ADM Threadripper - Zvijer za kreativne profesionalce

Najnovija generacija procesora Threadripper predstavlja ultimativnu hardversku platformu za najmoćnija kućna i profesionalna računala. Zahvaljujući Threadripperu s 24 jezgre, iznimnoj opremljenosti, jednoj od najmoćnijih grafičkih kartica na tržištu i podršci za najnovije tehnologije, ADM-ovo računalo predstavlja odličan odabir za najzahtjevnije profesionalce

Slaven Pintarić četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Procesor AMD Ryzen Threadripper 7960X (24 jezgre)
Grafička kartica Palit GeForce RTX 4090 Gamerock OmniBlack 24 GB
RAM Kingston Server Premier ECC DIMM 128 DDR5 4800 MHz (2x 64 GB)
SSD Crucial T700 4 TB (NVMe Gen5)
Napajanje Corsair RM1200x Shift W 1.200 W (80 PLUS Gold)
Povezivost 1x 10 Gbit/s LAN, 1x 2,5 Gbit/s LAN, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3
Memorijski utori 4x DDR5 RDIMM (do 1 TB)
PCIe konektori 2x PCIe Gen5 x16, 1x PCIe Gen4 x16(x3)
M.2 konektori 3x NVMe Gen5, 1x NVMe Gen4
Prednji konektori 1x USB 3.2 Gen 2 Type C, 1x USB 3.2 Gen 1 Type A, 1x 3,5 mm audio
Stražnji konektori 1x DisplayPort 1.4, 2x USB 4 Type-C (40 Gbit/s) DP Alt Mode, 4x USB Type-A 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s) 4x USB Type-A 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s)
Jamstvo 3 godine
Dojam Impresivno računalo, temeljeno na najnovijem Threadripperu i najnovijim dostupnim tehnologijama, namijenjeno profesionalcima i svima s tendencijama da to postanu

Prije nekoliko godina AMD je dobrano protresao hardversko tržište i računalnu industriju svojim procesorima Threadripper. Oni su donijeli vrhunske performanse i velik broj jezgri, te su ponajprije bili (i ostali) namijenjeni stolnim računalima najviše klase, radnim stanicama i profesionalnom korištenju. Intel na te procesore još uvijek nije uspio pronaći pravi odgovor u segmentu tržišta koje poznajemo pod nazivom HEDT (High-End Desktop).

AMD je nedavno predstavio dugoočekivanu najnoviju generaciju procesora Threadripper, okupljenih u seriji 7000, koja se konačno temelji na aktualnoj arhitekturi Zen 4, te u tu kategoriju procesora, namijenjenih zahtjevnim profesionalcima, donosi značajna tehnološka unapređenja. Tu prije svega mislimo na podršku za PCI Express 5.0 i DDR5 memoriju. Novi procesori koriste posve novi utor, sTR5 (4.844 pina). Važno je napomenuti kako su osnovni modeli nove generacije procesora Threadripper u prodaji ponovno dostupni od prvog dana. Podsjetimo se, prethodna generacija procesora Threadripper, temeljena na arhitekturi Zen 3, bila je predstavljena isključivo u Pro verziji, i prvobitno dostupna samo unutar radnih stanica većih kompanija, poput Lenova.

Nova generacija procesora Threadripper u svojoj Pro verziji donosi i osjetno povećanje broja dostupnih jezgri, sve do njih čak 96 (192 threada), koliko ima top model 7995WX. Zanimljivo je kako monstruozni procesor možete koristiti unutar klasičnog stolnog računala, odnosno podržan je od svih sTR5 matičnih ploča, što kućnim korisnicima daje mogućnost slaganja profesionalnog računala nevjerojatne snage.

Palitova grafička kartica GeForce RTX 4090 lijepo se uklapa u računalo – kako estetski, tako i vrhunskim performansama
Palitova grafička kartica GeForce RTX 4090 lijepo se uklapa u računalo – kako estetski, tako i vrhunskim performansama

Povratak HEDT Threadrippera

Na test nam je stiglo računalo koje su zajedničkim naporima sastavili američki AMD i zagrebački ADM, temeljeno na najnovijem procesoru iz serije Threadripper. Računalo je očigledno posloženo kao svojevrsna pokazna vježba, s ciljem da demonstrira svu moć novih Threadrippera i napredne mogućnosti pripadajuće hardverske platforme. Nije temeljeno na ranije spomenutom top modelu s 96 jezgri, već na Ryzen Threadripperu 7960X, s ukupno 24 jezgre, koji je trenutačno cjenovno najpristupačniji procesor iz nove linije Threadripper 7000.

