Istraživanja

Korejski robot izgleda, kreće se i mijenja boju poput kameleona

Mladen Smrekar četvrtak, 12. kolovoza 2021. u 06:00

Umjetna koža ovog robota izrađena je od tinte tekućih kristala koja može poprimiti bilo koju boju, ovisno o poravnanju molekula. Veličina struktura određuje prikazanu boju 

Korejski istraživači bili su toliko fascinirani kameleonima da su izradili i robotiziranog, s izbuljenim očima, gušterskog hoda i, ono najvažnije, s kožom koja po potrebi mijenja boju. Njegova umjetna elektronička koža trenutačno i automatski prilagođava svoje nijanse tako da odgovara bojama pozadine po kojima puzi robot.

Programirani uzorci

Izum, opisan u časopisu Nature Communications, jedan je od prvih uređaja koji mijenja boju i uzorke na temelju svog okruženja. To bi moglo pomoći u izradi nove generacije aktivne maskirne odjeće za vojne primjene ili pomoći dizajnerima u stvaranju modnih stilova koji mijenjaju dezene ovisno o pozadini.

Osim različitih boja, robot može prikazati i nekoliko unaprijed programiranih uzoraka na svojoj vanjštini. Koža ne odražava sasvim boju pozadine, no i kameleoni iz stvarnog života ne mijenjaju nijanse kako bi odražavali okolinu, nego da se uklope u nju. Kako bi kopirali ovu sposobnost, istraživači koži na izbor daju nekoliko uzoraka. Kombinacija ovih unaprijed uzorkovanih točkica, pruga i mrlja oslikava složenost većine pozadina u koje bi se mogao utopiti robot-kameleon. 

Grijaće trake

Kako bi izradili višebojni robotski kaput, istraživači su skrojili "kožu" pomoću tanke glazure od tinte tekućih kristala koja može poprimiti bilo koju boju, ovisno o poravnanju molekula. Kad se te čestice skupe u veće spiralne strukture, one mogu odražavati određenu boju svjetlosti. Veličina struktura određuje prikazanu boju. 

Kameleonsi robot gmiže i mijenja boju kože prema boji pozadine (Seung-Hwan-Ko)
Kameleonsi robot gmiže i mijenja boju kože prema boji pozadine (Seung-Hwan-Ko)

Tekući kristali mijenjaju orijentaciju i boju ovisno o temperaturi. Zato su istraživači ispod kože lažnog guštera ugradili unaprijed oblikovane grijaće trake. Desetak senzora nalazi se na donjem dijelu robota. Oni prenose informacije o boji do upravljačke jedinice robota koja pokreće grijače. Ugrađeni uređaj održava temperaturu kako bi boje ostale postojane.

Robot boju koja odgovara okolini poprima za pola sekunde i može se sakriti u lišću i cvijeću aktiviranjem nekoliko uzoraka grijača istovremeno.

Integrirane tehnologije

Tekući kristali osjetljivi na temperaturu nisu novost, ali jednostavnost načina na koji ih istraživači koriste za stvaranje kameleonskog učinka je impresivna. Dosad su tehnologije promjene boja iskušavane samo u malim uređajima koje su kontrolirali ljudi. Sad su korejski istraživači integrirali nekoliko tehnologija, poput otkrivanja boja i kontrole temperature, kako bi postigli kameleonski učinak na robotu.

Demonstracija mekog robota inspiriranog kameleonima s isključenom i uključenom kamuflažom (Seung-Hwan-Ko)
Demonstracija mekog robota inspiriranog kameleonima s isključenom i uključenom kamuflažom (Seung-Hwan-Ko)

Toplinska kontrola premaza s tekućim kristalima ima nekoliko ograničenja. Koža se lakše zagrijava nego hladi pa se teže prebacuje iz plave u crvenu nego obratno. Uz to, temperaturni rasponi koje robot koristi prilično su uski, od "sobnih" 25 do "ljudskih" 36 Celzijevih stupnjeva. Na boju kože može utjecati i okolina može utjecati, osobito po hladnom vremenu ili pod izravnom sunčevom svjetlošću po vrućem danu.

Zbog toga korejski stručnjaci robota namjeravaju opskrbiti rashladnim sustavom koji bi proširio temperaturni raspon i ubrzao reflekse robota. U budućnosti, istraživači namjeravaju izraditi i robota u obliku hobotnice. No, način na koji se ova bića kreću puno je složeniji i to će im biti najveći izazov.