Kvantna računala nadmašit će klasična za dvije godine

U novom eksperimentu IBM-ovo kvantno računalo Eagle simuliralo je magnetska svojstva stvarnog materijala brže nego što bi to moglo učiniti klasično računalo

Mladen Smrekar subota, 17. lipnja 2023. u 14:45
IBM-ovo kvantno računalo Eagle  📷 IBM
IBM-ovo kvantno računalo Eagle IBM

Posljednja demonstracija nagovještava da bi se prava kvantna nadmoć, u kojoj kvantna računala potiskuju klasična digitalna, mogla pokazati brže nego što se očekivalo, javlja Nature News. Naime, kako to zorno pokazuje novi IBM-ov eksperiment, kvantna računala mogla bi pobijediti klasična u odgovaranju na praktična pitanja u roku od dvije godine.

Kvantno računalo Eagle

U novoj studiji, opisanoj u časopisu Nature, IBM-ovo kvantno računalo Eagle simuliralo je magnetska svojstva stvarnog materijala brže nego što bi to moglo učiniti klasično računalo. Eagleu je to uspjelo jer je koristio poseban postupak za ispravljanje pogrešaka koji je kompenzirao šum, temeljnu slabost kvantnih računala.

127-kubitno superračunalo Eagle izračunalo je potpuno magnetsko stanje dvodimenzionalnog krutog tijela 📷 IBM
127-kubitno superračunalo Eagle izračunalo je potpuno magnetsko stanje dvodimenzionalnog krutog tijela IBM

U novom eksperimentu koji je trebao potvrditi koncept, 127-kubitno superračunalo Eagle, koje koristi kubite izgrađene na supravodljivim krugovima, izračunalo je potpuno magnetsko stanje dvodimenzionalnog krutog tijela. Istraživači su zatim pažljivo izmjerili šum koji proizvodi svaki od kubita. Ispostavilo se da određeni faktori, kao što su nedostaci u materijalu superračunala, mogu pouzdano predvidjeti šum koji se stvara u svakom kubitu. Ta su predviđanja iskorištena za modeliranje rezultata bez šuma, javlja Nature News.

Demonstracija moći

Ima tome četiri godine kako su Googleovi istraživači tvrdili su da je njihovo kvantno računalo Sycamore u samo 200 sekundi riješilo problem za koji bi običnom računalu trebalo 10.000 godina. Ali problem koji je riješio, a riječ je bila o izbacivanju ogromnog popisa nasumičnih brojeva uz provjeru njihove točnosti, nije imao praktične koristi. 

Nasuprot tome, nova IBM-ova demonstracija odnosi se na stvarni fizički problem i to je ono što budi optimizam, pohvalio je uspjeh eksperimenta s Eagleom fizičar John Martinis, zaslužan za Googleov rezultat 2019. godine. Više o eksperimentu možete pročitati na IBM-ovom blogu.