Asus TUF Gaming K5 - “Membranička” tipkovnica

Stvorena za korisnike koji obožavaju osjećaj tipkanja kakav pružaju mehaničke tipkovnice, i istovremeno mrze njihovu često visoku cijenu i zvuk koji proizvode, nova Asusova membranska tipkovnica zaista je neobična zvjerka

Daniel Lučić petak, 2. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip prekidača Membranski
Sučelje USB
Kabel 1,8 m
Jamstvo 2 godine

Mehaničke tipkovnice na stolovima ozbiljnih tipkača oduvijek su bile dobrodošao dodatak, a na stolovima igrača odnedavno su praktički postale standard. Dapače, toliko su zastupljene da ih se – slobodnom procjenom – na tržištu pojavljuje više nego membranskih. Malo se tko od velikih proizvođača hardvera odvažuje stvoriti prestižan komad tipkajuće periferije bez ubacivanja u njega neki od mehaničkih prekidača, no oni koji to čine, rijetko traže inovaciju. Za Asus to ne vrijedi; osmislili su robusnu membransku tipkovnicu, koja djeluje kao mehanička.

Prolijete li omiljeno piće po ovom komadu periferije, neće se dogoditi ništa strašno – osim što ćete morati čistiti nered
Prolijete li omiljeno piće po ovom komadu periferije, neće se dogoditi ništa strašno – osim što ćete morati čistiti nered

Model TUF Gaming K5 proizvođač je nazvao mech-brane tipkovnicom, i njime cilja tipkače koji pod prstima vole osjetiti taktilni odaziv karakterističan za nelinearne mehaničke prekidače, ali ne mogu se pomiriti sa zvukom koje takvi prekidači proizvode. Naime, čak oni tiši prekidači, poput Cherry MX Browna, proizvode znatno više buke nego što je slučaj s prosječnom mehaničkom tipkovnicom. Asusovo rješenje ovdje stiže kao blagoslov s nebesa, jer uz tek neznatno više buke od membranske tipkovnice, doista pruža osjećaj mehanike pod prstima. Za to je zaslužan ojačani gumeni prsten oko svakog mikroprekidača koji stvara otpor. Usprkos tome, na tipkovnici je iznenađujuće lako pisati. Usporedbe radi, tipkajući na stranicama Typingtest.com na “membraničkoj” smo tipkovnici ostvarili tek neznatno lošije rezultate nego na svojoj uobičajenoj mehaničarki, što se, osim samim tipkama, može pripisati i privikavanju na potpuno novi uređaj.

Čvrste i pod prstima ugodne tipke, fino se uklapaju u ukupno vrlo dobru kvalitetu izrade ostatka tipkovnice. Tipkovnica je vrlo robusna i čvrsta na svim svojim dijelovima – upravo zbog toga je ubačena u liniju TUF, u kojoj Asus okuplja natprosječno robustan hardver. Istodobno je zbog plastične baze relativno laka. To je, srećom, ne čini nestabilnom, za što su zaslužni veliki gumeni gripovi na njenom donjem dijelu, gdje se nalaze i dvije nožice, kojima je moguće podesiti kut stajanja tipkovnice. Okvir je načinjen od mat plastike, baš kao i fiksno odmorište za dlanove, taman toliko veliko da pruža podršku za vrijeme tipkanja i ne smeta na malom stolu. Tipkovnica je otporna na prolijevanje tekućina i ostalu prljavštinu.

RGB osvjetljenje moguće je podešavati u driveru, podijeljeno je po zonama i moguće mu je definirati uzorak i intenzitet
RGB osvjetljenje moguće je podešavati u driveru, podijeljeno je po zonama i moguće mu je definirati uzorak i intenzitet

Osim uobičajenih tipki koje viđamo na tipkovnicama pune veličine, model TUF Gaming K5 nudi četiri dodatne tipke, smještene na gornji desni kut okvira. Tim tipkama zadane su funkcije podešavanja glasnoće zvuka, odnosno namještanja intenziteta RGB osvjetljenja. Osvjetljenje je moguće fino regulirati u upravljačkom softveru, gdje možemo definirati uzorak i boju osvjetljenja po zonama, postaviti različite korisničke profile, snimati makro naredbe, programirati sve tipke, uskladiti postavke tipkovnice s ostalom periferijom ove linije, pa čak i pregledavati statistike tipkanja. Nažalost, te se statistike bilježe samo “na zahtjev”, a ne tijekom cijelog vremena korištenja.

Propustom se može smatrati izostanak bilo kakvih tipki za upravljanje multimedijom, koje se ne pojavljuju ni kao alternativne naredbe funkcijskih tipki. Ipak, taj propust ne narušava cjelokupni pozitivan dojam o ovoj vrlo dobroj tipkovnici, koja možda neće nadmašiti ponajbolje mehaničke primjerke, no membransku konkurenciju s lakoćom hoće. Ako istodobno želite i ne želite mehaniku – odaberite ovo.

ASUS TUF Gaming K5

  • Tihi i pod prstima ugodni prekidači
  • Kvaliteta izrade
  • Otpornost na tekućine
  • Nema multimedijske tipke
Izrada 9
Mogućnosti 8
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 75 EUR Prikaži sve cijene Ustupio: Asus