Maska s umjetnom inteligencijom prilagođava se razinama vježbanja i onečišćenja

Korejski istraživači razvili su dinamički zračni filter s mikroporama koji se šire kad se filter rastegne, dopuštajući prolazak više zraka

Mladen Smrekar utorak, 12. listopada 2021. u 02:08

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi su se ljudi navikli nositi maske kako bi zaštitili sebe i druge, ali to ne znači da su maske uvijek ugodne, osobito tijekom vježbanja. Sada su korejski istraživači  razvili dinamički respirator koji modulira njegovu veličinu pora kao odgovor na promjenjive uvjete, poput vježbanja ili razine onečišćenja zraka, dopuštajući korisniku da lakše diše kad nisu potrebne najveće razine filtracije.

Uređaj bežično komunicira s vanjskim računalom sa softverom umjetne inteligencije koji reagira na čestice u zraku
Uređaj bežično komunicira s vanjskim računalom sa softverom umjetne inteligencije koji reagira na čestice u zraku

Maske štite od širenja virusa koji uzrokuje COVID-19, ali nose ih i osobe s respiratornim problemima radi filtriranja štetnih zagađivača. Međutim, u nekim okolnostima nisu potrebne visoke razine filtracije, primjerice kada su razine onečišćenja zraka niske ili kada netko vježba sam na otvorenom, što se općenito smatra aktivnosti niskog rizika za širenje COVID-19. No, trenutne maske ne mogu se prilagoditi promjenjivim uvjetima.

AI softver omogućuje respiratoru da se prilagodi jedinstvenim respiratornim karakteristikama pojedinaca
AI softver omogućuje respiratoru da se prilagodi jedinstvenim respiratornim karakteristikama pojedinaca

S vremenom, zarobljeni, izdahnuti dah može stvoriti osjećaj topline, vlage, neugodnog zadaha i nelagode, pogotovo što se tijekom vježbe izdiše više daha. Seung Hwan Ko i kolege s Odjela za strojarstvo na Nacionalnom sveučilištu u Seulu željeli su izraditi respirator koji bi mogao automatski prilagoditi karakteristike filtracije u skladu s promjenjivim uvjetima.


Istraživači su razvili dinamički zračni filter s mikroporama koji se šire kad se filter rastegne, dopuštajući prolazak više zraka. Veliko povećanje prozračnosti filtra, izrađenog od elektropredenih nano vlakana, postignuto je sa samo oko 6% gubitka u učinkovitosti filtriranja.


Dinamički zračni filter ima mikropore koje se šire kad se filter rastegne, dopuštajući prolazak više zraka
Dinamički zračni filter ima mikropore koje se šire kad se filter rastegne, dopuštajući prolazak više zraka

Filter su spojili na lagani prijenosni uređaj koji sadrži senzor, zračnu crpku i čip mikrokontrolera. Uređaj bežično komunicira s vanjskim računalom sa softverom umjetne inteligencije koji reagira na čestice u zraku, kao i na promjene u respiratornim obrascima korisnika tijekom vježbanja. 

AI softver omogućuje respiratoru da se prilagodi jedinstvenim respiratornim karakteristikama pojedinaca, što bi se moglo koristiti za razvoj personalizirane maske, kažu istraživači. A kako bi cijeli sustav bio što manji i lakši za nošenje, mogao bi se i redizajnirati tako da se ne koristi crpka.DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi