Od svibnja u Hrvatskoj dostupna NB-IoT mrežu za internet stvari

Hrvatski Telekom prvi predstavio novu mrežnu tehnologiju NB-IoT (Narrowband Internet of Things) koja će omogućiti revoluciju na hrvatskom tržištu interneta stvari

Bug.hr četvrtak, 26. travnja 2018. u 13:33

Danas je na WinDaysima Hrvatski Telekom predstavio novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT), namijenjenu uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

Ova tehnologija će u kratkom roku omogućiti širu primjenu iznimno velikog broja povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati uvjete za razvoj IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u projektima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, za praćenje kvalitete zraka, za praćenje stvari i pošiljaka, za pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

„Hrvatski Telekom želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života naših građana. Upravo stoga krenuli smo i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Na taj način HT dodatno potvrđuje svoju poziciju telekom operatora s najboljom mrežom na hrvatskom tržištu“, izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za poslovne korisnike.

Prednosti nove NB-IoT tehnologije očituju se prije svega u niskim troškovima te jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu (nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža/gatewaya). Tehnologija osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad IoT uređaja, tj. značajno povećanje trajanja baterije uređaja (u optimalnim uvjetima do deset godina).

Ova je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. HT-ovci jamče dugoročnu opstojnost standarda s obzirom da su se za NB-IoT tehnologiju opredijelili gotovo svi veliki telekom operatori.

NB-IoT mrežu odlikuje dobra rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Odlikuje je i visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka, nego i ljudi budući je, na primjer, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa.

NB-IoT mreža bit će u Hrvatskoj komercijalno dostupna od 2. svibnja 2018., za početak na području četiri grada, a do kaja godine u cijeloj Hrvatskoj.

NB-IoT mrežu na WinDaysima su predstavili Ivan Visković, Tomislav Kosanović i Tomislav Sladonja
NB-IoT mrežu na WinDaysima su predstavili Ivan Visković, Tomislav Kosanović i Tomislav Sladonja