Vivo V19 - isti naziv, dva različita uređaja

Nakon inačice za indonezijsko tržište Vivo je predstavio i globalnu inačicu telefona V19 koja se unatoč istom nazivu razlikuje po ugrađenim komponentama

Stjepan Bilić ponedjeljak, 6. travnja 2020. u 16:20

Vivo je u ožujku 2020. godine predstavio telefon Vivo V19. Sada nekih mjesec dana kasnije stiže i nova inačica starog telefona koja je za razliku od originala namijenjena globalnom, a ne indonezijskom tržištu. Dok bi se očekivalo da su jedine razlike između ova dva uređaja u njegovoj cijeni te eventualno boji kućišta – nisu, ima ih još i to hardverskih.

Naime, za model koji će biti plasiran na tržišta diljem svijeta proizvođač je odabrao bolje, novije komponente. Tako primjerice s prednje strane globalni V19 ima dvije, a ne jednu selfie kameru kao što je to slučaj s indonezijskim modelom. Razloga tomu je što je indonezijski model preimenovani Vivo V17, a globalni model – stvarno nov uređaj.

Shodno tomu ima još par razlika koje će kupci sa zapadnih tržišta zasigurno pozdraviti. Jedna od njih je novi čipset – Snapdragon 712 te brža tehnologija punjenja baterije koja će bateriju puniti na 33W, umjesto na 18W kao što je slučaj kod indonezijskog modela. Po pitanju radne i podatkovne memorije Vivo nije išao u promjene, oba modela ima po 8 GB RAM-a te ovisno  modelu po 128 GB ili 256 GB UFS 2.1 memorije za skladištenje podataka.

Zaslon je također ostao mahom isti, izuzev šireg proreza kako bi mogao udomiti dodatnu kameru. Dijagonala Super AMOLED zaslona je i dalje 6,44“ kao i razlučivost od 2.400 x 1.080 točaka. Uz postojeću selfie kameru od 32 MP, globalni model dobio je i dodatnu od 8 MP koja će služiti za snimanje ultra širokih selfija. Stražnji postav kamera je ostao isti – 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP.

Kapacitet baterije je također ostao isti – 4.500 mAh. Kako smo naveli tehnologija njezinog punjenja je brža (33W). Zahvaljujući toj nadogradnji globalni V19 u stanju je unutar 30 minuta bateriju napuniti do 54% ukupnog kapaciteta. U softver proizvođač nije dirao te i globalna inačica poput indonezijeske ima Funtouch 10 OS (Android 10).

Boje kućišta su također doživjele promjenu – globalni V19 moći će se nabaviti u bojama Sleek Silver i Gleam Black. Sve navedeno utjecalo je i na cijenu koja je nešto viša, oko 310 eura. Usporedbe radi, indonezijski V19 stoji oko 270 eura.