Mobilni uređaji

OnePlus 5 - Android s okusom jabuke

Denis Arunović srijeda, 20. rujna 2017. u 19:48

OnePlus 5 novi je uređaj iz ponude kineske tvrtke OnePlus, koja ga, baš kao i sve njegove prethodnike, naziva ubojicom flagshipova. Može li najnoviji pulen inovativne kineske tvrtke parirati osmicama Applea i Samsunga?

SPECIFIKACIJE
Ekran 5,5", Full HD, AMOLED / Gorilla Glass 5
SoC Qualcomm Snapdragon 835
Radna memorija 6 / 8 GB
Interna memorija 64 / 128 GB
Stražnje kamere 16 MP, f/1.7, 1,12 µm veličina piksela, 24 mm, Dual Pixel AF 
20 MP, f/2.6, 1 µm veličina piksela, 36 mm (1,6x zum), Dual Pixel AF
Prednja kamera 16 MP, f/2.0, 1 µm veličina piksela, 20 mm
Konektori USB-C 2.0, 3,5 mm audio
Baterija 3.300 mAh
Dimenzije 154,2 x 74,1 x 7,3 mm
Masa 153 g
Dodatno Dash Charge, NFC, čitač otiska prsta
Boje Midnight Black (crna), Slate Gray (siva), Soft Gold (zlatna)
Jamstvo 2 godine

Baš kao i njegov prethodnik OnePlus 3T, OnePlus 5 može se pohvaliti 5,5-inčnim ekranom temeljenom na tehnologiji AMOLED, razlučivosti 1080p. Relativno niska razlučivost ekrana u odnosu na perjanice ponude temeljene na Androidu, na papiru možda jest minus, no gustoća piksela takva je da individualne piksele nije moguće uočiti golim okom. Uostalom, ekranom jednake razlučivosti i veličine raspolaže i iPhone 8 Plus, iako je njegov temeljen na panelu drugačije tehnologije.

Upravo je oko ekrana ovog uređaja bilo mnogo kontroverzi kad je lansiran, jer su se neki korisnici žalili na efekt želea, odnosno razvlačenja ekrana prilikom scrollanja. Prema neslužbenim izvorima, uzrok je bio hardverski, i samim time nepopravljiv softverskom zakrpom. Ipak, na našem ga testnom uređaju, koji je došao posve nov u neotvorenoj kutiji, nismo uočili.

Ekran je klasične izvedbe, u smislu da postoje jasno naglašeni rubovi, za razliku od, primjerice, zakrivljenih ekrana na Samsungovim perjanicama. OnePlus jednostavno još uvijek nema pristup takvoj tehnologiji, no to je kompenzirano lukavim trikom –zaštitno staklo Gorilla Glass 5 izdignuto je od kućišta telefona i na rubovima zaobljeno, a standardni wallpaper ima posve crnu pozadinu, koja se zbog prirode AMOLED ekrana stapa s fizičkim rubom.

Ekrani niže razlučivosti trebali bi trošiti i manje energije, a imaju još jednu prednost – performanse. Mnogo je lakše u 3D igrama iscrtavati Full HD u odnosu na Quad HD razlučivost.

Čitač otiska prsta – jedan od skrivenih, no iznimno jakih aduta OnePlusove perjanice. Brutalno je brz, iznimno precizan i uvijek uključen, tako da bočnu tipku za uključivanje telefona zapravo koristimo samo za gašenje ekrana
Čitač otiska prsta – jedan od skrivenih, no iznimno jakih aduta OnePlusove perjanice. Brutalno je brz, iznimno precizan i uvijek uključen, tako da bočnu tipku za uključivanje telefona zapravo koristimo samo za gašenje ekrana

Ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta, a lijevo i desno od njega senzorske tipke. Upravo je čitač otiska prsta jedna od najboljih stvari na ovom telefonu –iznimno je brz i precizan. Prije ovog telefona vaš autor duže je vrijeme koristio Samsungov Galaxy S7 Edge, i čitač na njemu bio je toliko neprecizan da ga je na kraju isključio. Ovaj na OnePlusu 5 radi savršeno, pa čak i u uvjetima kad je prst malo mokar ili prljav od, primjerice, rada u vrtu. Štos je u tome da bilo koja metoda automatske autentikacije korisnika mora raditi praktički savršeno, odnosno biti posve nenametljiva i transparentna, kako bi je korisnici prihvatili.

iPhone kao uzor

Kineske su tvrtke poznate po svojem besramnom kopiranju konkurencije. Štos je u tome da se u kineskoj kulturi na kopiranje konkurencije ne gleda niti približno tako negativno kao u zapadnoj. Zašto vam to govorimo? Zato što OnePlus 5 izgleda iznimno slično kao iPhone 7 Plus. To je vidljivo s prednje strane prema poziciji otvora za zvučnik telefona iznad ekrana, prednje kamere i tipke Home, koja je ujedno i čitač otiska prsta. No još više je kopiranje dizajnerske filozofije vidljivo na aluminijskom tijelu telefona.

Da je na poleđini OnePlusa logo zamijenjen Appleovom jabukom, mnogi bi se zabunili i zaključili kako je riječ o iPhoneu 7 Plus. OP 5 također ima dvije kamere smještene u gornjem lijevom kutu kućišta i dual-LED bljeskalicu kružnog oblika pokraj njih. I ovdje su kamere ispupčene izvan tijela zbog veličine leća, što će pedantnije korisnike potaknuti na kupnju zaštitne maske. Sličnosti se nastavljaju na bokovima uređaja, jer i OnePlus na lijevom boku ima tipke za reguliranje glasnoće te mehanički prekidač za uključivanje tihog moda rada, baš kao svi iPhoneovi dosad. Na desnom boku oba uređaja imaju tipku za uključivanje.

No to nije sve! OnePlus 5 praktički je identičan iPhoneu i prema načinu implementacije plastičnog prozorčića za GSM antenu (traka na gornjem rubu telefona) te izgledu donjeg ruba, na kojem se nalaze rupice zvučnika, konektor za napajanje, i u slučaju OnePlusa – 3,5-milimetarski konektor za slušalice. Konektor za napajanje, odnosno prijenos podataka, jest USB-C, no baš kao ni na prethodnom modelu 3T, nije riječ o USB 3.1, već USB 2.0 sučelju. Iako OP 5 nudi stereo zvuk, glasnoća usamljenog zvučnika vrlo je visoka.

Aluminijsko tijelo OnePlusa ponešto je zaobljenije straga od iPhoneovog te vrlo dobro leži u ruci.

Za razliku od uređaja sa staklenom ili keramičkom pozadinom, OnePlus pruža mnogo bolji grip, što u ruci, što kada ga položimo na stol. Ako želite još bolji grip, OnePlus u ponudi ima i originalna zaštitna kućišta, no o tome više u okviru uz tekst. Uređaj je inače dostupan u tri boje – crnoj (Midnight Black) koju smo i testirali, sivoj (Slate Gray) i zlatnoj (Soft Gold).

Uglavnom, OnePlus 5 odlično je izrađen i vizualno lijep telefon, kojim je napravljen dobar kompromis između elegancije i praktičnosti. Ipak, tu su dvije mane – uređaj deklarativno nije vodootporan (za razliku od “voćnog” uzora) te ima osjetljive kamere zbog izbočenosti u odnosu na ostatak tijela. Potonji problem rješava se s kupnjom zaštitnog kućišta, no osjetljivost na tekućinu nažalost nije moguće kompenzirati bez kupovine nekakvog specijaliziranog kućišta. 

