Recenzije

Datacolor SpyderX - Kalibracija u tren oka

Davor Šuštić nedjelja, 7. travnja 2019. u 06:00

Švicarski Datacolor, jedno od najpoznatijih imena iz svijeta kalibracije monitora, proizveo je najbrži i najprecizniji kolorimetar u svojoj povijesti

SPECIFIKACIJE
Tip Kolorimetar
Trajanje prve kalibracije 2 minute
Sučelje USB
Jamstvo 2 godine

Kalibracija monitora esencijalna je za svakoga tko se profesionalno bavi fotografijom, videom i drugim poslovima gdje o preciznosti boja izravno ovisi hoće li ono što vidite na ekranu izgledati točno onako kako bi trebalo. Svaki monitor boje interpretira na svoj način, uz više ili manje odstupanja od njihova stvarnog izgleda. Za uobičajenu kućnu primjenu nije toliko bitno da svaka nijansa izgleda točno onako kako je autor sadržaja (fotografija, film, web-stranica ili nešto četvrto) zamislio, ali čak i kućni monitori mogu imati koristi od kalibracije. U samo nekoliko minuta mogu se ispraviti upadljivi nedostaci prikaza, poput žućkastih ili plavih primjesa, te poboljšati ljepota boja, finoća tonskih prijelaza i ostalo. Tipična kalibracija sastoji se od toga da na monitor postavimo kolorimetar i pokrenemo pripadajući softver. Unutar softvera odaberemo parametre prema kojima želimo kalibrirati sliku, poput svjetline, temperature boja i gamme, nakon čega se na ekranu prikazuju testni uzorci raznih boja. Kolorimetar mjeri karakteristike tih boja, uspoređuje ih s poznatim karakteristikama testnih uzoraka i naposljetku kreira takozvani ICC profil. Njega možete zamisliti kao svojevrsnu osobnu iskaznicu vašeg monitora. To je datoteka koja sadrži korekcije potrebne da boje prikazane na ekranu budu što bliže idealnima – ICC profil “zna” koje greške vaš panel čini prilikom prikaza boja i posjeduje informacije potrebne da se one isprave. Grafička kartica tada koristi taj ICC profil za prikaz slike.

Ovaj jednostavni koncept zakompliciran je time što podrška za ICC profile u Windowsima nije savršena. Najveći problem su igre; neke od njih jednostavno ignoriraju ICC profil, što znači da vam u tom slučaju slika neće izgledati onoliko dobro koliko bi mogla. U pomoć mogu priskočiti aplikacije poput Color Profile Keepera, koje u osnovi nastoje forsirati ICC profil u svim 2D i 3D aplikacijama, ali nema jamstva da će to uroditi plodom. Jedini pouzdani način primjene ICC profila u problematičnim igrama jest da se prebacite na fullscreen windowed način prikaza, jer Windowsi tada mogu nametnuti svoj ICC profil. Nažalost, to će u nekim naslovima prouzročiti pad performansi i cjelokupne glatkoće akcije.

Leća umjesto rešetke

Pretpostavimo, međutim, da vam ljepši izgled igara nije jedini motiv za kalibriranje monitora, već biste taj postupak htjeli odraditi zbog želje da iz svojeg panela izvučete maksimum u svakodnevnom radu. Tu na scenu stupaju USB kolorimetri, među kojima je Datacolorov Spyder jedan od najpoznatijih. Najnoviji i najnapredniji kolorimetar u tvrtkinoj ponudi naziva se SpyderX. Datacolor kaže da je njegov razvoj trajao više od tri godine, a krasi ga iznimna jednostavnost korištenja, ali i impresivna brzina kalibracije – čitava procedura traje manje od dvije minute.

