Istraživanje pokazalo da je porasla svijest tvrtki o kibernetičkoj sigurnosti

Prema istraživanju ThriveDX Enterprisea 97% anketiranih organizacija implementiralo je neku vrstu mjera za podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, iako i dalje ima prostora za poboljšanja

Tomislav Stanković srijeda, 7. rujna 2022. u 06:00
📷 Image: Unsplash - @towfiqu999999
Image: Unsplash - @towfiqu999999

Globalno istraživanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti iz 2022. proveo je ThriveDX Enterprise pri čemu je anketirano više od 1900 službenika za informacijsku sigurnost, sigurnosnih voditelja i IT stručnjaka kako bi bolje razumjeli prednosti obuke svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, posebno vezanih uz simulacije krađe identiteta i potvrdili da je svijest zaposlenika ključna za sigurnije poduzeće.

Pravilno implementirani programi obuke za podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti poduzeća pomiču ljestvicu izloženosti riziku tamo gdje sama tehnologija ne može. Pri tome čak 87% sudionika istraživanja izjavljuje da učinkovita IT sigurnost nije moguća bez edukacije zaposlenika.

S obzirom na to da do 91% uspješnih kibernetičkih napada započinje nedostatkom razumijevanja zaposlenika, ovaj trend prema povećanju napora za podizanje svijesti je ključan i može značajno povećati korporativnu sigurnost, prenosi VentureBeat.

Međutim, prostora za poboljšanje i dalje ima, a izazova u obliku prihvaćanja pravila od strane zaposlenika i nedostatka resursa za podizanje svijesti, ne nedostaje.

"U svijetu u kojem 97 posto kibernetičkih napada ovisi o zaposlenicima, organizacijama nikad nije bilo važnije spriječiti i ublažiti unutarnje sigurnosne prijetnje" zaključuje ThriveDX.