Epic Games tvrdi da je Google platio Activision Blizzardu da ne otvori vlastitu trgovinu aplikacija

Epic je pravnu bitku započeo još 2020. kada je podnio odvojene tužbe protiv Applea i Googlea nakon što je Fortnite uklonjen iz App Storea i Play Storea

Tomislav Stanković nedjelja, 20. studenog 2022. u 19:55

Prema dostupnim informacijama koje prenosi Reuters, Google je sklopio najmanje 24 ugovora s velikim razvojnim studijima kako bi ih spriječio u natjecanju s Play Storeom, uključujući ugovor o plaćanju Activision Blizzardu oko 360 milijuna dolara tijekom tri godine.

Google je također potpisao ugovore s Nintendom, Ubisoftom i Riot Gamesom. U slučaju Riota, Google je platio oko 30 milijuna dolara kako bi ih "zaustavio" u razvoju vlastite trgovine aplikacija. Epic također tvrdi tvrdi da ih je Google na taj način planirao kupiti uz dodatno udruživanje s kineskim tehnološkim konglomeratom Tencentom.

Sve navedeno dio je inicijative pod nazivom "Project Hug", kasnije poznate kao "Apps and Games Velocity Program", kojom Google želi razvojne studije držati dijelom svojeg Play Storea umjesto da razvijaju vlastite trgovine aplikacija.

Prema Epicu, Google je znao da će potpisivanje s Activisionom potaknuti izdavača da "napusti svoje planove za pokretanje konkurentske trgovine aplikacija", što Activision osporava. "Google nas nikada nije tražio, vršio pritisak ili nas natjerao da pristanemo da se ne natječemo s Google Playom ", rekao je glasnogovornik Activisiona.

Google je tužbu nazvao neutemeljenom.

"Programi kao što je Project Hug pružaju poticaje programerima da daju pogodnosti i rani pristup korisnicima Google Playa kada objavljuju novi ili ažurirani sadržaj; to ne sprječava programere da stvaraju konkurentske trgovine aplikacija, kao što Epic lažno tvrdi", rekao je glasnogovornik Googlea za Engadget.