Novi sustav s lećom i naprednijim senzorima najzaslužniji je za to što SpyderX biva brži i precizniji od svih svojih prethodnika
Novi sustav s lećom i naprednijim senzorima najzaslužniji je za to što SpyderX biva brži i precizniji od svih svojih prethodnika

Za razliku od prethodnih Spydera, koji su bili crni ili sivi, SpyderX ima kućište od bijele plastike. Ipak, oblik “zaobljenog trokuta” nije se mijenjao, kao ni koncept sa zaštitnim poklopcem, koji je ugrađen na USB kabel i dublira kao pomični protuuteg. Kad se kolorimetar postavi na monitor, njegov poklopac valja zabaciti iza monitora i pomicati niz kabel, sve dok kolorimetar ne postane posve miran. Naravno, sve to radi se uz prethodno naginjanje ekrana – zadržimo li ekran u posve uspravnom položaju, kolorimetar neće moći ostvariti dobar kontakt s panelom, svjetlost će ulaziti sa svih strana i ispravna kalibracija bit će nemoguća. Kako prilikom kalibriranja ne bi moglo doći do oštećenja matrice monitora, senzor kolorimetra okružen je mekanim, spužvastim prstenom.

U tehnološkom smislu, najveća novost SpyderaX otkriva se kad se pogleda njegova donja strana. Ovdje se više ne nalazi šesterokutna metalna rešetka, iza koje su senzori za svjetlo i boju, već je tu velika leća. Prema službenim specifikacijama, ta leća osjetljivija je na svjetlo i opremljena naprednijim senzorima od onih koje koristi Spyder5. To joj daje veću preciznost u mjerenju boja i njihove temperature, a samim time i sposobnost generiranja kvalitetnijih ICC profila. Datacolor ističe da su poboljšanja najosjetnija kod vrlo tamnih i vrlo svijetlih nijansi boja, gdje njihova starija oprema nema dovoljno dobre performanse da bi razaznala najfinije prijelaze i detalje. Novi sustav s lećom također je osjetno brži od starog, što nam je postalo jasno već nakon prvih nekoliko sekundi korištenja SpyderaX, kad smo unutar službene aplikacije aktivirali modul za očitanje temperature bijele boje i svjetline ekrana (Tools > Colorimeter). Dotični izbacuje rezultate nakon jedne sekunde; ista stvar se kod Spydera5 čekala otprilike tri sekunde.

Brzina mu je vrlina

Znatno je ubrzana i sama kalibracija monitora pa se sada može izvesti za manje od dvije minute. Postupak se sastoji od praćenja nekolicine jednostavnih koraka unutar Datacolorove službene aplikacije, koja ima samo jednu novost u odnosu na aplikaciju Spydera5 – omogućuje nam da ručno odaberemo tip pozadinskog osvjetljenja (Wide LED, Standard LED, General i GB LED), što je dobra vijest za vlasnike monitora s proširenim gamutom, jer ih mogu još finije kalibrirati. U procesu kalibracije korisnici mogu sami odlučiti hoće li ciljati na preporučene vrijednosti svjetline slike i temperatura boja, ili će te parametre konfigurirati prema vlastitom nahođenju i kalibraciju odraditi u skladu s time. Premda većina neće dirati preporučenu temperaturu boja (6.500 K) i gammu (2,2), može se očekivati da će preporučena svjetlina (120 cd/m2) mnogima biti preniska za kombinirani dnevni i noćni rad, stoga svakako raduje što Datacolorova aplikacija omogućuje da ručno upišemo neku drugu željenu vrijednost svjetline, ili da svjetlinu namjestimo “naslijepo”, prema onome što našim očima najbolje odgovara, a da nužno ne znamo o kojoj se konkretnoj vrijednosti svjetline radi. Aplikacija će u svim tim slučajevima bez pogovora odraditi kalibraciju prikaza.

