Aplikacija za smartfone otkriva lažne lijekove pomoću jestivih oznaka

Gastrointestinalni enzimi razgrađuju fluorescentne proteine ​​svile, što znači da svileni kodovi na tabletama nisu samo jestivi, već ih tijelo može i probaviti 

Mladen Smrekar subota, 16. travnja 2022. u 10:25

Eksplozija online ljekarni i niz problema u lancu opskrbe preplavili su tržište lažnim i krivotvorenim lijekovima. Taj bi se problem mogao jednostavno riješiti, ako pitate korejske istraživače koji su svoju ideju razradili u ACS Central Science.

Svila umjesto sintetike

Oni su, naime, osmislili jestive oznake s fluorescentnim proteinima svile, koje se mogu staviti izravno na tablete ili u tekući lijek. Kodove unutar oznaka može očitati aplikacija za pametni telefon kako bi se provjerio izvor i kvaliteta ovih lijekova.

Jestive oznake s fluorescentnim proteinima svile mogu se staviti na lijek i očitati aplikacijom pametnog telefona
Jestive oznake s fluorescentnim proteinima svile mogu se staviti na lijek i očitati aplikacijom pametnog telefona

Ideja da se u obilježavanju lijekova koriste fluorescentni sintetički materijali - mikrovlakna i nanočestice - nije nova, ali te su tvari potencijalno nesigurne za konzumiranje. Korejski istraživači odlučili su se stoga za svilu, siguran materijal koji se može staviti izravno na lijekove.

Svileni fibroini

Istraživači su genetski modificirali dudove svilce kako bi proizveli svilene fibroine, jestive proteine ​​koji daju snagu svilenim vlaknima, s priloženim cijan, zelenim ili crvenim fluorescentnim proteinom. Te fluorescentne svilene čahure otopili su i nanijeli na tanak sloj bijele svile.

Aplikacija skenira fluorescentni uzorak na lijeku preko optičkih filtara na kameri telefona
Aplikacija skenira fluorescentni uzorak na lijeku preko optičkih filtara na kameri telefona

Korištenjem optičkih filtara preko kamere telefona, namjenska aplikacija može skenirati fluorescentni uzorak, dekodirati digitalizirani ključ pomoću algoritma dubokog učenja i otvoriti stranicu na kojoj se nalaze informacije o izvoru i autentičnosti lijeka. 

Na bazi alkohola

Budući da su neki tekući lijekovi na bazi alkohola, istraživači su kodirani svileni sloj stavili u prozirnu bocu škotskog viskija i otkrili da je fluorescentni kod još uvijek čitljiv s aplikacijom.

Ove fluorescentne proteine ​​svile razgrađuju gastrointestinalni enzimi, što znači da svileni kodovi nisu samo jestivi, već ih tijelo može i probaviti.