LC Power LC-M25-FHD-144 - Malo veći, puno bolji

Iako se naizgled radi o samo malo povećanoj podvarijanti LC Powerova monitora M24, model M25 donosi poboljšanja na svim poljima te predstavlja odličnu vrijednost za novac

Davor Šuštić srijeda, 24. kolovoza 2022. u 06:00
   SPECIFIKACIJE
Ekran 24,5" / 1.920x1.080 (16:9) / 144 Hz (AMD FreeSync Premium)
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje IPS (8-bit) / W-LED
Kontrast/Svjetlina 1.000:1 / 300 cd/m2
Vrijeme odziva 1 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori 1x DisplayPort 1.2, 1x HDMI 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x USB-C (15 W PD), 1x 3,5 mm izlaz za zvuk
Jamstvo 2 godine
Dojam Ako ne trebate (ili ne želite) monitor veće dijagonale, M25 nameće se kao odličan izbor

Prije nekoliko mjeseci testirali smo LC Powerov monitor M24, koji je za oko 1.600 kuna ponudio solidan 24-inčni IPS panel, s frekvencijom osvježavanja od 165 Hz te odličnim performansama u igrama. Pronašli smo mu dvije boljke: ima tvornički loše namještenu gammu, koja se ne može namjestiti, odnosno korigirati preko OSD-a, te ne dozvoljava nijedan vid promjene položaja ekrana, izuzev najosnovnijeg naginjanja oko horizontalne osi.

S time na umu, tvrtkin model M25 doima se poput revizije modela M24, jer ispravlja sve njegove nedostatke te donosi preko nekoliko prijeko potrebnih poboljšanja, kojima posve opravdava četiristotinjak kuna višu cijenu.

Varijanta IPS-a

Monitor se napaja iz vanjskog adaptera ("ciglice") pa mu profil nije suviše debeo
Monitor se napaja iz vanjskog adaptera ("ciglice") pa mu profil nije suviše debeo

Prvo i najočitije, radi se o za nijansu većem monitoru, s dijagonalom od 24,5 inča, u odnosu na 23,8 inča, koliko broji panel modela M24. Nativna razlučivost je Full HD (1.920x1.080), a razlika u gustoći piksela, odnosno oštrini prikaza, zanemariva je. Ako niste razmazili oči 4K monitorom, nećete imati prigovora na oštrinu teksta, ikona i drugih vizualnih elemenata operacijskog sustava, igara, videa i svega ostalog što ćete prikazivati na LC Powerovom monitoru.

M25 raspolaže 8-bitnim IPS panelom. Točnije, radi se o AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) matrici, što je AU Optronicsova varijanta LCD matrice s karakteristikama tehnologije IPS. Unatoč sličnom nazivu, AHVA panele ne treba miješati s VA panelima, jer oni koriste nešto drugačiju metodu prikaza slike te imaju svoje prednosti (kontrastni omjer) i nedostatke (oštrina pokretnih objekata).

Frekvencija osvježavanja ekrana je 144 Hz, a podržana je tehnologija adaptivne sinkronizacije AMD FreeSync Premium. Naravno, Nvidijine grafičke kartice monitor uredno prepoznaju kao G-SYNC-kompatibilan te omogućuju da i na njima uživamo u blagodatima adaptivne sinkronizacije frekvencije osvježavanja ekrana i broja sličica u sekundi u igrama. Radni raspon adaptivne sinkronizacije je od 48 do 144 Hz/FPS.

Među konektorima nalazi se USB-C port, koji može puniti spojene uređaje, poput laptopa i mobitela, snagom od 15 W
Među konektorima nalazi se USB-C port, koji može puniti spojene uređaje, poput laptopa i mobitela, snagom od 15 W

Smjesta treba kazati da se M25 u igrama pokazao odličnim. Vrlo se dobro nosi s prikazom pokretnih objekata, kako u smislu fluidnosti, tako i njihove oštrine. Brzina tranzicije piksela optimalna je kad se tehnologija Overdrive postavi na Low. Pripadajuću postavku pronaći ćete u OSD-u, u izborniku Picture Quality Setting > Response Time. Osim toga, može se pohvaliti niskim input lagom. Nakon izvršenih stotinu mjerenja, dobili smo prosječni input lag od 11,2 milisekunde, uz minimalni od 6,8 te maksimalni od 15 milisekundi. Zahvaljujući tome, na responzivnost LC Powerova monitora prigovora neće imati ni zagriženi igrači.

