Razvoj usluga i aplikacija za iOS postao kolegij na FER-u

Five je na FER-u ponovno održao ciklus predavanja i vježbi "Razvoj usluga i aplikacija za operacijski sustav iOS" koji je sada po prvi puta postao i punopravni kolegij

Sandro Vrbanus srijeda, 11. srpnja 2018. u 13:34

U veljači ove godine, Five je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva započeo ciklus predavanja i vježbi s ciljem podučavanja studenata FER-a izradi mobilnih aplikacija. Takozvana iOS Vještina, na FER-u punim imenom "Razvoj usluga i aplikacija za operacijski sustav iOS", ponovo je studentima ponudila priliku za stjecanje temeljnih znanja potrebnih za izradu nativnih aplikacija za iPhone, poručili su danas iz domaće developerske agencije Five.

Five je isti program izveo i prošle godine, tijekom kojeg je pomno pratio povratne informacije od studenata i ove godine obnovio i unaprijedio sadržaj te uveo neke novine u program. Ove godine vještinu je upisalo 30 studenata, koji su naučili programirati aplikacije za iPhone "iz nule". Budući da je za razvoj iOS aplikacija potrebno Mac računalo, Five ga je ustupio svim studentima koji ga nisu imali te je na posudbu dano 20-ak računala.

ECTS bodovi za iOS aplikacije

Ciklus se sastojao od 9 predavanja, 4 vježbe i finalnog zadatka – izrade njihove prve iPhone aplikacije, koji su studenti ovoga ponedjeljka prezentirali u zagrebačkom uredu agencije Five, nakon čega su im podijeljene zaslužene diplome.

Po prvi puta punopravni kolegij na fakultetu iOS vještina je po prvi puta uvrštena u programski kurikulum te time postala punopravni kolegij za čije su polaganje studenti sakupili ECTS bodove.

Nositelj kolegija, prof.dr.sc. Mario Kušek​ s FER-a je istaknuo kako su se studenti prilikom pohađanja vještine upoznali s aktualnim tehnologijama za razvoj aplikacija za operacijski sustav iOS čime su postali konkurentniji na tržištu rada. Naglasio je prednost uključenosti zaposlenika tvrtke Five u recenziranje studentskih projekata što je studentima omogućilo razmjenu praktičnih znanja i iskustava te stjecanje uvida u standardne prakse koje se koriste u poslovnom svijetu.

Trikovi iz prve ruke

Nakon usvojene teorije na predavanjima, koje je ove godine sam održavao najbolje ocijenjeni predavač prošle godine, mag.ing.​ Josip Marić​, studenti su imali priliku naučeno pokazati u domaćim zadacima, koje su s njima naknadno prolazili ljudi koji mobilne aplikacije imaju i malom prstu – zaposlenici Fivea. U code reviewovima u opuštenoj atmosferi njihovog zagrebačkog ureda, studenti su imali prilike učiti od profesionalaca, susresti se s opipljivim problemima koji se javljaju pri izradi aplikacija, te ih zajedno riješiti.

Studenti su već tradicionalno oduševljeni naučenim, a Five je i ove godine prikupio ocjene i komentare studenata, kako bi u idućoj inačici iOS vještinu učinio još korisnijom za studente željne znanja.