HP E45c G5 golemi je ultraširoki monitor s 99% pokrivenosti sRGB-a i 165 Hz osvježavanjem ekrana

HP je predstavio ultraširoki zakrivljeni monitor omjera stranica 32:9 s VA matricom i 165 Hz koji ima KVM prekidač i vrlo precizan prikaz boja uz dobru opremljenost i ergonomiju

Bug.hr petak, 15. rujna 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – HP E45c G5
Ekran 44,5'', 5.120x1.440) / 165 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA/Edge LED
Kontrast/Svjetlina 3000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  3 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 1 x HDMI 2.1,  DisplayPort 1.4,
2x USB C( DisplayPort),  4x USB Type A,

Kod proizvodnje modela E45c, HP se odlučio za miks poslovnih i osobina namijenjenih drugim skupinama korisnika, pa je modelu prvenstveno proizvedenom za profesionalce dodao 165 Hz osvježavanje ekrana i AMD FreeSync tehnologiju kako bi se u pauzama od posla na ogromnom ekranu mogli i igrati.

Dizajnerski, radi se o velikom panelu dijagonale 44,5 inča sa zakrivljenjem od 1500R. Kućište je izrađeno od matirane crne plastike s kojom je u kontrastu srebrni metalni stalak s nešto masivnijom bazom. S obzirom da se radi o ultraširokom formatu ugodno iznenađuju ergonomske mogućnosti pa je monitor moguće podizati i spuštati, zakretati i naginjati naprijed-nazad. Jedino nedostaje pivot opcija, no to uz ultraširoki zakrivljeni format ne bi imalo smisla.

Ultraširoki format od 44,5 inča ekvivalent je dvama 24'' monitora QHD rezolucije
Ultraširoki format od 44,5 inča ekvivalent je dvama 24'' monitora QHD rezolucije

Sam monitor ima VA panel oko kojeg je s tri strane tanak rub, dok je „brada“ nešto deblja i ugošćuje logo proizvođača. Rezolucija 44,5 inčnog panela je 5120x1440 piksela što rezultira sa solidnih 120 piksela po inču. Dok će mnogi profesionalci birati 4k rezoluciju, ova gustoća piksela može poslužiti za obradu fotografija, videa ili dizajn. Tome u prilog ide i pokrivenost od 99% sRGB spektra što znači da ćete imati izuzetno vjeran prikaz boja. VA panel inače ima tri puta veći kontrast od IPS konkurencije, što je i ovdje slučaj, a ekran dolazi s relativno visokom svjetlinom od 400 cd/m2. VA tehnologija inače ima nešto lošiji prikaz iz širokih kutova u odnosu na IPS ili OLED zaslone, no to je ovdje donekle zamaskirano zakrivljenim oblikom.

Osim toga, HP je ugradio Eye Ease tehnologiju koja navodno uklanja plavo svjetlo bez da našteti vjernosti boja kao i ambijentalni senzor koji prilagođava svjetlinu ekrana uvjetima u prostoriji. Zanimljiva je odluka proizvođača da isporuči monitor sa 165 Hz refresh ratea i FreeSync tehnologijom. Iako je to ujedno sve što za gaming publiku od posebnih tehnologija nudi, to će uz odziv od 3 ms omogućiti kvalitetno igranje bez trganja slike na atraktivnom ultraširokom formatu. Kada smo kod izvan poslovnih aktivnosti, monitor dolazi s ugrađenim stereo zvučnicima u konfiguraciji 2x3 W. Zanimljivo je da iako naginje pretežno na poslovno profesionalnu stranu, ovaj model dolazi bez web kamere. Za upravljanje postavkama HP je ugradio joystick koji se nalazi sa stražnje strane monitora.

Monitor ima zakrivljeni format i kvalitetni stalak, a na matiranom crnom kućištu straga se smjestio joystick za upravljanje OSD izbornicima
Monitor ima zakrivljeni format i kvalitetni stalak, a na matiranom crnom kućištu straga se smjestio joystick za upravljanje OSD izbornicima

Tamo se nalaze i sučelja, a HP E45c dolazi s bogatim setom priključaka koji uključuje HDMI 2.1, Display Port te dva USB-C sučelja koja imaju power delivery do 100 W i moguće je preko njih napajati laptop. Osim toga, HP je ugradio USB hub s četiri klasična USB tipa A. Ovaj monitor dolazi i s KVM prekidačem koji omogućuje da s istom periferijom prikopčanom na monitor upravljate s više izvora slike. Ako upalite opciju slika kraj slike s dva različita računala spojena USB-C konekcijom moći ćete čak drag-and-drop akcijom seliti datoteke s jednog na drugi laptop.

Ukupno se radi o monitoru s poslovnim minimalističkim dizajnom, kvalitetnim prikazom boja i bogatom opremom. Na našem se tržištu ovaj model može na nekim web trgovinama naći u rasponu od 1200 do visokih 1800 eura, pri čemu je početna cijena konkurentna, dok za ove najviše ponude već ulazimo u domenu OLED panela.