Kolorimetar posjeduje senzor za mjerenje ambijentalnog osvjetljenja, koji se može iskoristiti na više načina. U najrudimentarnijem obliku, obavit će mjerenje količine svjetla u vašoj prostoriji i prema tome sugerirati optimalnu svjetlinu ekrana. No, tu je i funkcija Room Light Switching. Ako ju prebacimo na automatski način rada, kalibracija monitora generirat će tri profila, za tri različite razine ambijentalnog osvjetljenja, te će se Datacolorova aplikacija automatski prebacivati između njih u ovisnosti o trenutačnom očitanju sa senzora u kolorimetru. Kolorimetar pritom ne mora biti “otvoren” – dovoljno je da počiva na stolu, postavljen na zaštitni poklopac, najbolje u blizini monitora – jer je mjerenje ambijentalnog osvjetljenja na tom mjestu najrelevantnije.

Aplikacija također nudi mogućnost pregledavanja testnih uzoraka prije i nakon kalibracije (SpyderProof), kao i ručno namještanje temperature boja, gamme i svjetline (SpyderTune), što vam može biti korisno ako mislite da možete još malo bolje ugoditi sliku no što je to kolorimetar učinio sam. Spomenimo i StudioMatch, dodatak koji služi izjednačavanju prikaza na više različitih monitora, bez obzira na to jesu li oni spojeni na isto ili različita računala.

Kolorimetar je zaštićen plastičnim pokrovom, koji je fiksiran za njegov USB kabel te prilikom kalibracije funkcionira kao protuuteg
Kolorimetar je zaštićen plastičnim pokrovom, koji je fiksiran za njegov USB kabel te prilikom kalibracije funkcionira kao protuuteg

Najzad, tu je modul Display Analysis, namijenjen testiranju različitih parametara ekranskog prikaza, poput gamuta, gamme, svjetline i kontrasta, temperature boja, uniformnosti boja i pozadinskog osvjetljenja te preciznosti boja. Taj modul redovito koristimo za sve naše testove monitora, jer u relativno kratkom vremenu otkriva većinu relevantnih informacija o njihovim performansama. Uočili smo dvije novosti – u testu gamuta sada se mjeri i prikazuje referentni DCI-P3 prostor boja (uz sRGB i Adobe RGB), te SpyderX mnogo preciznije mjeri kontrastni omjer, odnosno razinu crne boje.

SpyderX dostupan je u dvije izvedbe, Pro i Elite. One uključuju fizički i tehnološki identičan uređaj, a razlikuju se prema funkcijama dostupnim unutar Datacolorove aplikacije. Varijanta Elite, koju smo testirali, uključuje sve spomenuto u ovom opisu, a izvedba Pro dolazi bez modula za kalibraciju projektora, bez StudioMatcha i bez SoftProofa, dodatka koji simulira kako će fotografije izgledati na kućnim i profesionalnim pisačima i tabletima. Za kućne korisnike i većinu fotografa SpyderX Pro bit će više nego dostatan, no profesionalcima bi se dodaci, koje uključuje SpyderX Elite, mogli pokazati korisnima.

SpyderX u praksi nam se pokazao odličnim, boljim od svih svojih prethodnika, kako za kalibraciju, tako i za testiranje performansi monitora. Jedini problematični detalj u čitavoj ovoj priči jest cijena: SpyderX Pro stoji pozamašnih 179 eura (1.425 kuna u Hrvatskoj), a SpyderX Elite olakšat će vas za 279 eura (2.225 kuna u Hrvatskoj). Drugim riječima, ovo nije uređaj koji ćete kupiti “da se nađe”, već ostaje rezerviran za one kojima je preciznost boja esencijalna za uspješno obavljanje fotografskog, snimateljsko-montažerskog ili dizajnerskog posla.

Datacolor SpyderX

  • Izrazito brza kalibracija
  • Odlični rezultati kalibracije
  • Senzor ambijentalnog osvjetljenja
  • Znatno poboljšano mjerenje razine crne boje u odnosu na Spyder5
  • Brojne softverske mogućnosti (osobito kod varijante Elite)
  • Cijena
  • Zastarjelo sučelje aplikacije
Performanse 10
Softver 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 179 eura (Pro) / 279 eura (Elite) Prikaži sve cijene Ustupio: Datacolor