Implantat na napuhavanje olakšava kronične bolove u leđima

Novi uređaj namata se i ubrizgava u tijelo standardnom šupljom iglom, gdje se rastvara poput sitnog zračnog madraca

Mladen Smrekar četvrtak, 1. srpnja 2021. u 06:00

Znanstvenici su izradili nevjerojatno mali implantat na napuhavanje koji se ugrađuje u leđnu moždinu kako bi ublažio jake kronične bolove koji ne reagiraju na lijekove. Ovaj elektronički uređaj dio je postavke stimulatora kralježničke moždine (spinal cord stimulation, SCS), terapije koja putem ugrađenih elektroda pušta blagu električnu struju kroz kralježnicu. 

Struju šalje mali, implantirani uređaj za stvaranje impulsa, a cijela stvar smanjuje bol, jer električni impulsi pomažu prikrivanju signala boli koji putuju u mozak kroz leđnu moždinu.

Manje invazivan postupak

Ako sve to zvuči prilično invazivno, to je zato što je tako. Ali ovaj novi uređaj, razvijen na Sveučilištu Cambridge, mogao bi pomoći da takav zahvat ubuduće bude manje invazivan.

Mali implantat na napuhavanje ugrađuje se u leđnu moždinu kako bi ublažio jake kronične bolove
Mali implantat na napuhavanje ugrađuje se u leđnu moždinu kako bi ublažio jake kronične bolove

"Stimulacija kralježnične moždine posljednji je način liječenja onima kojima je bol postala toliko jaka da ih sprječava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti", kaže neuroznanstvenik Damiano Barone. "Učinkovit uređaj koji ne zahtijeva invazivnu operaciju mogao bi pružiti olakšanje velikom broju ljudi."

Kod trenutno dostupnih SCS uređaja elektrode morate zalijepiti u kralježnicu preko dure, vlaknastog vanjskog sloja koji se obavija oko živčanih stanica.

Učinkovit uređaj koji ne zahtijeva invazivnu operaciju mogao bi pružiti olakšanje velikom broju ljudi
Učinkovit uređaj koji ne zahtijeva invazivnu operaciju mogao bi pružiti olakšanje velikom broju ljudi

Iako su ovi elektronski implantati sićušni, promjera nekoliko milimetara, doći do kralježnice nije lak zadatak. Da bi ugradili najučinkovitije trenutno dostupne uređaje, kirurzi moraju ukloniti mali komadić kralješka i provući implantat kroz njega.

Dostupni su i manji uređaji koji se mogu umetnuti velikom iglom, ali pokazalo se da su oni manje učinkoviti, vjerojatno zato što teže kontrolirati manje elektroda na manjem području.

Najbolje iz oba svijeta

Novi uređaj na napuhavanje kombinira najbolje iz oba svijeta. Genijalno se može namotati do promjera od samo 2 milimetra, omogućavajući mu da stane u standardnu šuplju iglu tek nešto deblju od one koja se obično koristi za epiduralni anestetik.

Jednom postavljen, uređaj se rastvara poput sitnog zračnog madraca debljine do 60 mikrometara. Da bi to postigli, istraživači su koristili fleksibilnu elektroniku koja omogućuje promjenu oblika nakon implantacije, uz dodatak mikrofluidnih kanala za napuhavanje.

Elektronika na tankom filmu nije novost; ovaj uređaj posebnim čini upravo komora koja joj omogućuje napuhavanje unutar pacijenta.

Cijeli uređaj stane u iglu tek nešto deblju od one koja se obično koristi za epiduralni anestetik
Cijeli uređaj stane u iglu tek nešto deblju od one koja se obično koristi za epiduralni anestetik

Istraživači vjeruju da bi njihov patentirani dizajn mogao smanjiti potrebu za invazivnom kirurgijom kod SCS terapije i povećati dostupnost takvih uređaja za buduće primjene, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.