Garmin Venu Sq i Venu Sq Music, pametni satovi s GPS-om

Venu Sq i Venu Sq Music novi su pametni satovi iz Garmina. Oba modela su opremljena funkcijama za praćenje zdravstvenih i fitness podataka, a model Music i mogućnošću pohrane glazbe u vlastitoj memoriji

Stjepan Bilić petak, 25. rujna 2020. u 17:30

Garmin je predstavio dva nova pametna sata – Venu Sq i Venu Sq Music. Dizajnom i funkcijama predstavljaju rivala Apple Watchu.

Dizajn oba Venu sata je isti, softver također, a jedina bitna razlika (uz cijenu) jest mogućnost Music modela da glazbu pohrani u vlastitu memoriju, a koju je kasnije moguće reproducirati bez upotrebe mobitela.

Garmin Sq satovi imaju pravokutni LCD zaslon u boji dijagonale 1,3“ i razlučivosti 240 x 240 točaka. Od mogućeg oštećenja grebanjem zaslon je zaštićen Gorilla Glass 3 staklom. Kućište im je od anodiziranog aluminija, a narukvica od silikona. Oba sata imaju ugrađen GPS tako da je uz ostale fitness i zdravstvene podatke moguće zabilježiti i točnu lokaciju. Garminovi satovi iz serije Venu Sq podržavaju dva načina rada – Smartwatch i GPS. Ako se sat koristi u smartwatch načinu rada baterija će bez problema izdržati do šest dana korištenja. Prebacivanjem i GPS mod povećava se potrošnja baterije, a time se smanjuje i autonomija sata na do 14 sati.

Garmin Venu Sq
Garmin Venu Sq

U memoriju sata moguće je pohraniti podatke o aktivnostima u trajanju do 200 sati. Osim osnovnih funkcija poput prikazivanja točnog vremena, datuma, alarma, štoperice, kalendara, vremenske prognoze i dr. Sq serija ima i napredne funkcije poput – mjerenja otkucaja srca (više puta u sekundi tijekom 24 sata), alarma za abnormalan rad srca, mjerenje razine kisika u krvi, praćenje razine stresa, hidratacije tijela i dr. Detaljan popis mogućnosti dostupan je ovdje. Inače Sq serija podržava 20 različitih sportskih aplikacija za zatvoren i otvoren prostor, uključujući jogu, pilates, trening snage, trčanje, plivanje, biciklizam i ostale. Venu Sq dolazi s učitanim treninzima, pripremljenim treninzima dostupnim za preuzimanje s Garmin Connecta i kreiranje vlastitih prilagođenih vježbi.

Garminova Sq serija satova kompatibilna je s pametnim telefonima s operacijskim sustavima Android i iOS. Podržani su i Garmin Pay, Find my watch, Find my phone, Connect IQ te druge funkcije. Podržano je slanje trenutne lokacije kontaktima za hitne slučajeve u slučaju incidenta, a LiveTrack omogućuje prijateljima i obitelji praćenje korisnikove aktivnosti u stvarnom vremenu, pružajući osjećaj mira tijekom treninga na otvorenom i trčanja. Korisnici sata koji su se opredijelili za mobitele s Androidom mogu preko zaslona sata odgovoriti na dolazni poziv ili ga odbiti uz slanje prigodne tekstualne poruke. Uz model Sq Music korisnici mogu slušati glazbu koju su prethodno pohranili u memoriju telefona, a podržani su i online servisi za slušanje glazbe poput Deezera i Spotifyja.

Dimenzije sata su 40,6 x 37,0 x 11,5 milimetara, a masa 37,6 grama. Dužina silikonske narukvice je od 125-190 milimetara. Venu Sq serija otporna je na vodu do 5 ATM (do 50 metara dubine). Kupci mogu birati između više boja kućišta i narukvica. Preporučena cijena za Venu Sq je 1.590,00 kn, a za Venu Sq Music 1.990,00 kn.