve za što Valve ne procijeni da je nezakonito ili prema njihovim riječima "očito trolanje". Kažu kako će se zbog ovog pristupa morati manje baviti određivanjem onog što bi ili ne bi trebalo biti na Steamu te da će se zbog toga moći posvetiti izradi alata koji će korisnicima dati veću kontrolu nad sadržajem kojeg će vidjeti.

Za kraj su rekli da će zbog tog novog sustava korisnici vidjeti neke stvari koje će mrziti, no da će istovremeno imati pristup stvarima koje su njima važne, ali koje će drugi mrziti. Također su napomenuli da ono što se prodaje na njihovom servisu ne odražava njihove vrijednosti, nego samo jednostavno vjerovanje da svi imaju pravo za stvaranjem i uživanjem u sadržaju kojeg sami odabiru.

Drastične promjene nećete vidjeti još neko vrijeme dok ne završe s radom na spomenutim alatima, a jedino što su ovim objašnjenjem svojeg stajališta htjeli korisnicima prenijeti je to da ove probleme nije lako riješiti. Mišljenje igrača i developera o ovom potezu je naravno podijeljeno. Neki kažu kako je potpuno otvorena platforma najbolje rješenje, dok drugi smatraju da će se dugoročno Valveu ovo obiti o glavu te kako bi trebali preuzeti odgovornost za ono što prodaju. Kada implementiraju te alate, bit ćemo nešto pametniji, a do tada ćemo i ovako i onako birati između 200 i 300 igara veoma upitne kvalitete i sadržaja koje sada tjedno izlaze na Steamu.