ADM-ovo profesionalno računalo dobrano nas je iznenadilo svojim izgledom. Naime, korišteno je vrlo atraktivno Lian Lijevo kućište, s bočnom i prednjom staklenom površinom, koje pruža odličan uvid u unutrašnjost računala. Među svime ostalim, unutar kućišta nalazimo šest RGB ventilatora, po tri s gornje i donje strane, tako da vizualno sve izgleda iznimno efektno.

Riječ je o računalu na kojem se nigdje nije štedjelo, što se odražava i na cijeni, koja iznosi više od 7.000 eura. Posve je jasno kako ADM-ov Threadripper nije namijenjen prosječnim korisnicima, već kreativnim profesionalcima i svima ostalima koji to mogu platiti, te znaju i mogu na pravi način iskoristiti dostupnu računalnu snagu. Samim time, riječ je o računalu koje će s vremenom samo sebe isplatiti.

Brzinski pogled na specifikaciju otkriva, uz već spomenuti Ryzen Threadripper 7960X, još nekoliko ugrađenih hardverskih komponenata najviše klase. Tu ponajviše mislimo na Nvidijinu grafičku karticu GeForce RTX 4090, ukupno 128 GB DDR5 radne memorije, PCIe 5.0 SSD kapaciteta od 4 TB i napajanje snage od 1.200 W. Iz svega nabrojenog vidi se kako je namjena ovog računala da najzahtjevnijim korisnicima ponudi ponajbolje moguće performanse unutar okvira klasičnog stolnog računala uobičajenih dimenzija.

Procesor je ugrađen na Gigabyteovu matičnu ploču TRX50 Aero D, koja je temeljena na čipsetu TRX50, a nudi iznimnu opremljenost te se pritom izdvaja i svijetlo-tamnom kombinacijom boja.

Enermaxovo vodeno hlađenje s 360-milimetarskim radijatorom uspješno izlazi na kraj s toplinom monstruoznog procesora
Enermaxovo vodeno hlađenje s 360-milimetarskim radijatorom uspješno izlazi na kraj s toplinom monstruoznog procesora

Ušminkani profesionalac

Ryzen Threadripper 7960X, koji je ugrađen u ADM-ovo računalo, procesor je s 24 fizičke i 48 logičkih jezgri, koji radi na osnovnom radnom taktu od 4,2 GHz, uz boost radni takt od 5,3 GHz. Posjeduje ukupno 24 MB L2 cache predmemorije i 128 MB L3 cache predmemorije. Kao i kod mainstream Ryzena, temeljenih na arhitekturi Zen 4, I/O jedinica, izrađena je u 6-nanometarskom proizvodnom procesu, a same jezgre u naprednijem 5 nm procesu.

AMD specificira ukupnu nazivnu potrošnju, odnosno TDP, od 350 W. Zanimljivo je kako svi novi Threadripperi, uključujući modele Pro, imaju podjednaku nazivnu potrošnju, bez obzira na različiti broj jezgri. Takva potrošnje energije, dakako, zahtijeva odgovarajuće hlađenje. ADM je ovdje odlučio ugraditi Enermaxovo vodeno hlađenje Liqtech TR4 II 360, opremljeno 360-milimetarskim radijatorom i RGB ventilatorima. Inače, novi Threadripperi koji koriste utor sTR5, zahtijevaju odgovarajuće zasebne hladnjake, no dobra vijest je kako je moguće koristiti hladnjake kompatibilne s prethodnim procesorskom utorom sTR4.

