Google tuži Sonos zbog tehnologije pametnih zvučnika i glasovne kontrole

Google uzvraća udarac Sonosu serijom tužbi u kojima se navodi da proizvođač bežičnih zvučnika krši niz patenata u vezi s pametnim zvučnicima i tehnologijom upravljanja glasom.

Tomislav Stanković ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 20:40
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Ovo je najnoviji pokušaj u stalnoj borbi oko bežičnih zvučnika koja je do sada uključivala više tužbi od strane Sonosa, jednu tužbu od Googlea i jednu presudu u korist Sonosa koja je dovela do uklanjanja značajki iz Googleovih proizvoda.

Googleov glasnogovornik José Castañeda rekao je da se tužbe podnose kako bi se "obranila naša tehnologija i osporilo Sonosovo kontinuirano kršenje naših patenata". Castañeda je rekao da je Sonos "započeo agresivnu i obmanjujuću kampanju protiv naših proizvoda, na račun naših zajedničkih kupaca.", prenosi The Verge.

Osim Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Sjeverni okrug Kalifornije, Google planira podnijeti slične tužbe Povjerenstvu za međunarodnu trgovinu SAD-a u nadolazećim danima. U njima će tražiti zabranu uvoza svih Sonosovih proizvoda koji krše autorska prava.

Pravni sukob započeo 2020.

Dvije su se tvrtke prvotno udružile kako bi Googleove usluge radile na Sonos zvučnicima, a Sonos je tvrdio da je Google ukrao njegovu tehnologiju zvučnika za izradu Google Homea i drugih uređaja i započeo pravnu bitku. Google je nekoliko mjeseci kasnije podnio protutužbu uz tvrdnju da je Sonos prekršio i niz njegovih patenata.

U siječnje ove godine, dvije godine nakon podnošenja prve tužbe, američka Komisija za međunarodnu trgovinu presudila je u Sonosovu korist, utvrdivši da Google krši Sonosove patente.

Kao odgovor, Google je morao prilagoditi značajke nekih svojih proizvoda. To je uključivalo Googleovo uklanjanje mogućnosti podešavanja glasnoće grupe zvučnika odjednom. Pravna se borba očito nastavlja.