Radeon RX Vega - stiže konkurencija GTX-ovima 1070 i 1080

Nakon dugog iščekivanja i špekulacija, AMD je napokon otkrio specifikacije, mogućnosti i cijene nove generacije Radeon kartice iz serije RX Vega

Denis Arunović ponedjeljak, 31. srpnja 2017. u 00:00

Grafičke kartice temeljene na čipovima Vega bili su česta tema našeg Youtube serijala HARD REPORT. Puno se špekuliralo o performansama i datumu lansiranja ovih novih kartica, a posljednje informacije koje smo iznijeli u našoj emisiji govorile su o službenom lansiranju na konferenciji SIGGRAPH i performansama koje se vrte negdje između GeForcea GTX 1080 i 1080 Ti.

I doista, AMD je na ovog vikenda na spomenutoj konferenciji predstavio službene specifikacije i mogućnosti svih kartica temeljenih na GPU-u kojeg smo dosad poznavali pod imenom Vega 10. Isti je inače već iskorišten za nedavno lansirane polu-profesionalne kartice Vega Frontier Edition, no njih nismo uspjeli isprobati jer su vrlo skupe, a AMD ih nije slao novinarima na testiranje.

No prijeđimo na bitno –AMD je lansirao četiri kartice iz serije Vega RX, s tim da se tri jače razlikuju po tipu hladnjaka i radnom taktu GPU-a, a posljednja i najjeftinija, i po broju aktivnih stream procesora i jedinica za teksturiranje.

Tri jače kartice odazivaju se na imena Radeon RX Vega 64, Radeon RX Vega 64 Limited Edition i Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled. Brojka 64 u imenu označava broj aktivnih Compute Unita, a koji se pak sastoje od 64 stream procesora i četiri TMU-a odnosno jedinica za mapiranje tekstura. Radeon RX Vega 64 je osnovni referentni model, s temeljnim radnim taktom GPU-a od 1.247 MHz i maksimalnim Boost taktom 1.546 MHz. Kartica ima 8 GB HBM2 memorije s maksimalnom propusnošću od 484 GB/s. Jednak kapacitet i performanse memorije imaju i sve ostale varijante Vege 64.

Osnovna verzija kartice opremljena je turbinskim hladnjakom koji izbacuje topli zrak van kućišta, a napaja ju (uz sam PCIe utor) dva dodatna 8-pinska PCIe naponska konektora. Maksimalna potrošnja kartice na standardnim postavkama definirana je na 295 W. Od dodatnih značajki na samoj kartici treba spomenuti sklopku za odabir video BIOS-a (standardni i "tihi") te video-izlaze – tri DisplayPorta i jedan HDMI 2.0 pune veličine. Preporučena cijena ove kartice je 499 USD što je ekvivalentno preporučenoj cijeni GeForcea GTX 1080 11Gbps.

Skuplji model Limited Edition košta 50 dolara više, no nudi jednaku internu konstrukciju hladnjaka i jednake performanse, no s ljepšom vanjštinom kartice. Pokrov hladnjaka načinjen je od brušenog aluminija, s osvjetljenim crvenom kockicom sa slovom R u na stražnjem gornjem kutu kartice.

Najskuplja varijanta odaziva se na ime Radeon RX Vega Liquid Cooled, a opremljena je vodenim hlađenjem sa 120-milimetarskim ventilatorom, baš kao i svojevremeno Radeon Fury X. Korištenje vodenog hlađenja omogućilo je povećanje maksimalne potrošnje kartice na 345 W odnosno rast radnog taka na 1.406 odnosno 1.677 MHz u Boost modu. Cijena ove kartice nije jasno definirana jer je neće biti moguće kupiti van promotivnog paketa – detaljnije o njemu nešto kasnije.

Naposljetku tu je Radeon RX Vega 56 – slabija i jeftinija kartica koja je temeljena na grafičkom procesoru s 56 Compute Unita. Osnovni radni taktu GPU-a je 1.156 MHz, a maksimalni Boost 1.417 MHz. Kapacitet memorije ostao je jedan, no propusnost je smanjena na 410 GB/s. Maksimalna potrošnja kartice osjetno je smanjena u odnosu na Vege 64 i iznosi svega 165 W. Preporučena cijena RX-a Vega 56 je 399 USD – jednako kao GTX 1070.

Radeon RX Vega 64 i RX Vega 56 jedine su kartice koje će biti moguće biti kupiti same za sebe, bez ikakvih dodataka. Ostali modeli biti će dostupni isključivo u sklopu takozvanih Radeon Packova. Također valja napomenuti da je AMD nametnuo ograničenje na prodaju jedne kartice po jednom kupcu, kako rudari kriptovaluta ne bi pokupovali sve kartice umjesto igrača.

Priča s Radeon Packovima je sljedeća. Određeni AMD-ovi maloprodajni partneri u ponudi će imati tri Radeon Packa  odnosno prodajnog paketa koji sadrži određeni model RX Vega kartice. U ponudi će biti Radeon Aqua Pack temeljen na RX Vega 64 Liquid Cooled kartici po cijeni od 699 USD, Radeon Black Pack sa zračno hlađenom RX Vega 64 karticom (primarno s Limited Edition varijantom kartice) po cijeni od 599 USD te Radeon Red Pack  po cijeni od 499 USD, s Radeonom RX Vega 56.

Osim same kartice kupac paketa dobiva nekoliko dodataka zavisno o tržištu. Kupci u SAD-u dobivaju najviše – dvije besplatne igre, plus popust od 100 USD na kombinaciju Ryzen 7 procesora i X370 matične i 200 dolara popusta na 34-inčni Samsungovog FreeSync monitor CF791. Kupci u ostatku svijetka, a tu valjda spadamo i mi, dobit će igre Wolfenstein II: The Colossus i Prey te ekvivalent 100 dolara popusta na kombinaciju Ryzena 7 1700X ili 1800X te high-end X370 ploče Asusa, Gigabytea ili MSI-ja.

Vaučere i popuste neće biti moguće iskoristiti kasnije ili ih recimo prodati ili pokloniti nekome. Dakle prilikom kupovine kartice u sklopu Radeon Packa morate kupiti i dijelove za koje dobivate popust. Za korisnike koji kupuju novo računalo, no pravi razlog korištenja forsiranja prodaje unutar Radeon Packova je ograničavanje potražnje. AMD iz nekog razloga očito ne može isporučiti dovoljne količine novih kartica jer se jednaki čipovi koriste i za Vege Frontier Edition i za druga profesionalna rješenja.

RX Vega kartice u referentnoj varijanti biti će u našim rukama u prvoj polovici sljedećeg mjeseca, pa ćemo dotad rezervirati sud o njihovoj uspješnosti iz perspektive igrača. Prema AMD-ovim službenim informacijama možemo zaključiti da su nove kartice zanimljiva alternativa za igrače koji traže visoke performanse, a nisu spremni ići na totalni high-end u kojem vladaju GeForce GTX 1080 Ti i Titan Xp. Dostupnost u trgovinama očekuje se sredinom kolovoza.