Recenzije

ASRock X399 Phantom Gaming 6 - Koliko je dobra najjeftinija X399 ploča?

Denis Arunović petak, 15. veljače 2019. u 00:00

Iako AMD sljedeće godine planira izbaciti novu generaciju Threadrippera, postojeći modeli trenutno su još uvijek izvrstan izbor za korisnike koji trebaju velik broj jezgara. S tim na umu, isprobali smo trenutno najjeftiniju ploču temeljenu na čipsetu X399

specifikacije
Čipset AMD X399
Socket Socket TR4
Memorija 8 × DDR4, do 3.400+ MHz, maks. 128 GB
PCIe konektori 3 × PCIe 3.0 x16 (CPU)
SATA / M.2 / U.2 8 × SATA, RAID 0, 1, 10
2 × M.2 do 2280 NVMe PCIe 3.0 x4
1 × M.2 do 22110 PCIe 3.0 x4
Mreža 1 × GbE Intel I211AT
1 × 2.5 GbE Realtek RTL8125AG
Audio Realtek® ALC1220
Nichion kondenzatori
120 dB SNR DAC
NE5532 pojačalo za slušalice
Sound Blaster Cinema 5
Stražnji konektori 1 × combo PS/2
2 × LAN (RJ45)
8 × USB 3.1 Gen1
1 × USB 3.1 Gen2
1 × USB-C 3.1 Gen2
5 × audio konektor
1 × optički S/PDIF izlaz

Broj jezgara kojima raspolažu procesori Threadripper implicira da matične ploče za njih moraju biti dosta kvalitetno izrađene što podrazumijeva veći broj slojeva PCB-a te snažnije izvedbe naponske jedinice. Poseban izazov naravno predstavljaju procesori s oznakom WX, dakle najsnažnija dva Threadrippera 2. generacije, jer zbog visokog broja jezgara imaju TDP od 250 W. To nas dovodi do teme ove recenzije, a to je najjeftinija matična ploča za procesore Threadripper – ASRock X399 Phantom Gaming 6. Osim nje, ASRock u ponudi ima još tri skuplja modela – X399 Professional Gaming, X399 Taichi i X399M Taichi, koju smo također isprobali i koja je vrlo zanimljiva jer je jedina X399 ploča izvedena u formatu mATX.

Phantom Gaming 6 se, sukladno cijeni, isporučuje sa skromnijom opremom – nekoliko SATA kabela, vijcima za ugradnju M.2 SSD-ova, HB SLI mostićem, poklopcem za izlaz kartice na kućištu namijenjenom montaži Wi-Fi antena, te zaštitnom pločicom za stražnje konektore. Za razliku od mnogih drugih ploča, ASRockica nema osobito RGB osvjetljenje. Obične RGB ledice se nalaze oko hladnjaka čipseta i to je to. Mogu se spojiti i RGB trake. Dva konektora podržavaju obične, a jedan modernije s mogućnošću kontrole svake pojedine ledice. Sve skupa može se upravljati s ASRockovom RGB aplikacijom koja nije ništa posebno.

Kompromisi s napajanjem

Na gornjem dijelu ploče nalaze se dva crna pasivna hladnjaka spojena toplovodnom cijevi. Gornji, manji, prekriva osnovni blok naponske jedinice zadužen za napajanje x86 jezgara, a koji se sastoji od šest faza načinjenih od Renesasovih MOSFET-ova ISL99227 koji podržavaju maksimalnu izlaznu struju od 60 ampera. Njima upravlja Renesasov kontroler ISL69147. Za SoC dio procesora brine se odvojeni kontroler iste tvrtke, ISL69144, a koji je spojen na samo dvije faze načinjene od MOSFET-ova ISL99227. Općenito se radi o jednom od slabijih VRM-ova za Threadrippere, čega je svjestan i sam ASRock budući da se na popisu kompatibilnih procesora nalaze samo modeli s TDP-om od 180 W. To s druge strane ne znači da jače WX procesore nije moguće koristiti na ovoj ploči, no nije baš preporučljivo.

Na gornjoj se polovici ploče nalaze još tri konektora za ventilatore, dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje (posve nepotrebno, s obzirom na ograničenja VRM-a), te je jedan interni USB 3.2 Gen1 konektor. Na donjoj polovici imamo tri ojačana PCIe 3.0 x16 konektora pune propusnosti. Konektori su solidno razdvojeni što teoretski omogućava korištenje do tri grafičke kartice. S druge strane, to isto tako znači da je prvi konektor dosta blizu memorijskim utorima. Ploča nudi tri M.2 utora za SSD-ove, s tim da samo jedan ima pasivni hladnjak. Dva gola konektora smještena su između drugog i trećeg PCIe utora, jedan iza drugog. Tu je također i M.2 utor namijenjen ugradnji M.2 WiFi kartice, koju je pomoću priložene pločice za utor na kućištu moguće izvući prema van s antenama (do tri antene). Što se tiče spajanja SATA uređaja, ploča nudi osam portova, zakrenutih i postavljenih na desni rub ploče.

Na donjem rubu ploče imamo još dva konektora za ventilatore (dakle ukupno pet), dva interna USB-a 2.0, jedan interni USB 3.2 Gen1,  a tu su i tri tipke – za resetiranje postavki BIOS-a, resetiranje i uključivanje računala. Što se tiče ponude kontrolera, ploča ima dva mrežna kontrolera – 1-gigabitni Intelov, te 2,5-gigabitni Realtekov (Dragon RTL8125AG). Za zvuk se pak brine Realtekov ALC1220 u kombinaciji s Nichionovim hi-fi kondenzatorima, izdvojenim DAC-om i NE5532 pojačalom za slušalice. Ponuda stražnjih konektora je vrlo solidna. Osim spomenutog para mrežnih konektora, te pet analognih i jednog digitalnog konektora zvučne kartice, imamo još osam USB-a 3.2 Gen1, dva USB-a 3.2 Gen2 (A i C) te kombo PS/2.

ASRockova X399 Phantom Gaming 6 uvjerljivo je najjeftinija ploča namijenjena Threadripperima što je svakako veliki plus s obzirom na cijenu procesora, ali i općenito sâmih ploča. To naravno sa sobom nosi i određena ograničenja. U slučaju Phantom Gaming 6 to je slabija naponska jedinica koja nije certificirana za rad s WX serijom procesora (24 i 32 jezgre). U ostalim aspektima ploča je odlična i bez sumnje nudi dobru vrijednost za uloženi novac, pa samim time predstavlja vrlo zanimljiv izbor za korisnike koji se spremaju na kupovinu konfiguracije s Threadripperom od 12 ili 16 jezgara.

ASRock X399 Phantom Gaming 6

  • Niska cijena s obzirom na tip čipseta
  • Odlična ponuda konektora
  • Dobar UEFI
  • 2.5G LAN
  • RGB osvjetljenje i podrška za spajanje RGB i aRGB traka
  • Dobra implementacija zvuka
  • Zbog slabije implementacije napajanja službeno ne podržava WX-verzije Threadrippera
  • Nema interni USB-C konektor
Dodatne mogućnosti 8
Ponuda konektora 9
VRM i hlađenje 7
Performanse 9
Cijena 9
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 2.250 kn Prikaži sve cijene Ustupio: ASRock