Novi uspjeh IT-jevaca: Orqa osigurala veliku investiciju koja će omogućiti značajan rast tvrtke

Startup iz Osijeka osigurao je investiciju mađarskog fonda Day One Capital, uz sudjelovanje prethodnih investitora. Pretpostavljamo da se radi o ulaganju od otprilike 10 milijuna kuna...

Dragan Petric utorak, 2. veljače 2021. u 17:00

Velika niska uspjeha hrvatskih tech kompanija nastavlja se i u 2021. godini - sezonu je upravo otvorila osječka Orqa. Radi se o investiciji predvođenoj mađarskim fondom rizičnog kapitala Day One Capital, a osim njih u istoj su rundi ulaganja sudjelovali i prijašnji investitori, iz prethodne, Angel runde. 

Kako možemo pretpostaviti, radi se o ulaganju od otprilike 10 milijuna kuna, obzirom na objavljenu valuaciju tvrtke i uobičajene udjele investicija u ovoj rundi. Da podsjetimo, Orqa je pobjedom na Idea Knockoutu 2018, s FPV.One naočalama za upravljanje dronovima, osvojila putovanje u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2019, kada je zahvaljujući briljantnom nastupu na tom sajmu krenuo njihov streloviti internacionalni uspon. 

Suosnivači Orqe, Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić
Suosnivači Orqe, Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić

Investicija Day One Capitala je rezultat odnosa koji Orqa gradi zadnje tri godine s mađarskim fondom, te zajedničke vizije za nastavak razvoja poslovanja Orqa Grupe.

Postojećoj upravi Orqa Grupe, pridužit će se Csaba Kakosy, bivši ministar prometa i gospodarstva u mađarskoj Vladi (premijera Ferenca Gyurcsányja), a danas prvi čovjek Day One Capitala koji raspolaže s fondom vrijednim 34 milijuna eura. Ovo je nastavak Orqine prakse da investitori sudjeluju u radu uprave, što, kako su istaknuli ovom prilikom, smatraju vrlo zdravi za startup kompanije poput njihove.

“Sredstva prikupljena kroz ovu dokapitalizaciju biti će iskorištena za povećanje inženjerskog tima, radni kapital u proizvodnji i ostvarivanje uvjeta da kroz sljedećih nekoliko godina svoje razvojne kapacitete fokusiramo na složenija tehnološka rješenja i sustave s većom dodanom vrijednosti”, rekao je Srđan KovačevićCEO Orqa Grupe, koji će nastupiti i u panel-raspravi "Spektakularna kriza - 12 najuspješnijih mjeseci za hrvatski IT" na nadolazećem Bug Future Showu 2021, u četvrtak, 4. veljače 2021. 

“Osim toga, u narednom periodu planiramo ozbiljan iskorak u nove industrije, poput rješenja u industriji autonomne vožnje, te naprednih video i komunikacijskih sustava koji ciljaju sektor sigurnosti i obrane", dodao je Kovačević. 

Orqa je, da podsjetimo, startup koja se bavi razvojem tehnologija ključnih za upravljanje i daljinski vid bespilotnih platformi, poput dronova i autonomnih vozila. Glavni fokus tvrtke je na razvoju tehnoloških rješenja za prijenos video signala visoke razlučivosti s minimalnom latencijom (kašnjenjem signala).

Nastup Orqe na CES-u 2019, osvojenom pobjedom na Idea Knockoutu...
Nastup Orqe na CES-u 2019, osvojenom pobjedom na Idea Knockoutu...

U svoja dva ureda, onom u Osijek i Washingtonu, tvrtka broji 50-ak zaposlenih ljudi sa snažnim trendom rasta. Postojećim timovima, koji su usko specijalizirani za razvoj i istraživanje u području mikroelektronike, strojarstva, i optike, pridružit će se novi zagrebački ured u kojemu će razvijati kompetencije u području FPGA dizajna, s naglaskom na rješenja za transport videa ultra niskom latencijom i komunikacije putem javnih mobilnih mreža.

Trenutno sjedište Orqa Grupe je poduzetnički inkubator BIOS u Osijeku, vjerojatno najuspješniji takav inkubator u Hrvatskoj i regiji. "Iako ćemo vrlo brzo prerasti urede u inkubatoru, uvijek ćemo ostati tvrtka s osječkom adresom i sjedištem, s tendencijom da gradimo temelje za Osječku Silicijsku ravnicu i u toj smo namjeri vrlo ozbiljni", istaknuo je Srđan Kovačević.

Do sada je Orqa prodala nekoliko tisuća primjeraka FPV.One naočala kupcima iz preko 50 zemalja svijeta, te su u vrlo kratkom periodu postali jedna on najatraktivnijih i najinovativnijh tvrtki na svijetu u području dronova i upravljanja letjelicama iz prvog lica.