Acer Nitro XV275K P3 je mini LED 4k gaming monitor s popularnom 27'' dijagonalom i 160 Hz

Acer je s popularnom 27'' gaming kategorijom pomiješao 4k rezoluciju i mini LED pozadinsko osvjetljenje te opcije lokalnog zatamnjena uz očekivano prisutnu podršku za promjenjivu stopu osvježavanja

Bug.hr srijeda, 28. veljače 2024. u 07:30
SPECIFIKACIJE – Acer Nitro XV275K P3
Ekran 27'' (3840 x 2160) / 160 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS /mini LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 1000 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB Type C, USB Type B,
 3,5 mm audio

Visoko saturirano tržišta gaming monitora dobilo je još jednu novu kombinaciju koja je pomiješala ustaljene standarde s nekim novim elementima. Acer Nitro XV275K P3 je u vrlo popularnoj veličini za gaming monitore predstavio model koji ima višu 4k rezoluciju u odnosu na najčešće 1440p modele, a tu je i mini LED pozadinsko osvjetljenje ekrana. Nitro je Acerov gaming brend koji kod laptopa nudi pristupačnije modele, a slično pokušavaju i kod monitora pri čemu je iznad Nitra po hijerarhiji Predator brend.

Iako nije pretjerano agresivan, ipak se posvetila pažnja razigranom dizajnu kućišta straga
Iako nije pretjerano agresivan, ipak se posvetila pažnja razigranom dizajnu kućišta straga

Acer Nitro XV275K P3 dolazi s gotovo poslovnim dizajnom s pravokutnom bazom iz koje se izdiže ne pretjerano agresivni stalak, a mali crveni naglasak odaje gaming namjenu. Straga je Acer stavio plastično kućište koje ima dijagonalno postavljene različite dijelove glatke i prošarane plastike. Osim Acer loga tu je još i joystick s kojim se upravlja OSD izbornikom. Stalak inače omogućuje podešavanje monitora po visini, nagib i zakretanje te čak i pivot opciju.

Acer je predstavio IPS panel s mini LED pozadinskim osvjetljenjem i 160 Hz na dijagonali od 27'' i s 4k rezolucijom
Acer je predstavio IPS panel s mini LED pozadinskim osvjetljenjem i 160 Hz na dijagonali od 27'' i s 4k rezolucijom

Ovaj Nitro monitor specifičan je što na 27 inča dijagonale donosi visoku 3840 x 2160 rezoluciju i mini LED pozadinsko osvjetljenje. To omogućuje Aceru da ponudi lokalno zatamnjenje i poboljša prikaz crne što je inače boljka IPS tehnologije panela koju ima Nitro XC275K P3. Na ovom je monitoru postoji 576 zona lokalnog zatamnjenja.

Istovremeno, mini LED omogućuje iznimno visoku svjetlinu koja se u ovom slučaju penje do 1000 cd/m2 što je omogućilo VESA DisplayHDR 1000 certifikat. Iako se radi o prvenstveno gaming modelu, zbog visoke rezolucije i 99% pokrivenosti Adobe RGB spektra, Nitro bi za rad mogli razmotriti i kreativni profesionalci koji trebaju precizne monitore. No, vratimo se na gaming opcije među kojima je značajna frekvencija osvježenja ekrana od 160 Hz. Tu je i brzi odziv te podrška za AMD FreeSync Premium Pro kao i kompatibilnost s G-Syncom. Monitor očekivano ima standardni 16:9 omjer stranica.

Stalak omogućuje brojna ergonomska podešenja uključujući i pivot opciju
Stalak omogućuje brojna ergonomska podešenja uključujući i pivot opciju

Sva sučelja Acer je smjestio sa zadnje strane i gledaju prema dolje. Nitro XV275K P3 ima HDMI 2.1 s kojim ćete moći dobiti maksimalno 144 FPS-a, a najpogodniji je za iskorištavanje 4k, 120 Hz i HDR mogućnosti zadnje generacije gaming konzola. Monitor još ima Display Port 1.4 koji ćete trebati iskoristiti da dobijete maksimalne performanse, odnosno iskoristile 160 Hz refresh rate na 4k rezoluciji. Od sučelja monitor još ima USB C, USB B te 3,5 mm utor za slušalice. Monitor nema zvučnike, a od dodatnih gaming mogućnosti nudi virtualni nišan i prikaz trenutačnog broja FPS-ova. Osim toga monitor ima opciju black boost koji omogućuje prilagodbu tamnih scena u igrama za lakše snalaženje i detekciju neprijatelja.

HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 te USB C predvode set sučelja smještenih sa stražnje strane monitora
HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 te USB C predvode set sučelja smještenih sa stražnje strane monitora

Monitor u odnosu na standardne 27'' gaming modele donosi višu rezoluciju i mini LED sa svojim setom prednosti. Ujedno ta dva elementa povećavaju cijenu koja se kod nas kreće oko 670 eura. Istovremeno je refresh rate 160 Hz što je manje od nekih konkurenata, pa ovaj model neće biti prvi odabir esport igrača.