Nosač ima integrirani plastični držač za headset i, mnogo korisnije, kanal za provođenje kabela
Nosač ima integrirani plastični držač za headset i, mnogo korisnije, kanal za provođenje kabela

Uvjerljiva slika

Naravno, iskustvo igranja teško bismo mogli nazvati odličnim da se M25 ne može pohvaliti dopadljivim prikazom. Srećom, kvaliteta slike još je jedan aspekt gdje se on prikazuje u dobrom svjetlu. Na tvorničkim postavkama, bez ikakvih zahvata unutar OSD-a, testirani primjerak ponudio nam je svjetlinu od 226 cd/m2, kontrastni omjer od 1.277:1 (odlično za matricu IPS tipa) te temperaturu bijele boje od 6.293 K. Potonje je prenisko, a nismo ostali impresionirani ni gammom – kolorimetar je pokazao prosječnu vrijednost od 2,11, uz povelike oscilacije od referentne krivulje, s porastom svjetline, koje rezultiraju gubitkom detalja u vrlo svijetlim dijelovima kadra. Mjerenje preciznosti boja pokazalo je prosječni ∆E od 2,35, ali uz povelika odstupanja u prikazu nekih tonova plave i žute boje, gdje je ∆E prelazio 5. Ipak, čak i u takvom, netaknutom stanju, M25 ima odličnu preciznost boja u rasponu od crne do bijele, koje, sa svim tonovima sive, imaju ∆E manji od 2.

Jedini pravi način za ispravljanje gamme jest hardverska kalibracija monitora, ali donekle si možete pomoći i preko OSD-a, igranjem s opcijama u izborniku Color Setting > Gamma. Osim pretpostavljene vrijednosti (2,2), iskušajte postavku 2,4. Ona će rezultirati naizgled kontrastnijom slikom, jer će monitor na svjetlinama ispod 50% stvari prikazivati nešto tamnijima no što je potrebno, no od te točke nadalje izmjerena gamma krivulja približava se referentnoj. Ako nemate mogućnost kalibracije monitora, praktički morate izabrati između malo presvijetle i malo pretamne interpretacije ulaznog signala, pri čemu potonja subjektivno izgleda ljepše, zbog spomenutog dojma da je slika kontrastnija, a da su boje dublje. U svakom slučaju, ne radi se o problemu koji će biti važan kupcu jeftinog monitora za igranje.

Temperaturu boja u OSD-u možete popraviti tako da u izborniku Color Setting > Color Temperature odaberete USER, te tada spustite crveni kanal (Red) na 49, uz ostavljanje drugih dvaju kanala (Green i Blue) na 50. Još vrijedi povećati svjetlinu (izbornik Brightness/Contrast > Brightness) na 93. Kod testiranog primjerka, to je rezultiralo prikazom stvarne svjetline od 248 cd/m2, koju smatramo dostatnom za ugodan kombinirani dnevni i noćni rad. Također, dobili smo temperaturu bijele boje od 6.450 K, a uz zadržavanje natprosječnog kontrasta (1.267:1) i bez promjena u preciznosti boja. Uza sve to, kolorimetar nam je pokazao 99,8-postotnu pokrivenost sRGB prostora boja te 93,2-postotnu pokrivenost DCI-P3 prostora.

Možda još važnija od svih tih brojki bit će vam informacija da je slika LC Powerova monitora izgledala zaista dobro – kontrastno, bogato bojama, sa solidno izbalansiranim tonskim prijelazima i bez upadljivih nedostataka.

Ističemo kako AHVA panel LC Powerova monitora odlično reagira na kalibraciju. Osim što smo uspjeli posve ispraviti gammu te dodatno poboljšati temperaturu bijele boje, došlo je do drastičnog poboljšanja preciznosti boja. Dobili smo prosječni ∆E od samo 0,35, uz maksimalni od 1,26 – to su brojke kakvih se ne bi posramili mnogo ozbiljniji (i skuplji) monitori.

