Umjetni materijal koji osjeća i prilagođava se svom okruženju

Inženjeri sa sveučilišta Missouri i Chicago stvaraju metamaterijal koji može reagirati na okolinu, samostalno donositi odluke i izvoditi radnje bez ljudskog uplitanja i nadzora

Mladen Smrekar četvrtak, 4. studenog 2021. u 17:45

Čini se da je znanstvena fantastika spreman iskočiti iz velikog ekrana i ući u stvarni svijet. SF filmovi često su prikazivali moć umjetno inteligentnih računalnih programa kao što je  J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System ) iz Marvelovog filmskog serijala "Osvetnici", no sad bi filmski scenariji mogli postati stvarnost. 

Samostalna procjena

U studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, istraživači sa sveučilišta Missouri i Chicago razvili su umjetni materijal, metamaterijal koji može reagirati na okolinu, samostalno donositi odluke i izvoditi radnje bez ljudskog uplitanja i nadzora.

Materijal koristi računalni čip kako bi kontrolirao ili manipulirao obradom informacija
Materijal koristi računalni čip kako bi kontrolirao ili manipulirao obradom informacija

Na primjer, dron koji isporučuje paket mogao bi samostalno procijeniti svoje okruženje, uključujući smjer i brzinu vjetra ili blizinu flore i faune te automatski promijeniti kurs kako bi sigurno dovršio isporuku.


Mehanički dizajn novog umjetnog materijala inspiriran je funkcijama koje pokazuju i neki materijali pronađeni u prirodi, od osjeta, preko obrade informacija do kretanja. Istraživači pritom misle na brzu reakciju lisnatih čeljusti Venerine muholovke kojima hvataju kukce, kameleone koji mijenjaju boju kože kako bi se uklopili u okolinu i češere koji svoj oblik prilagođavaju promjenama vlažnosti zraka.


Zahvaljujući metamaterijalu, dronovi bi mogli procijeniti okruženje, uključujući smjer i brzinu vjetra ili blizinu flore i faune te automatski promijeniti kurs
Zahvaljujući metamaterijalu, dronovi bi mogli procijeniti okruženje, uključujući smjer i brzinu vjetra ili blizinu flore i faune te automatski promijeniti kurs

Reagiranje na vanjske podražaje

"U osnovi, kontroliramo kako ovaj materijal reagira na promjene vanjskih podražaja koji se nalaze u njegovoj okolini", objašnjava koautor studije Guoliang Huang. “Na primjer, ovaj materijal možemo primijeniti na stealth tehnologiju u zrakoplovnoj industriji pričvršćivanjem materijala na zrakoplovne strukture. On može pomoći u kontroli i smanjenju buke koja dolazi iz zrakoplova, poput vibracija motora, što pak povećava njegove višenamjenske sposobnosti."

Koautor studije Guoliang Huang sa Sveučilišta Missouri
Koautor studije Guoliang Huang sa Sveučilišta Missouri

Materijal koristi računalni čip kako bi kontrolirao ili manipulirao obradom informacija koje su potrebne za izvođenje potrebnih radnji, a zatim koristi električnu energiju kako bi je pretvorio u mehaničku. Istraživači sad rade na implementaciji ideje u stvarnom okruženju.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi