Oppo i Xiaomi imaju rješenje za urezane i prorezane zaslone, pop-up sustave - in-screen kameru

Čini se kako Oppo i Xiaomi već imaju funkcionalna rješenja za selfie kamere koja će omogućiti da vuk bude sit, a ovce na broju – buduće kamere bit će integrirane u sam zaslon

Stjepan Bilić utorak, 4. lipnja 2019. u 06:00

Otkako je prije dvije godine Andy rubin predstavio prvi mobitel s urezanim zaslonom (Essential Phone), a Apple objeručke prihvatio tu ideju par mjeseci kasnije (iPhone X), gotovo da više nema mobitela s normalnim, cijelim zaslonom. Istini za volu treba navesti kako su proizvođači zadnje dvije godine vrlo maštoviti u maskiranju selfie kamere – vrlo brzo su prevalili put od ureza do proreza te od slidera do pop-up sustava.

No, svako to rješenje ima neku svoju manjkavost, na urezanim i probušenim zaslonima taj se dio ne može iskoristiti za prikaz informacija, a kod slidera i pop-up sustava uvijek postoji mogućnost kvara mehanizma za izvlačenje pa je s takvim uređajima potrebno biti stalno na oprezu. No, rješenje navedenih problema nameće se samo od sebe – kamere unutar zaslona.

I čini se kako tvrtke Oppo i Xiaomi već neko vrijeme testiraju vlastite tehnologije koje bi trebale omogućiti da kamera bude dio zaslona, a da se ista ne vidi tijekom rada s mobitelom sve dok ju korisnik ne zatreba.

Oppo je na službenom Twitter profilu objavio kratki video u kojemu je pokazao jedan takav uređaj, s kamerom, unutar ili ispod zaslona. Iz videa je vidljivo kako je tehnologija još uvijek u ranoj fazi razvoja, no kako se čini – radi. Sadržaj se prikazuje preko cijelog zaslona, a tek na korisnikov zahtjev dio sadržaja se uklanja kako bi se mogla koristiti kamera (gornji rub). Kako ova tehnologija radi Oppo nije objasnio iz razumljivog razloga – konkurencije.

No ubrzo se oglasio i Xiaomi koji je također pokazao kako i on radi na sličnoj ideji. da bi bolje pokazao prednosti nove tehnologije koristio je dva naoko slična uređaja, s tim da je jedan od njih imao klasičnu selfie kameru (unutar notcha), a drugi selfie kameru smještenu unutar zaslona.

Koliko će takve kamere biti kvalitetne u odnosu na postojeće vidjet ćemo tek kada se prvi uređaji pojave na tržištu. Tko zna, možda već ove jeseni.