Uniformnost pozadinskog osvjetljenja i boja, kao i devijacija kontrasta, zadovoljavajući su. Neke manjkavosti postoje – primjerice, na donjoj desnoj strani ekrana dolazi do značajnijeg pada svjetline (16,86%) u odnosu na ostatak njegove površine – ali to nisu odstupanja koje će prosječni korisnici uopće uočiti, niti će biti prisutna kod svih primjeraka LC Powerova monitora, zato što je poznato kako implementacija pozadinskog osvjetljenja podosta oscilira, čak i među modelima iz iste serije.

Odlična ergonomija

Za putovanje kroz OSD koristi se praktični četverosmjerni joystick
Za putovanje kroz OSD koristi se praktični četverosmjerni joystick

Ergonomija je još jedan aspekt u kojemu M25 dobrano nadilazi LC Powerov model M24. Naime, M25 dolazi s vrlo upravljivim nosačem, koji nam omogućuje da ekran namještamo po visini, zakrećemo ulijevo i udesno, naginjemo te čak i pivotiramo za 90°. Ugrađen je senzor zakreta, koji se u slučaju pivotiranja brine za automatsko rotiranje slike u Windowsima. Kad je riječ o namještanju visine, donji rub ekrana u najdonjem je položaju od stola udaljen sedam centimetara, a u najgornjem oko 19,5 centimetara, stoga je cjelokupni raspon visine pozamašan.

Osim namještanja po visini i zakretanja u sve strane, ekran se može pivotirati za 90°. Ugrađeni senzor automatski rotira sliku u Windowsima
Osim namještanja po visini i zakretanja u sve strane, ekran se može pivotirati za 90°. Ugrađeni senzor automatski rotira sliku u Windowsima

Nosač također ima ugrađeni plastični držač za headset (i dalje ne shvaćamo kome je headset praktično držati iza monitora, ali dobro, možda je do nas), ali i jedan mnogo upotrebljiviji dodatak: kanalicu za provođenje kabela. Spojeni kabeli ulaze u rupu u nosaču te izlaze iz njegove stražnje strane, u razini postolja. Čitava stražnja strana nosača potom se prekriva plastičnom maskom, tako da se kabeli praktički ne vide. Zgodno!

Ima tu i nekih blesavih dodataka, poput plavih svjetlećih detalja na poleđini i ispod donjeg ruba monitora. Srećom, njih je u OSD-u moguće isključiti (Display > LedMode > Off).

Dvije svjetleće trake smještene su straga, a plavom bojom svijetle i dva detalja ispod donjeg ruba okvira ekrana. Oboje se, srećom, može isključiti
Dvije svjetleće trake smještene su straga, a plavom bojom svijetle i dva detalja ispod donjeg ruba okvira ekrana. Oboje se, srećom, može isključiti

No svi ti sitni prigovori u konačnici bivaju zasjenjeni pukom činjenicom da LC Power M25 nudi, osim dopadljiva prikaza, odličnu ergonomiju i izvrsne performanse u igrama, te niz drugih mogućnosti, koje se od njega ne bismo usudili očekivati. Primjerice, straga posjeduje, osim DisplayPorta i dva HDMI ulaza, USB-C port, koji može prenositi sliku i podatke sa spojenog laptopa, ali i puniti njegovu bateriju snagom od 15 W. Podjednako nas je iznenadila prisutnost funkcije slike u slici (PiP) i slike pored slike (PbP), koja omogućuje istodobni prikaz slike dvaju spojenih izvora.

Zbog svega toga, LC Power M25 lako nam je preporučiti. Tražite li 24-inčni (ili "malo veći") monitor s odličnim omjerom mogućnosti i cijene, s tim modelom nećete pogriješiti.

LC Power LC-M25-FHD-144

  • Dopadljiv prikaz
  • Odlične performanse u igrama (nizak input lag, oštrina pokretnih objekata, 144-hercno osvježavanje i adaptivna sinkronizacija)
  • Ugrađeni IPS panel dobro reagira na kalibraciju
  • Izvrsna ergonomija ekrana
  • Pametno riješen menadžment kabela
  • Upotrebljiv MPRT
  • USB-C port s 15 W napajanjem
  • PiP i PbP načini prikaza
  • Praktične kontrole
  • Potpuno nepotrebni svjetlosni efekti straga i ispod donjeg ruba ekrana (srećom, mogu se isključiti)
Performanse 8
Ergonomija 10
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Microline

 

Bug 358 rujan 2022.