Medicina

Online alat za otkrivanje 'burnouta' dostupan i na hrvatskom

Sagorijevanje na radnom mjestu dovodi do iscrpljenosti, mentalnog distanciranja i smanjene sposobnosti reguliranja emocija 📷 Freepik (AI generirana ilustracija)
Mladen Smrekar nedjelja, 25. veljače 2024. u 06:00

Besplatni upitnik namijenjen zaposlenima i nezaposlenima, ali i učenicima možete pronaći i ispuniti na Internetu

"Ne mogu više, mislim da sam potpuno izgorio". Koliko ste samo puta čuli da vam se netko žali zbog prevelikog stresa na poslu, ili ste se možda i sami osjetili tako. Sve užurbaniji način života i sve veći stres na radnom mjestu mnoge ljude dovodi u stanje koje se kolokvijalno opisuje kao burnout.

Online upitik BAT uočava znakove sagorijevanja i procjenjuje vaš stupanj rizika  📷 BAT
Online upitik BAT uočava znakove sagorijevanja i procjenjuje vaš stupanj rizika BAT

Ovo izgaranje, povezano s poslom, obilježavaju ekstremni umor, smanjena sposobnost regulacije kognitivnih i emocionalnih procesa te mentalno distanciranje od svijeta koji vas okružuje. Iako za burnout ne postoji službena dijagnoza, sagorijevanje na radnom mjestu negativno utječe na nas mentalno i fizički, a često može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Upitnik na više jezika

Kako bi pomogli u što ranijem otkrivanju burnouta, međunarodni istraživači razvili su alat za otkrivanje rizika od sagorijevanja na radnom mjestu ili u školi. Alat za procjenu sagorijevanja (Burnout Assessment Tool ili skraćeno BAT) sastoji se od niza pitanja osmišljenih za procjenu mentalnog i fizičkog stanja zaposlenih i nezaposlenih odraslih osoba.

Model procjene rizika koji su u svom istraživanju koristilinorveški istraživači 📷 NTNU
Model procjene rizika koji su u svom istraživanju koristilinorveški istraživači NTNU

Ovaj upitnik možete pronaći na Internetu i ispuniti na licu mjesta, a najbolja je stvar što je napravljen na više svjetskih jezika, pa tako i na hrvatskom. Postoji i upitnik za učenike, trenutno na dva jezika, engleskom i nizozemskom. 

Identifikacija rizika

BAT uočava znakove i procjenjuje rizike na temelju podataka prikupljenih od 493 odrasle osobe i izračunava rezultat za određene simptome u usporedbi s nacionalnim prosjekom sedam zemalja: Austrije, Belgije, Finske, Njemačke, Irske, Japana i Nizozemske. Sposobnost identificiranja tog rizika znači da možete poduzeti korake kojima ćete na vrijeme spriječiti izgaranje. 

Sagorijevanje na radnom mjestu negativno utječe na nas mentalno i fizički, a često može dovesti i do drugih zdravstvenih problema 📷 Freepik (AI generirana ilustracija)
Sagorijevanje na radnom mjestu negativno utječe na nas mentalno i fizički, a često može dovesti i do drugih zdravstvenih problema Freepik (AI generirana ilustracija)

Alat se bavi područjima kao što su ravnoteža između posla i kuće, radno opterećenje, zadovoljstvo poslom i emocionalni stres. Pitanja uključuju pitanja o osjećaju vožnje na autopilotu dok ste na poslu, osjećaju tuge bez znanja zašto i osjećaju nesigurnosti u vrijednost posla.

Tipični faktori

Nakon obrade upitnika, dobivate nekoliko bodova za svaku kategoriju, a količina prikupljenih bodova ukazuje na rizik od sagorijevanja. Rezultati ispitivanja provedenog u Norveškoj pokazali su da je čak 13 posto testiranih bilo pod visokim rizikom od sagorijevanja, pokazuju podaci objavljeni u Scandinavian Journal of Psychology. Slična ispitivanja sada se provode i u drugim zemljama.

Istraživači su izdvojili i neke tipične faktore koji povećavaju rizik od izgaranja: među ostalima nerealno visoka očekivanja, brze institucionalne promjene, nisko samopoštovanje i nedostatak prilika u kojima će zaposlenici igrati važniju ulogu.

Sve to, kažu istraživači, može brzo dovesti do iscrpljenosti, mentalnog distanciranja i smanjene sposobnosti reguliranja emocija, ali dobra je vijest da se ovo stanje može liječiti. Važno je samo čim prije prepoznati simptome i započeti s tretmanom, a u tome bi trebao pomoći i alat kakav je BAT.