Najnovija generacija procesora Threadripper temelji se na provjerenom čiplet dizajnu, koji uključuje kombinaciju I/O jedinice i kompleksa jezgri (CCD)
Najnovija generacija procesora Threadripper temelji se na provjerenom čiplet dizajnu, koji uključuje kombinaciju I/O jedinice i kompleksa jezgri (CCD)

Gigabyteova matična ploča TRX50 Aero D podržava sve do 1 TB radne memorije (AM5 procesori podržavaju do 192 GB) preko četiri dostupna utora s podrškom za četverokanalni rad. Naglašavamo kako procesori Threadripper zahtijevaju korištenje takozvanih ECC DIMM DDR5 memorijskih modula, kakvi se obično koriste u svijetu servera. U slučaju ADM-ova računala, ugrađena su dva 64 GB Kingstonova modula brzine 4.800 MHz.

Procesori Threadripper ističu se ogromnim dimenzijama, a ispod velikog metalnog poklopca, koji služi za bolje odvođenje topline, nalazimo veliki broj procesorskih jezgri
Procesori Threadripper ističu se ogromnim dimenzijama, a ispod velikog metalnog poklopca, koji služi za bolje odvođenje topline, nalazimo veliki broj procesorskih jezgri

Tehnološki u samom vrhu

Opremljenost koju omogućuje TRX50 matična ploča svakako nadilazi ono što nam mogu ponuditi mainstream ploče, uključujući one najviše klase. Primjerice, dobivamo dva PCIe 5.0 X16 utora za grafičku karticu. To znači da je istodobno moguće koristiti dvije najnovije grafičke kartice.

Također, dostupna su ukupno tri PCIe 5.0 x4 utora za NVMe SSD-ove za najbrže SSD-ove današnjice, a tu je i osam SATA3 priključaka. Odlična opremljenost ogleda se i na stražnjem panelu, gdje na raspolaganju imamo dva brza USB 4 priključka, kao i osam USB 3.2 priključaka.

Također, ADM-ovo računalo nudi odlične mogućnosti kad je riječ o mrežnoj povezivosti. Kad je u pitanju bežična veza, podržan je najnoviji Wi-Fi 7, dok su s druge strane dostupna i dva brza LAN priključka, od kojih je jedan brzine 10 Gbit/s.

Za potrebe spremanja podataka, ugrađen je Crucialov PCIe 5.0 NVMe SSD velikog kapaciteta od 4 TB. Glede brzine, to je idealno rješenje, a i kapacitet je za početak adekvatan. Međutim, bavite li se videoobradom ili nečim sličnim, sigurno ćete imati potrebu za dodatnim kapacitetom, a ovdje to vrlo lako možete riješiti priključenjem brzog vanjskog USB-C diska.

Odabir grafičke kartice nekako je logičan za računalo najviše klase. U njemu nalazimo najbržu Nvidijinu grafičku karticu najnovije generacije, GeForce RTX 4090, u Palitovoj izvedbi Gamerock. Te kartice u posljednje su vrijeme bile nešto teže dostupne, i cijena im je nešto viša nego ranije, zbog američke zabrane prodaje GeForcea RTX 4090 u Kini. U svakom slučaju, GeForce RTX 4090 odličan je odabir, osobito jer posjeduje 24 GB videomemorije, te se svojim performansama može mjeriti s profesionalnom Nvidijinom serijom RTX 6000 Ada. Profesionalne kartice bit će vam od veće koristi samo ako trebate više od 24 GB videomemorije, ili koristite aplikacije koje mogu profitirati od posebno optimiziranih upravljačkih programa.

Unutrašnjost računala minuciozno je uređena, što je i poželjno, s obzirom na to da je kućište ostakljeno s boka i sprijeda
Unutrašnjost računala minuciozno je uređena, što je i poželjno, s obzirom na to da je kućište ostakljeno s boka i sprijeda

Moramo spomenuti kako je prilikom ugradnje kartice korišten poseban CableModov adapter za 12VHPWR kabel za napajanje, koji omogućuje instalaciju pod kutom od 90° i sprečava savijanje kabela, što je znalo biti potencijalni izvor problema s GeForceom RTX 4090. Kad već spominjemo napajanje, recimo kako je ADM svoje računalo opremio Corsairovim 1,2-kilovatnim napajanjem iz nove serije Shift. Napajanje takve snage jednostavno je nužno, s obzirom na ukupnu potrošnju sustava. Odabrani Corsairov model pritom spada među najkvalitetnije u tom razredu snage.

