U Beču raste interes za zelenim poslovima u koje se svrstavaju i instalateri solarnih sustava

Zeleni poslovi su poslovi budućnosti, a interes među mladim Bečanima koji žele ovladati zelenim vještinama sve je veći. Osim poslova koji očigledno doprinose održivosti, sve su traženija i zanimanja elektrotehničara, instalatera plina te špeditera

Bug.hr nedjelja, 5. studenog 2023. u 18:57
📷 © Wiener Linien / Michèle Pauty
© Wiener Linien / Michèle Pauty

Zeleni poslovi su profesije koje aktivno pomažu u izbjegavanju negativnih posljedica za okoliš te tako doprinose energetskoj tranziciji. Kako bi postupni prelazak na obnovljive izvore i postizanje energetske neovisnosti bili lakši, potrebna je kvalificirana radna snaga. Zelene vještine spadaju u najtraženije kompetencije budućnosti.

Prema podacima Bečke gospodarske komore troje od četvero mladih zanima se naobrazbu koja uključuje zelene vještine. Drugim riječima, 75 posto bečkih srednjoškolaca interesira se za poslove s fokusom na zaštitu okoliša. Vještine koje podrazumijevaju održivo djelovanje već su danas dio jednog od 200 smjerova u obrtničkim školama. I to se ne odnosi samo na poslove koji su nastali slijedom zelene tranzicije, nego i na mnoge tradicionalne obrte. U njih ne spadaju samo poslovi koji očigledno pridonose održivosti, nego i poslovi koji uključuju popravke te obradu regionalnih materijala na način kojim se čuvaju prirodni resursi. „Upravo zato je vrlo važno da u Beču postoje proizvodna poduzeća“, naglašavaju iz Bečke gospodarske komore.

Posao elektrotehničara bit će jedan od najtraženijih poslova u budućnosti jer će za instaliranje solarnih sustava, rješenja za pametne kuće te punjača za električne automobile trebati sve više takvih stručnjaka. Broj mladih koji se obučavaju za posao elektrotehničara ove se godine u odnosu na prošlu povećao za petinu. U poslove budućnosti spadaju i instalateri plina te građevinski tehničari. Oni igraju važnu ulogu u prelasku na klimatski prihvatljiva rješenja koja koriste obnovljive izvore energije kao što su dizalice topline ili solarni paneli. Broj "šegrta" u tom području u ovoj se godine povećao za 11,5 posto.