Dvostruko oko

OnePlus 5 ima dvije stražnje kamere, poput iPhonea 7 Plus, koji je dizajnerima ovog telefona očito bio uzor. Jedna kamera standardne je fokalne duljine, odnosno hvata široki kadar, a druga radi zum. OP se hvali dvostrukim zumom, no treba naglasiti kako nije riječ o čistom optičkom zumu, već optički ide do 1,6x, a dodatno zumiranje postiže se automatskim okidanjem više fotki i stapanjem u jednu, digitalno poboljšanu. Sukladno kombinaciji kamera, telefon nudi i takozvani portretni mod, u kojem se kombiniraju kadrovi dviju kamera, s ciljem zamućivanja pozadine osobe koju fotkamo. Rezultati variraju, no u pravilu ćete biti zadovoljni ako je osoba koju fotkate relativno blizu kameri, a pozadina nije prekompleksna.

Primarna kamera ima 16 MP i vrlo svijetlu blendu f/1.7, što u kombinaciji sa senzorom veličine 1/2,8” daje piksele od 1,12 µm. Sekundarna kamera ima senzor jednake veličine, ali s osjetno više piksela, što je loša vijest u kontekstu kvalitete slike. Dodatno je hendikepirana zatvorenijom lećom s blendom f/2.6. Samim time, na sekundarnu se kameru ima smisla oslanjati samo povremeno, i to u dobrim svjetlosnim uvjetima.

Sučelje kamere je odlično, pogotovo Pro način rada, koji nudi i histogram te mogućnost spremanja dvije kombinacije postavki.

Kvaliteta fotografija pri dobrom osvjetljenju je odlična, barem dok ne počnete zumirati 1:1 i analizirati detalje. Tada je vidljiva dosta jaka posterizacija tekstura zbog jakog softverskog oštrenja pri pretvaranju RAW slike u JPEG format. U odnosu na Samsungove perjanice, OnePlus malko pati u količini detalja, no kompenzira to manje saturiranim bojama, odnosno prirodnijim bojama.

Prilikom fotkanja u lošijim svjetlosnim uvjetima dolazi do izražaja izostanak stabilizacije, pa je softver mora kompenzirati povećavanjem ISO vrijednosti (do maksimalnih ISO3200), što u kombinaciji s manjim pikselima (u odnosu na Samsungovu perjanicu) rezultira gubitkom detalja. Tu treba naglasiti da, za razliku od OnePlusa 3T, koji je na tvorničkim postavkama fotkao bez kompenzacije šuma, OP 5 šum “pegla” i to radi vrlo solidno, bez gubitka boja, što se često događa na telefonima. Prednja kamera ima jednaku veličinu piksela kao stražnja telekamera, no razlučivost je 16 MP uz blendu f/2.0. U praksi radi odlično i nudi zgodne modove autookidanja fotki.

Iako optička stabilizacija ne postoji, OP 5 rabi elektroničku, odnosno softversku stabilizaciju, ali samo kada se snima video. Kamera će snimiti 4K video na 30 sličica po sekundi ili Full HD video na 30 ili 60 sličica po sekundi. Mod Slow-motion koji nude Appleovi telefoni, nažalost, ne postoji. Kvaliteta videa je dobra, no i dalje ponešto niža u odnosu na Galaxy S8, ako ste baš zapeli čačkati po detaljima.

Lagano i brzo

OnePlus za sve je svoje uređaje birao najbrže dostupne komponente na tržištu, pa tako OnePlus 5 u sebi ima Qualcommov Snapdragon 835, jedan od najmoćnijih mobilnih procesora na tržištu, kojim se mogu pohvaliti i ostali flagshipovi temeljeni na Androidu. Brzi SoC sparen je sa 6 ili 8 GB radne memorije, a kapacitet radne memorije ovisi o tome hoćete li izabrati model sa 64 ili 128 GB flash memorije. Taj je izbor dosta bitan jer OP 5 nema utor za memorijske kartice. S druge strane, može se pohvaliti podrškom za dvije SIM kartice nano tipa, što je značajka većine kineskih telefona.