Ugrađena Gigabyteova matična ploča TRX 50 Aero D podržava sve Threadrippere, izvrsno je opremljena i predstavlja odličnu osnovu za profesionalna računala
Ugrađena Gigabyteova matična ploča TRX 50 Aero D podržava sve Threadrippere, izvrsno je opremljena i predstavlja odličnu osnovu za profesionalna računala
Prikaz konfiguracije najmoćnijeg Ryzen Threadrippera Pro, modela 7995WX, gdje možemo vidjeti centralnu I/O jedinicu te 12 kompleksa jezgri, što znači ukupno 96 dostupnih Zen 4 jezgri
Prikaz konfiguracije najmoćnijeg Ryzen Threadrippera Pro, modela 7995WX, gdje možemo vidjeti centralnu I/O jedinicu te 12 kompleksa jezgri, što znači ukupno 96 dostupnih Zen 4 jezgri

Snaga 24 jezgre

Prilikom testiranja performansi ADM-ova računala, fokusirali smo prije svega na zahtjevnije aplikacije za profesionalno korištenje, koje mogu iskoristiti veliki broj procesorskih jezgri. Zapravo je dosta nezahvalno dati procjenu ukupne isplativosti i samih performansi računala, s obzirom na iznimno visoku cijenu. Realno, namijenjeno je uskom krugu korisnika, koji dobro znaju što hoće i koliko će im se brzo isplatiti.

Ryzen Threadripper 7960X nominalno je cjenovno najpristupačniji Threadripper najnovije generacije, a posjeduje ukupno 24 jezgre i temeljen je na arhitekturi Zen 4
Ryzen Threadripper 7960X nominalno je cjenovno najpristupačniji Threadripper najnovije generacije, a posjeduje ukupno 24 jezgre i temeljen je na arhitekturi Zen 4

U svim testovima u prvom su planu, dakako, performanse procesora Threadripper. S obzirom na dostupne 24 jezgre, procesor omogućuje iznimne performanse u renderiranju i sličnim aplikacijama, koje mogu iskoristiti sve dostupne fizičke i logičke jezgre. Vidljivo je to u testovima, poput Cinebencha ili Blendera, gdje vam Threadripper 7960X može ponuditi osjetno bolje performanse od najbržih mainstream procesora, poput Ryzena 9 7950X ili Core i9-14900K. Međutim, u nekim drugim slučajevima, posebno kod aplikacija koje maksimalno mogu iskoristiti, primjerice, do 16 jezgri, ili onima koje se oslanjaju na brzinu pojedine jezgre, može biti i sporiji od navedenih klasičnih procesora. Pritom troši mnogo energije i nije ga jednostavno ohladiti. Zabilježili smo temperaturu od 85 °C prilikom punog opterećenja svih jezgri, s ugrađenim 360 mm vodenim hlađenjem, koje pritom nije bilo osobito tiho. Pod punim opterećenjem svih jezgri zabilježili smo radni takt od otprilike 4,8 GHz, dok maksimalni boost takt iznosi oko 5,33 GHz.

Valja spomenuti kako su performanse u nekim aplikacijama nedvojbeno ograničene korištenjem sporije DDR5 memorije, radnog takta od 4.800 MHz. Pritom također nije iskorištena mogućnost četverokanalnog rada memorije, za što treba koristiti četiri memorijska modula. U slučaju da koristite aplikacije koje su prije svega ovisne o što većoj memorijskoj propusnosti, preporučujemo da računalo nadogradite dodatnim memorijskim modulima.

Osim Threadrippera, izvrsnim performansama ističe se i Nvidijina grafička kartica GeForce RTX 4090, koja oduševljava u profesionalnim aplikacijama, ponajprije kada su u pitanje renderiranje, ray tracing i AI. Zahvaljujući velikoj računalnoj snazi i dodatnim Tensor jezgrama, GeForce RTX 4090 osjetno je brži od svih drugih grafičkih kartica na tržištu. Bit će itekako pogodan i za obradu videa, 3D animaciju te razvoj igara – sve dok vam projekti ne zahtijevaju više od 24 GB videomemorije. Jedna od jačih strana te kartice svakako su i performanse u sve popularnijem generativnom AI-ju, posebice kreiranju slika i videomaterijala pomoću umjetne inteligencije.

