Teksaški policajci tuže Teslu zbog stradavanja u prometnoj nesreći

Petoro teksaških policajaca na koje je ranije ove godine naletjela Tesla Model X kojom je upravljao „Autopilot“ i koji su teže ozlijeđeni, podigli su privatnu tužbu protiv tvrtke, ali i vlasnika restorana koji je prodao alkohol (ne)vozaču vozila

Drago Galić četvrtak, 30. rujna 2021. u 06:00

Već smo pisali o istrazi o neuobičajenom ponašanju Tesli koje se povremeno zabiju u vozila hitnih službi parkiranih pored ceste i s uključenim rotirajućim svjetlima, a sada priča dobiva novi nastavak nakon što je privatnu zajedničku tužbu protiv tvrtke podiglo i pet teksaških policajaca koji su žrtve Autopilota.

Naime, 27. veljače ove godine je u istočnom Teksasu došlo do nezgode zbog koje su na lice mjesta bile pozvane hitne službe, a među njima i petoro policijskih službenika koji su parkirali svoja vozila na zaustavnoj traci Eastex autoputa i uključili rotacijska svjetla. Moguće je da je upravo ovo zadnje bilo razlogom da se Tesla Model X s uključenim Autopilotom i svim njegovim dotadašnjim nadogradnjama zabije u njih i pri tome svima nanese teške tjelesne ozljede, ali, srećom, bez mrtvih.

Prema tužbi, tvrtka neodgovorno promovira svoj sustav pomoći u vožnji kao „autopilot“ i namjerno kod korisnika stvara dojam da je sposobniji za autonomnu vožnju nego stvarno jest. Ovo je vjerojatno i dovelo do toga da vlasnik i vozač automobila, stanoviti Michael Minh Le, koji je bio pijan kao poslovična letva, ipak sjedne za volan i uključi Autopilot smatrajući da će ga ovaj odvesti kući bez ikakvih problema.

Usprkos pijancu za volanom, privatna tužba njega uopće ne spominje, ali je zato u njoj optužen i vlasnik obližnjeg restorana koji je pijancu dao piti.

Tužitelji ukupno potražuju 20 milijuna dolara, navodeći kao razlog teške tjelesne ozljede i trajne, doživotne posljedice i invalidnost. Naime, u trenutku udara u zaustavljeno, osvjetljeno i rotacijskim svjetlima dodatno istaknuto policijsko vozilo, Tesla je išla brzinom od 70 milja na sat, odnosno preko 110 kilometara na sat, tako da je pravo čudo da nema mrtvih.

 

 

 

 Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi