Rampage Shine SMX-R15 – Iz Turske s ljubavlju

Nova uzdanica turskog proizvođača gejmerskog hardvera za šačicu kuna donosi solidne performanse i hrpu opcija kakve očekujemo od miševa više klase

Daniel Lučić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 06:00
Rampage Shine SMX-R15
Tip senzora Optički (PMW 3325, 10.000 DPI)
Masa 105 g (bez kabela) 
Broj tipki 8
Vrsta priključka USB
Kabel 1,5 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Turski proizvođač igraćeg hardvera Rampage na našim je prostorima relativno svjež, pa iako mu ime ne odzvanja poput imena nekih od vodećih igrača u segmentu gejmerske periferije, njegova je ponuda vrlo široka. S preko nekoliko desetaka miševa, tipkovnica, podloga, slušalica i sličnog, u ponudi ove tvrtke svatko može pronaći ponešto za sebe, a ovo posebno vrijedi za igrače koji traže dobar omjer uloženog i dobivenog. Ta filozofija potpuno je prenijeta na miš Shine.

Veliki gabariti ovog miša jasno pokazuju da je proizvođač prije svega mislio na igrače s velikim šapama
Veliki gabariti ovog miša jasno pokazuju da je proizvođač prije svega mislio na igrače s velikim šapama

Rampage Shine relativno je velik miš nesimetrična oblika, prije svega namijenjen igračima koji na miša naslanjaju čitav dlan. Njegovo glomazno tijelo premazano je finom mat bojom, koja pod prstima djeluje ugodno, a na lijevom i desnom boku miša mogu se pronaći gumirani gripovi. Zbog njih, iako je prilično velik, miša nije problem držati vršcima prstiju, čemu pridonosi i masa od prihvatljivih 105 grama. Miš je u ruci udoban, no sasvim je očito krojen prema potrebama igrača s velikim šakama. Na leđima miša nalazi se amblem tvrtke iz kojeg isijava RGB osvjetljenje, baš poput onog koje izvire iz tankih kanalića na gornjim rubovima lijevog i desnog boka. Svijetle i bokovi kotačića, na čijoj se sredini nalazi perforirana guma koja olakšava okretanje. Miš stoji na tri relativno velike aluminijske nožice, koje stvaraju minimalno trenje i posebno se dobro slažu s velikim krpenim podlogama na kojima Shine vrlo ugodno klizi.

Na Rampage Shineu, osim osnovnih tipki, može se pronaći pet dodatnih tipki. Dvije su smještene na lijevom boku, a tri se nalaze ispod kotačića. Na tvorničkim postavkama, te tri tipke služe mijenjanju osjetljivosti senzora, no u driveru (koji nije lako pronaći) moguće im je dodijeliti bilo koju drugu naredbu ili makro. Tipke je na ovom mišu moguće programirati prema želji, a ovisno o potrebama, moguće je definirati do pet korisničkih profila koji se pohranjuju u njegovu internu memoriju. U upravljačkom softveru mišu je moguće podešavati osvjetljenje te ga vezati uz određenu osjetljivost senzora, što je praktično ako ih koristite više.

Osim RGB osvjetljenja, u driveru je moguće programirati svaku tipku, te snimati makro naredbe i definirati do pet korisničkih profila
Osim RGB osvjetljenja, u driveru je moguće programirati svaku tipku, te snimati makro naredbe i definirati do pet korisničkih profila

U tijelu ovog miša nalazi se Pixartov optički senzor PMW 3325. To nije high-end senzor, no to ne znači da nije sposoban. S maksimalnom razlučivosti od 10.000 DPI te deklariranom maksimalnom brzinom od 5,5 m/s, senzoru je na papiru teško pronaći zamjerku. U praksi se također pokazuje da je više nego kompetentan te podjednako dobro prati pokrete na visokim i niskim razinama osjetljivosti. Senzoru, nažalost, nije moguće podesiti lift-off udaljenost (“visinu” pri kojoj detektira pokrete kad se podigne od podloge), što bi moglo predstavljati problem igračima koji igraju na niskom DPI-ju. Budući da miš podlogu prati na relativno velikoj udaljenosti, pri podizanju miša i vraćanju na podlogu, nišan će se sasvim sigurno pomaknuti s mjesta na kojem je bio. Tom problemu može se doskočiti umjetnim podizanjem miša, tako da na nožice nalijepite selotejp ili nešto slično, no u tom slučaju morat ćete se boriti s nešto većim trenjem.

Za cijenu koju proizvođač preporučuje teško je pronaći mnogo boljeg miša. Igrači plićeg džepa o ovom bi uređaju trebali razmisliti, doduše samo pod uvjetom da imaju dovoljno velike šape. U suprotnom bi vjerojatno bilo bolje da potraže neku od gabaritima skromnijih alternativa.

Rampage Shine

  • Solidne performanse
  • Driver s mnogo mogućnosti
  • Cijena
  • Veliko tijelo nije lako obuzdati
Izrada 8
Ergonomija 7
Performanse 9
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 249 kn Ustupio: Feniks info