Zahvaljujući posjedovanju 24 fizičke jezgre i 48 logičkih jezgri, Threadripper 7960X omogućuje odlične performanse u zahtjevnim aplikacijama i naprednom multitaskingu
Zahvaljujući posjedovanju 24 fizičke jezgre i 48 logičkih jezgri, Threadripper 7960X omogućuje odlične performanse u zahtjevnim aplikacijama i naprednom multitaskingu

Ultimativni stroj za profesionalce

Premda to možda i nije glavna namjena ovog računala, dakako da se GeForce RTX 4090 ističe i vrhunskim performansama u igrama. Kada govorimo o brzini u igrama, treba reći kako je GeForce RTX 4090 na nižim razlučivostima ograničen brzinom procesora i ugrađenom sporijom radnom memorijom. Stoga takva konfiguracija nije pogodna za postizanje velikog broja sličica u sekundi, odnosno za igranje na monitorima s velikom frekvencijom osvježavanja, poput 240 Hz. Međutim, na 4K razlučivosti, s uključenim svim mogućim ray tracing efektima, ta kartica pokazuje svu svoju moć i pruža nenadmašne performanse.

Ono što nas se također posebno dojmilo kod ovog ADM-ova računala jest brzina ugrađenog PCIe 5.0 SSD-a. Izmjerili smo oko 12.000 MB/s, kada je u pitanju sekvencijalno čitanje i zapisivanje podataka, što je zaista izuzetno brzo, i itekako se osjeti pri radu. Rijetko smo se susreli s računalom koje je bilo tako brzo i odzivno u svim oblicima korištenja. Za poslove, poput videoobrade i u svim drugim slučajevima kad imate potrebu za prebacivanjem velikih datoteka, takav SSD omogućuje najbolje moguće performanse.

Procesori Threadripper zahtijevaju korištenje RDIMM memorijskih modula, a u ovom računalu nalazimo dva Kingstonova memorijska modula kapaciteta od 64 GB
Procesori Threadripper zahtijevaju korištenje RDIMM memorijskih modula, a u ovom računalu nalazimo dva Kingstonova memorijska modula kapaciteta od 64 GB

Opisana razina performansi uvjetuje i popriličnu potrošnju energije. Samo procesor pod punim opterećenjem svih jezgri troši oko 350 W. U trenucima kada smo procesor i grafičku karticu opteretili renderiranjem, potrošnja je skočila dobrano preko 800 W. Premda su to velike brojke, s obzirom na performanse koje vam ovo računalo može ponuditi, rekli bismo kako je energetska učinkovitost zapravo više nego dobra.

Ugrađeni GeForce RTX 4090 trenutačno je najmoćnija Nvidijina kartica aktualne generacije Ada Lovelace. Dolazi s ukupno 24 GB GDDR6X videomemorije
Ugrađeni GeForce RTX 4090 trenutačno je najmoćnija Nvidijina kartica aktualne generacije Ada Lovelace. Dolazi s ukupno 24 GB GDDR6X videomemorije
Ugrađeni Crucialov PCI 5.0 NVMe SSD postiže iznimne rezultate prilikom sekvencijalnog čitanja i zapisivanja podataka
Ugrađeni Crucialov PCI 5.0 NVMe SSD postiže iznimne rezultate prilikom sekvencijalnog čitanja i zapisivanja podataka

Nova generacija

Threadrippera i TRX50 ploče omogućuju overklokiranje procesora i radne memorije. Međutim, barem kad je riječ o procesoru, zapravo ste ograničeni potrošnjom, odnosno mogućnošću adekvatnog hlađenja, za nekakav smisleniji uspjeh.

