Gaming monitor Gigabyte GS27QC je entry-level zakrivljeni gaming model sa 170 Hz

Fokusiran isključivo na igrače, ovaj 27'' VA monitor spaja 1440p rezoluciju s popularnom 27 inčnom dijagonalom i u cjenovno relativno prihvatljivom paketu nudi 170 Hz i AMD FreeSync Premium Pro

Bug.hr subota, 20. siječnja 2024. u 19:32
SPECIFIKACIJE – Gigabyte GS27QC
Ekran 27'' QHD (2560x1440) / 165 (170) Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA
Kontrast/Svjetlina 4000:1/ 2500 cd/m2
Vrijeme odziva  1ms (superspeed IPS)/ 4ms (standardni mod)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 3,5 mm audio

Gigabyte je zasitio tržište gaming monitora relativno sličnim serijama 27 inčnih modela. U slučaju Gigabyte GS27QC modela kojeg na našem tržištu možete pronaći za 300 eura, radi se o klasičnom gaming modelu s 1440p rezolucijom i visokim refresh rateom, ali uz vidljivi downgrade u odnosu na srodni model kojeg smo već predstavili Gigabyte M27U, a koji uz više funkcionalnosti dolazi i 4k rezolucijom.

Monitor ima plastično crno matirano kućište, zakrivljeni ekran i prepoznatljiv gaming dizajn iako bez RGB elemenata
Monitor ima plastično crno matirano kućište, zakrivljeni ekran i prepoznatljiv gaming dizajn iako bez RGB elemenata

Vizualno monitor na prvu otkriva svoju primarnu namjenu. Ne pretjerano velika baza stalka i sam stalak izvedeni su u mat crnoj boji, dok su rubovi oko ekrana vrlo tanki. Radi se o monitoru s 1500R zakrivljenjem koji ima plastično kućište. Straga se osim vodilice za kablove na stalku nalazi poveće izbočenje u kojemu je smješten hardver monitora, dok su prema dolje okrenuta dostupna sučelja. Stalak je neobično kratak i omogućuje samo naginjanje naprijed natrag, dok ostale opcije namještanja nisu dostupne, pa nećete moći zakrenuti ili podesiti monitor po visini.

VA panel nudi relativno visok kontrast, a monitor uz 1440p rezoluciju ima 170 Hz osvježavanje ekrana i 1ms odziva
VA panel nudi relativno visok kontrast, a monitor uz 1440p rezoluciju ima 170 Hz osvježavanje ekrana i 1ms odziva

Gigabyte GS27QC ima VA panel s rubnim LED osvjetljenjem. I dok pohvaljujemo pokrivenost od 108% sRGB spektra, svjetlina od 250 cd/m2 mogla bi biti i viša. VA paneli imaju viši kontrast u odnosu na IPS konkurenciju, pa ovaj model ima otprilike četiri puta viši kontrast ako ga usporedimo s tipičnim IPS-om. Budući da se radi o gaming modelu, pozitivno je vrijeme odziva od 1ms. Isto tako, monitor dolazi s nativnim refresh rateom od 165 Hz koji se može ovrerclockirati na 170 Hz.

Radijus zakrivljenja je 1500R
Radijus zakrivljenja je 1500R

Od drugih stvari bitnih za igranje, podržan je promjenjivi refresh rate (VRR) pa uz AMD FreeSync Premium ne bi trebalo biti trganja ekrana. Monitor je označen kao HDR ready što znači da može čitati format, ali kako ima nisku svjetlinu i nema upravljanje lokalnim zatamnjenjem teško da može isporučiti kvalitetan HDR. OSD izbornikom upravljate putem joysticka ispod loga na donjoj strani okvira monitora, ali postoji opcija OSD Sidekick koja vam dozvoljava da postavke namještavate uz miša i tipkovnicu. Od ostalih gaming opcija tu je Game Assist mogućnost koja nudi mjerač vremena, stabilizator nišanjenja ili sam nišan na ekranu. Tu je još i opcija Black Equalizer koja podešava tamne scene u igrama. Niti jedan monitor sada ne dolazi bez opcija za sigurnije gledanje, pa je i ovdje prisutna mogućnost smanjenog emitiranja plavog svjetla te nezaobilazni Flicker-Free.

Od sučelja su tu dva HDMI 2.0  i jedan DisplayPort te 3,5 mm utor za slušalice
Od sučelja su tu dva HDMI 2.0 i jedan DisplayPort te 3,5 mm utor za slušalice

Monitor je isporučio skroman set sučelja, pa su tu dva HDMI 2.0 porta, jedan DislpayPort i 3,5 mm utor za slušalice. Kako je maksimalna rezolucija ekrana 1440p niti nije bilo potrebe za višim bandwithom. Ukupno se radi o modelu fokusiranom na ključne gaming opcije poput brzog odziva, visokog refresh ratea i podrške za VRR. Uz to radi se o zakrivljenom modelu koji za svoju osnovnu namjenu ima vrlo dobre specifikacije.