Oppo Reno i Reno 10x Zoom su izuzev par detalja, dva vrlo slična mobitela

Nakon više tjedana raznih glasina, Oppo je i službeno predstavio novu seriju mobitela – Reno koju za sada čine dva modela – Reno i Reno 10x Zoom

Stjepan Bilić četvrtak, 11. travnja 2019. u 06:00

Zadnjih tjedna na Internetu se pojavilo više glasina vezano uz Oppovu novu seriju mobitela – Reno. Jučer je glasinama i službeno došao kraj, jer je Oppo održao događaj na kojemu je predstavio dva mobitela iz navedene serije.

Mobiteli Reno i Reno 10x Zoom dijele dosta zajedničkih specifikacija i razlikuju se tek po par detalja – SoC-u, zaslonu, bateriji i kamerama. Najmoćniji predstavnik serije je Reno 10x Zoom čiji naziv otkriva kako ima kameru koja je sposobna udaljene predmete i objekte približiti do 10 puta.

Reno 10x Zoom
Reno 10x Zoom

Reno 10x Zoom ima tri kamere sa stražnje strane te jednu s prednje koja je većinu vremena skrivena unutar kućišta i do koje se dolazi pomoći pop-up sustava. Stražnje kamere odlikuju se razlučivostima od 48 MP (f/1.7 i to je glavna kamera), 13 MP (f/3.0, periskopska je kamera s mogućnošću zumiranja do 10 puta) te 8 MP (f/2,2, širokokutna kamera). Za selfiste tu je prednja kamera razlučivosti 16 MP (f/2.0).

Kako je Reno 10x Zoom flagship model temelji se na trenutno najsnažnijem Snapdragonu 855. Ovisno o modelu ima 6 GB ili 8 GB RAM-a te 128 GB ili 256 GB podatkovnog prostora. Prednju stranu kućišta gotovo u cijelosti prekriva veliki, 6,6“ AMOLED zaslon FHD+ razlučivosti, unutar kojeg je integriran i in-display skener otisaka prostiju. Kako je selfie kamera smještena unutar kućišta nije bilo potrebe za bušenjem ili izrezivanjem zaslona tako da je omjer zaslona u odnosu na kućište 93,1%.

Reno 10x Zoom se potrebnom energijom za rad napaja iz baterije kapaciteta 4.065 mAh. Što se tiče dostupnih boja kućišta Oppo smatra kako su dvije boje sasvim dovoljne – Fog Sea Green i Extreme Night Black ili jednostavnije rečeno – zelena i crna.

Obični Reno, je nešto manji i slabiji uređaj. Umjesto 6,6“ zaslona tu je 6,4“ zaslon, ali je i dalje riječ o AMOLED zaslonu FHD+ razlučivosti s integriranim skenerom otisaka prstiju. Dio hardvera je kako smo već naveli nešto slabiji – Reno se temelji na Snapdragonu 710, i ima manji broj kamera.

Sa stražnje strane zadržana je kamera od 48 MP (f/1.7), kao i s prednje strane selfie kamera od 16 MP. No, izostala je kamera od 13 MP, a umjesto širokokutne kamere od 8 MP, na tom mjestu se nalazi kamera od 5 MP. Kapacitet baterije je također malčice srezan, na 3.765 mAh. No, za pohvalu je što baterije oba uređaja podržavaju tehnologiju brzog punjena – VOOC 3.0.

Oppo je odlučio kako neće dirati u memorijske konfiguracije pa je i Reno dostupan u konfiguracijama od 6 GB/128 GB, 6 GB/256 GB i 8 GB/256 GB kao i Reno 10x Zoom. Kako s modelom Reno Oppo cilja na mlađu publiku, dodao je i dvije dodatne boje kućišta – Mist Pink i Nebula Purple, odnosno ružičastu i ljubičastu.

Oppo Reno u Kini u prodaju kreće od 19. travnja, a Oppo Reno 10x Zoom sredinom svibnja. Oba modela pod istim ili malčice drugačijim nazivima globalnu premijeru će doživjeti 24. travnja, kada će biti poznate i nama zanimljivije cijene za tržišta izvan Kine. Ovisno o modelu, Reno i Reno 10x Zoom, u Kini će stajati od 446 USD do 714 USD.