U konačnici, najnovija generacija procesora Threadripper, zajedno s pripadajućom hardverskom platformom, zahvaljujući Zen 4 arhitekturi, velikom broju jezgri, podršci za PCI Express 5.0 te mogućnosti korištenja do 2 TB radne memorije, predstavlja ultimativnu platformu za profesionalna računala i radne stanice. ADM-ovo računalo isporučuje iznimne performanse u zahtjevnim (profesionalnim) aplikacijama, tehnološki i kad je u pitanju opremljenost, vrhunski je posloženo te nudi odlične mogućnosti multitaskinga. Ako ćete se baviti mišlju da ga kupite, svakako sugeriramo nadogradnju memorije, s ciljem iskorištenja četverokanalnog kontrolera, jer ćete mu tako dodatno poboljšati ionako impresivne performanse.

Performanse prilikom renderiranja, vrhunske su
Performanse prilikom renderiranja, vrhunske su
adm threadripper bench
Cinebench R23  
Više jezgara 52,071
Jedna jezgra 1924
Cinebench 2024  
Više jezgara 2669
Jedna jezgra 112
Grafički procesor 32,256
PCMark 10  
Ukupan rezultat 9022
Essentials 11,619
Productivity 10,597
Digital Content Creation 16,188
3DMark  
Fire Strike  36,345
Time Spy  13,567
Corona benchmark  
rendering sek. manje je bolje 26s
X265 HD benchmark  
fps 75,1
Blender Benchmark 3.1  
Monster 352,5
Junkshop 241,2
Classroom 188,2
Luxmark 4.0 alpha  
Food Path tracing GPU 17,263
Hall Path tracing GPU 39,509
Wallpaper CPU 2678
Da Vinci Resolve PugetBench  
Standard 3120
4k 195
GPU 251
Fusion 490
UL Procyon AI Inference benchmark  
Windows ML CPU Float32 137
Tensor RT GPU Float32 1912
Far Cry 6  
2560x1440 Ultra  129 fps
3840x2160 Ultra  117 fps
2560x1440 Ultra+ Ray tracing  95 fps
AC Valhalla  
1920x1080 Ultra High 198 fps
2560x1440 Ultra High 186 fps
3840x2160 Ultra High 118 fps
Starfield  
2560x1440 High 98,5 fps
3840x2160 High 87,2 fps
Cyberpunk 2077  
2560x1440 Ultra  139,4 fps
3840x2160 Ultra  82,4 fps
2560x1440 Ray tracing Ultra 81,1 fps
Potrošnja energije  
Cyberpunk 2077 2560x1440 Ultra 605 W
Cinebench R23 Više jezgara 504 W
Zagrijavanje  
Cinebench R23 Više jezgara CPU 85 °C
*testirano s Win 11 22H2 Pro, Resizable BAR uključen
Threadripper 7960X postiže izniman rezultat u višejezgrenom dijelu Cinebencha R23, gdje do punog izražaja dolaze ukupno 24 Zen 4 jezgre
Threadripper 7960X postiže izniman rezultat u višejezgrenom dijelu Cinebencha R23, gdje do punog izražaja dolaze ukupno 24 Zen 4 jezgre
Gigabyteov Control Center omogućuje podešavanje RGB osvjetljenja, kontrolu brzine ventilatora, te nudi osnovne opcije za optimizaciju performansi procesora
Gigabyteov Control Center omogućuje podešavanje RGB osvjetljenja, kontrolu brzine ventilatora, te nudi osnovne opcije za optimizaciju performansi procesora

ADM Threadripper

  • Vrhunske performanse u renderiranju i drugim profesionalnim aplikacijama
  • Iznimne multitasking mogućnosti
  • Odlične performanse u igrama na višim razlučivostima
  • PCIe 5.0 SSD iznimnih performansi i velikog kapaciteta
  • Najnoviji Threadripper procesor s 24 jezgre
  • Podrška za PCI Express 5.0
  • 128 GB DDR5 memorije, uz podršku za do maksimalnih 1 TB
  • GeForce RTX 4090 s 24 GB videomemorije
  • Atraktivan izgled
  • Izvrsna opremljenost, uz podršku za USB4
  • Odlična mrežna povezivost, uključujući 10 Gbit/s LAN i Wi-Fi 7
  • Visoka cijena
  • Buka prilikom opterećenja procesora
  • Pozamašna potrošnja energije
  • Neiskorišteni potencijal četverokanalnog rada memorije
Cijena 7.141 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ADM; tel.: 01/2451-176

 

Bug 376 ožujak 2024.