No, da bi telefon bio brz, nije bitan samo hardver, već i softver, a niti tu OnePlusova perjanica ne razočarava. Kineski proizvođač inicijalno je koristio Cynanogen OS, mobilni OS temeljen na Androidu, koji su sami razvili korisnici programeri zbog frustracije s tvorničkim verzijama Androida. S propašću Cynanogena, prebacili su se na vlastiti alternativni OS slične filozofije – OxygenOS, koji je trenutačno temeljen na Androidu Nougat. Taj operacijski sustav iznimno je sličan izvornom AOSP Androidu koji Google instalira na vlastitu liniju Pixel, samo što nudi suptilne dodatke i unaprjeđenja korisničkog sučelja i funkcionalnost.

Primjerice, na ekranu je pomoću gesta, crtanjem slova, moguće kontrolirati playback glazbe, ili vezati gestu za neku drugu funkciju prema želji. Uređaj nudi mod za čitanje, u kojem se kompletno sučelje desaturira, i time čini ugodnijim za dugotrajnije zurenje u ekran, posebice po mraku. Još jedna od zanimljivih mogućnosti je podrška za teme – prelaskom na tamnije teme, zbog korištenja AMOLED ekrana, dodatno se štedi baterija. OS radi iznimno lijepo i brzo te se zbog toga OnePlusovi uređaji nameću kao odličan izbor za korisnike koji žele vrlo čist OS, nenatrpan dodatnim softverom, koji većinom nećete iskoristiti.

Uz telefon stiže i Dash Charge punjač s kompatibilnim kabelom. Zahvaljujući tehnologiji Dash Charge, ovaj punjač može u pola sata napuniti pola OnePlusove baterije kapaciteta 3.300 mAh
Uz telefon stiže i Dash Charge punjač s kompatibilnim kabelom. Zahvaljujući tehnologiji Dash Charge, ovaj punjač može u pola sata napuniti pola OnePlusove baterije kapaciteta 3.300 mAh

Telefon crpi energiju iz integrirane baterije kapaciteta 3.300 mAh, što u praksi znači da će bez problema ostati na životu dan, dan i pol, čak i ako se ubrajate u zahtjevne korisnike. Kad ga odlučite napuniti, pomoći će vam Dash Charge – OnePlusova tehnologija brzog punjenja baterije koja je sposobna u pola sata napuniti bateriju telefona od nule do preko 50%, čak i ako je telefon uključen za vrijeme punjenja. Štoviše, za razliku od klasične Qualcommove QuickCharge tehnologije brzog punjenja, Dash Charge ne zagrijava telefon pa je bez problema moguće uživati u igrama tijekom punjenja.

OnePlus je, bez sumnje, odradio odličan posao sa svojim novim uređajem. Iako ne može baš u svemu parirati uređajima kao što je Galaxy S8, za osjetno manje novca nudi vrlo zaokružen set mogućnosti i iznimno ugodno iskustvo korištenja, pogotovo ako vam se sviđa izgled iPhonea, a na softverskoj strani priče preferirate što čišći Android.

OnePlus 5

 • Vrhunske performanse
 • Dobar ekran
 • Optimiziran i dodatnim aplikacijama neopterećen operacijski sustav
 • Kvaliteta izrade
 • Odlična kamera
 • Iznimno brz i točan čitač otiska prsta
 • Dash Charge punjenje
 • Izdržljiva baterija
 • Dobar dizajn
 • Glasan zvučnik
 • 3,5-milimetarski konektor za slušalice
 • Prekidač za utišavanje
 • Dvije SIM kartice
 • Odlična ponuda originalne dodatne opreme
 • Cijena s obzirom na mogućnosti
 • Nije vodootporan
 • Kamere nemaju stabilizaciju pri fotografiranju
 • Snažno oštrenje slike rezultira natprosječnom posterizacijom (vidljivo samo prilikom zumiranja)
Dizajn i finiš 9
Performanse 10
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 9
UKUPNO 9
Cijena 499 € (64 GB), 559 € (128 GB) Prikaži sve cijene Ustupio: OnePlus