Propala SegWit2x podjela bitcoina

Ideja da se iz bitcoina izdvoji nova kriptovaluta s većim blokovima i samim time bržim transakcijama neslavno je završila

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. studenog 2017. u 08:30

Sljedećeg tjedna trebala se dogoditi nova podjela bitcoina (fork) u kojoj je iz glavnog bitcoin blockchaina trebala biti izdvojena nova kriptovaluta, Bitcoin2x. Ova inicijativa bila je poznata pod imenom SegWit2x, a trebala je donijeti povećanje osnovnog bloka blockchaina s 1 na 2 megabajta – a time i brže obavljanje transakcija na njemu. No, samo 8 dana prije najavljene podjele njezini su inicijatori odustali od te ideje.

Kako je u početku ideja o povećanju bloka imala određen broj poklonika, neki su smatrali da bi "novi" bitcoin mogao preuzeti primat na tržištu kriptovaluta i znatno umanjiti vrijednost osnovnog bitcoina. No, u konačnici ta inicijativa nije prikupila dovoljno sljedbenika i nije postala široko prihvaćena unutar bitcoin zajednice.

bitcoin do daljnjega po starom

"Nastavljanje ovim putem moglo bi podijeliti zajednicu i postati prepreka daljnjem rastu bitcoina. To nikada nije bio cilj inicijativi SegWit2x", napisao je Mike Belshe, suosnivač softverske kompanije BitGo i jedan od vođa ovog, sada propalog, projekta. Do daljnjeg, odnosno do trenutka kada će se cijela bitcoin zajednica usuglasiti da je to potrebno, projekt povećanja bloka na 2 MB je odgođen. Bitcoinom će se i dalje trgovati putem SegWit (Segregated Witness) blokova veličine 1 MB.

cijena dosegla novu rekordnu razinu

Očekivano, nakon objave ove "pobjede" izvornog bitcoina oduševljeni su investitori krenuli mahnito kupovati isti, pa je njegova cijena nakratko u srijedu poslijepodne premašila 7.800 dolara. Kasnije se trgovanje ipak smirilo i cijena bitcoina stabilizirala se na oko 7.200 – 7.300 dolara, otprilike gdje je i bila prije propasti SegWit2x-a.