Recenzije

Isprobali smo Wrumer, uređaj koji daje automobilu 'sportski' zvuk bez modifikacija

Wrumer. 📷 Foto: Matej Markovinović
Matej Markovinović nedjelja, 23. travnja 2023. u 10:00

Wrumer je uređaj koji se priključuje u OBD2 priključak u automobilu i spaja s mobilnom aplikacijom, a sve kako bi automobilu korisnika dao drugačiji zvuk, bez ikakve mehaničke preinake

Wrumer
Tip OBD2 uređaj
Upravljanje Putem aplikacije
Kompatibilnost Svi automobili s OBD2 priključkom
Način spajanja s audio sustavom automobila Bluetooth, Aux
Dojam Simpatični uređaj koji pruža dašak zabave u vožnji i 'najdosadnijih' automobila.

Ako koristite TikTok ili Instagram Reels i još k tome vas je algoritam „uhvatio“ da rado pogledate auto-moto sadržaj, velika je šansa da ste naišli na videozapise o Wrumeru. Riječ je o uređaju koji se priključuje u OBD2 priključak, a koji se onda spaja s mobilnom aplikacijom i daje vašem automobilu „sportski“ zvuk kroz zvučnike, bez mehaničkih modifikacija.

Gledajući te silne videozapise kako se korisnici Wrumera „zabavljaju“ uz, doduše lažne milozvuke V8 ili V10 motora, odlučili smo ga naručiti i isprobati. Napominjemo da je autor ovoga teksta ponosni vlasnik Kije Pro Cee'd JD, čiji 1,6 CRDi motor od 94 kW ne pruža "zvučne note" kakve priliče takvom automobilu s relativno sportskim vanjskim dizajnom.

Potrebno je odmah napomenuti da uređaj radi na svakom automobilu koji ima OBD2 priključak. Budući da je on postao standard na automobila još krajem devedesetih, Wrumer će raditi na mnogim automobila, osim na onima na električni pogon. Wrumer, također, radi i kao obični OBD2 skener uz pomoć third-party aplikacija poput Car Scannera i EOBD Facilea.

Iza Wrumera stoji mladi Slovenac

Wrumer na kućnu adresu stiže relativno brzo, a šalje se iz susjedne nam Slovenije. Razlog tome je činjenica da je osnivač Wrumera mladi Slovenac i magistrira informatike na King's Collegu u Londonu, Jure Sotošek, koji trenutno radi kao softverski inženjer u Microsoftu.

Sotošek nam je otkrio u razgovoru da su ga uvijek zanimali automobili i sve što ide uz njih te da je kao dijete bio fasciniran i računalima te programiranjem. Kako bi spojio te svoje strasti koje „vuče“ iz djetinjstva, izradio je – Wrumer.

„Puno automobila dolaze tvornički s lažnim zvukovima motora koji dopiru iz zvučnika. Kada su se ti automobili prvi put pojavili na tržištu, znao sam da je to nešto što svaki auto može imati. Međutim, nije postojao proizvod pristupačan i jednostavan za postavljanje koji bi to omogućio svima“, objašnjava nam Sotošek.

Wrumer je, stoga, počeo razvijati na ljeto 2022. godine, a kada je prvi puta pokazao prototip svojim prijateljima, reakcije su bile izrazito pozitivne. Uređaj, inače, stiže u kartonskoj kutijici, uz koju dolaze uputstva, kod za popust na sljedeću kupnju te AUX kabel koji ima USB-C te Lightning priključke.

Wrumer u OBD priključku.
Wrumer u OBD priključku.

Spajanje pomoću AUX-a ili Bluetootha

Kao što smo već na početku napomenuli, Wrumer je potrebno uključiti u OBD2 priključak na automobilu. On se najčešće nalazi negdje ispod volana. Nakon toga, potrebno je spojiti mobitel s audio sustavom u automobilu pomoću AUX-a ili Bluetootha, dok se u istoimenoj aplikaciji treba kliknuti na „Connect“. Ako ste sve ispravno napravili, već ćete čuti „brujanje“ njemačkog V8 motora ili nečeg što bi trebalo tako zvučati. Jačina zvuka može se kontrolirati na mobitelu, ali i pomoću kontrola u automobilu.

Osim njemačke „osmaka“ , u aplikaciji se može izabrati zvuk talijanskog V10 i britanskog V12 motora, kao i zvuk američkog musclea i Mazdinog rotacijskog motora. Prema našem iskustvu, dok automobil radi na leru, sve to zvuči realistično. Tijekom vožnje, ta se priča ipak malo mijenja, ovisno o zvuku kojeg odaberete.

Primjerice, njemački V8 daje osjetno umjetan zvuk, dok je V12 ponešto realističniji. Posebno nam se svidio zvuk Mazdinog rotacijskog motora, osobito u visokim okretajima, a nije bio loš ni američki muscle. U aplikaciji se, također, može postaviti „turbo fijuk“ i popcorn efekt, kao i zabavni zvukovi svemirskog broda, traktora, zrakoplova, a možete napraviti i da vam automobil – prdi.

Razočarenje je da se s uključenim Wrumerom ne može slušati radio, ali se može slušati glazba s mobitela. Važno je samo da je u isto vrijeme otvorena Wrumer aplikacija i, primjerice, streaming servis kojeg koristite.

Sve to zajedno funkcionira sasvim korektno. Zvuk malo kasni preko Bluetootha, ali kada se mobitel spoji na AUX, nema problema. Sumnjamo, doduše, da se ikog može „prevariti“ s Wrumerom, no nas je, barem na nekoliko minuta dok nismo prošli kroz sve zvukove, zabavio.

Wrumer

  • Kompatibilan s mnogim automobilima
  • Velik izbor zvukova
  • Intuitivna aplikacija
  • Lak proces spajanja
  • Može se koristiti kao OBD2 skener
  • Neki zvukovi su 'preumjetni'
  • Kašnjenje zvuka preko Bluetootha
  • 'Fijuk' turbine i popcorn efekti ponekad ne rade
Cijena 34,90 eura